Skip to main content

Pust deg fri fra sorg, sinne og smerter

Terapiformen og den spirituelle selvutviklingsmetoden rebirthing handler om å jobbe med pusten for å øke strømmen av energi og livskraft, for å rense og helbrede oss på alle plan og bli fri.

Tekst: Elisabeth H. Reynolds   Foto: Izf/Shutterstock.com og Elisabeth H. Reynolds

Salomé dos Santos fra Portugal har siden rundt 2003 jobbet som rebirthingterapeut på heltid. Rebirthing er en terapiform og en selvutviklingsmetode basert på tre store pilarer: frigjørende pusteterapi, kreativ tenkning og spirituell renselse. Metoden blir også kalt intuitiv eller bevisst energipusting.

Før vi forklarer mer om hva rebirthing egentlig er, får du høre om hvordan Salomés selv falt for metoden, for det var temmelig spesielt for henne.

Forløste sønnens fødelstraume

Salomé oppsøkte en rebirthingspesialist i desperasjon fordi hennes førstefødte sønn på seks måneder hadde alvorlige besvimelsesproblemer. Han besvimte hver eneste dag i forbindelse med hjerteskjærende gråt, og han gråt ofte bare på grunn av veldig lette dytt.

Hvis ikke Salomé gjorde noe med dette, kunne det gi sønnen hjerneskade eller astma. Derfor skyndet hun seg med å få hjelp, og Salomé hadde vidåpne øyne for alternativer. En plakat med bilde av et foster ledet henne til rebirthingterapi.

Hos terapeuten gikk de igjennom hele sønnens fødsel. Salomé hadde ønsket all kunstig fødselshjelp velkommen. Fostervannet ble tatt av en lege som brukte et metallinstrument. Under rebirthingtimene ble det klart at det var her babyens besvimelsesproblemer begynte.

– Et metallobjekt var hans første møte med denne verden. Hver gang han kom i kontakt med smerte, så gjenopplevde han dette øyeblikket. Det var derfor han besvimte. Ubevisst ønsket han seg tilbake til livmoren, sier Salomé.

Rebirthingspesialisten oppfordret Salomé til å beklage for sønnen og fortelle ham at hun gjorde sitt aller beste under fødselen. Hun skulle forklare at legen hadde berørt hodet hans veldig lett med et instrument, og at det var greit. Så skulle hun bare se hva som skjedde.

– Jeg gjorde dette, og fra og med dagen etter fikk han ikke besvimelser lenger. Det er utrolig! Jeg forklarte ham: «Jeg beklager, jeg gjorde det beste jeg kunne. Jeg ventet på at du skulle komme. Jeg var også redd, du var mitt første barn.»

Opp til den dagen hadde sønnen besvimt hver eneste dag siden fødelen. Etter at Salomé beklagde overfor ham og forklarte ham hva som skjedde, sluttet han helt å besvime.

Hva er rebirthing?

– Rebirthing er evnen til å puste energi så vel som luft. Det er kunsten å puste fra pusten selv. Rebirthing for meg er en veldig dyp healingprosess som forbinder deg med din historie, din familie og din slekt, sier Salomé.

Kreativ tenkning handler om at hver og en av oss er ansvarlig for hva som skjer i livet vårt. Vi skaper livet selv med våre tanker.

– Du er ansvarlig for hva som skjer i livet ditt. Hvis ikke livet ditt er godt, kan vi hjelpe deg med å transformere det og skape det du ønsker i livet. Dette er kreativ tenkning. Spirituell renselse er veldig kraftfullt i rebirthing, for vi lærer mennesker å rense seg selv ved hjelp av de fem elementene luft, ild, jord og vann, fortsetter Salomé.

Hun henviser til den japanske forskeren Masaru Emotos eksperimenter med vann. Han fant ut at vann får vakre og symmetriske vannkrystaller dersom vi tenker fine tanker og sier fine ord ved siden av vannet. Når vi sier stygge ting, får vannkrystallene kaotiske strukturer.

I tråd med dette går teorien i rebirthing ut på at vår bevissthet har en sterk innvirkning på den fysiske strukturen til cellene i kroppen vår, som består av 55 til 70 prosent vann. Et nyfødt barn har opp til 78 prosent vann i kroppen.

– Alt du tenker og føler, absorberes av kroppen, og det skjer uansett om du vil eller ikke. Kroppen har cellulær hukommelse, så tanker og følelser lagres i cellene våre. Ved hjelp av pusting kan vi rense disse minnene, sier Salomé.

