Skip to main content

Pusteøvelser for å senke stress

Når tilværelsen snurrer for kjapt og du holder på å dette av lasset og miste deg selv på grunn av stress eller utmattelse, kan du gå inn på et rom alene, stenge døren og gjøre en eller flere av disse øvelsene. De hjelper deg på plass igjen, til å bli rolig og konsentrert.

Du glemmer å puste, puster ujevnt og overfladisk, blir tørr i munnen og får økt hjerterytme, stive muskler og hodepine. Nesten alle har kjent det, og det kan gå riktig ille hvis stressreaksjonene får lov til å fortsette. Med yoga, meditasjon og pusteøvelser kan vi unngå dette.

Elisabeth Engqvist er utdannet både lærer i kundaliniyoga, lærer og terapeut i medisinsk yoga ved Institutet för Medicinsk Yoga (IMY) i Stockholm, barne- og ungdomsyogalærer og gravidyogalærer, samt i den yogiske healingformen Sat Nam Rasayan.

Puste- og yogaøvelsene du får nå ble delt for første gang med Mediums lesere i 2011 etter et intervju med yogaterapeut Elisabeth Engqvist. Hun er lærer og grunnlegger av MediYoga (medisinsk yoga) sammen med sin mann, og de har siden 2009 utdannet hundrevis av yogainstruktører i flere land.

MediYoga er en medisinsk og terapeutisk yogaform med fokus på klinisk praksis og forskning. Det er i dag integrert i kliniske behandlingsprogrammer på mer enn 350 sykehus og andre helseinstitusjoner i hele Skandinavia.

MediYoga kan gjøres  både liggende, sittende, sakte, aktivt, kort og langt avhengig av valgt program. Derfor er dette en yogaform som kan passe alle som vil ha det bedre, uansett utgangspunkt.

Lange, dype åndedrag

  1. Sitt med rak rygg og lukk øynene. Du trenger ikke sitte i lotusstilling, men kan like gjerne sitte på en stol bare du har rak rygg.
  2. Pust inn med nesen mens du tar ut magen.
  3. Pust ut med nesen og la magen synke inn igjen samtidig. Pust slik i lange, rolige og dype åndedrag i 3–5 minutter.

Dette er kanskje en av de mest effektive stresslindringsteknikkene som finnes. Du kan bruke den i alle slags situasjoner, for den oksiderer blodet og roer sinnet. Egentlig er det slik vi bør puste hele tiden.

Vekselpust for å stimulere energi

Veksle mellom å puste annenhver gang med høyre og venstre nesebor ved å holde for ett nesebor om gangen. Slik vekselpusting stimulerer kroppens energibaner.

Pust for økt vitalitet: høyre nesebor

Høyre nesebor er koblet til det sympatiske nervesystemet, som øker aktivitet i kroppen og høyner puls, blodtrykk, åndedrett med mer. Venstre hjernehalvdel påvirkes.

I yoga sies det at ved å puste gjennom høyre nesebor stimulerer du solenergien, som styrer konsentrasjon og analytisk og rasjonell tenkning. Du får energi og økt vitalitet.

For ro og innsovning: venstre nesebor

Venstre nesebor er koblet til det parasympatiske nervesystemet, som senker aktiviteten i kroppen. Høyre hjernehavdel påvirkes. I yoga sies den å være koblet til måneenergien, som betyr følelser og kreativitet. Du blir rolig, avspent og sovner lettere på kvelden.

Nakkerulling

  1. Sitt behagelig med rak rygg. Lukk øynene og la haken synke ned mot brystet.
  2. Slapp av i kjevene og ha munnen åpen mens du roterer hodet sakte i en stor sirkel. Det skal ikke gjøre vondt i nakken mens du gjør dette. Pust inn gjennom nesen idet hodet går forsiktig litt bakover, og pust ut gjennom nesen når haken ruller frem over brystet. Bruk cirka 10 sekunder på en runde.
  3. Gjenta 10–15 ganger hver vei.

Nakkerulling virker avstressende, mykner opp nakkemusklene, balanserer endokrine kjertler og åpner blodstrømmen til hjernen.

Ryggflex

  1. Sitt rakt på ytre halvdel av en stol eller med beina i kors. Legg hendene på kneskålene.
  2. Pust inn, flex ryggraden frem og løft brystkassen opp. Hold hodet rett og i ro.
  3. Pust ut og flex ryggraden bakover. Hold hodet rett og i ro.
  4. Flex frem og tilbake i 1–3 minutter.

Ryggflexen mykner opp muskulaturen og øker blodstrømmen, først og fremst i korsyggen. Den påvirker spinalvæskens flyt i ryggmargen og gir økt smidighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les også: 

− Kan du puste, kan du gjøre MediYoga

Økende interesse blant helsepersonell

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.