Åtte store traumer

Rebirthingterapi innebærer helbredelse av det de kaller menneskehetens åtte største traumer. Det er fødselstraumet, traumer om foreldres avvisning, karma fra tidligere liv, religionstraumer, skoletraumer, senilitet, negative tanker og ubevisst dødstrang.

– Vi ønsker å jobbe med personen på alle områder av livet. Fødselstraumet er det første vi jobber med. Rebirthing innebærer å forløse fødsels- og dødssyklusen som et bevisst uttrykk for den evige ånd, den guddommelige energien, utdyper Salomé.

Når vi blir gamle, tenker vi mer eller mindre ubevisst at vi går mot døden, som om underbevisstheten tenker: «Jeg er ferdig og kan ikke gjøre noe mer. Jeg venter bare på at døden tar meg.» I rebirthing jobber man med å befri seg fra ubevisste dødsønsker, for å kunne leve mer fullt og helt nå.

Hvordan terapien foregår

En behandlingsprosess med rebirthing består av en serie på 10 eller flere behandlinger på 2 timer hver. Den første timen ligger du og snakker, slik at terapeuten kan finne ut hva som blokkerer deg. Du får også en øvelse for å skyve det ubevisste sinnet frem mot det bevisste.

Den neste timen går til pusting, for å få ut emosjonelle blokkeringer.

– Vi starter med fødselstraumet, men hvis personen har et stort problem i livet, begynner vi med det. Alle har et fødelstraume. Ingen husker hvordan fødselen var, men ved hjelp av pustingen finner vi det ut, sier Salomé.

Veldig mye av terapien er eget arbeid hjemme. Man får spesifikke pusteøvelser og positive affirmasjoner man skal gjøre hver dag.

Koblet pusting

En spesiell pustemetode i rebirthing kalles «connected breathing», som betyr koblet pusting. Den går ut på at innpust og utpust slås sammen og flyter uten pause imellom. Dette er den naturlige pustingen som dyr, babyer og de fleste barn gjør, men som mange voksne ikke er flinke til på grunn av stress, bekymringer og ulike psykiske og fysiske blokkeringer.

Se en pustemetode for å forløse smerte nederst i denne saken.

Tørr og våt rebirthing

Det finnes tørr og våt rebirthing. Våt rebirthing er terapi som foregår mens du ligger i et badekar, men dette er en avansert form for rebirthing. I rebirthingterapi begynner man alltid med tørr rebirthing.

Grunnleggeren av terapiformen, Leonard Orr fra USA, begynte å få ideer til metoden mens han lå i et badekar og hadde en del følelsesmessige opplevelser. Han hevdet at han gjenopplevde sin egen fødsel mens han lå badekaret.

– Orr fant ut at mennesker har smertefulle prosesser i varmt vann. Dette avhenger av hvordan fødselen din var. Hvis du ble tatt med keisersnitt eller hadde en svært smertefull start på livet, kan det bli veldig følelelsesmessig vondt å være i et badekar. Med tørr rebirthing kan du forløse all smerte først, før du gjør rebirthing i vann for å gå dypere, forklarer Salomé.

Kan fjerne fysisk smerte

Hver gang Salomé holder introduksjonskurs og foredrag om rebirthing, gir hun en pusteøvelse kalt SOS-pusting. Mange folk med smerter som har begynt å gjøre SOS-pusting regelmessig, har fortalt Salomé at smertene forsvinner når de gjør denne øvelsen.

– Mye smerte er emosjonell smerte. Hvis du gjør rebirthing, får du ikke hodepine lenger. Det er fordi du puster ut fødselstraumet, som er forbundet med hodepine og migrene. Når hodet passerer fødselskanalen, er det vondt og det skaper minner i kroppen, forklarer terapeuten.

Tidligere jobbet Salomé i bank og hadde mye vond migrene. Nå har hun ikke hatt migrene på 12 år.

– Når jeg kjenner at jeg begynner å få litt vondt i hodet, setter jeg meg bare ned og puster, og så forsvinner smerten, sier Salomé og smiler med et dypt alvor i blikket. Hun gjør pusteøvelser og affirmasjoner hver dag. For henne er rebirthing en sterk healingprosess og en livsstil.

Forandret livet 360 grader

Natalia Samarcande har vært gjennom en hel rebirthingsyklus med Salomé dos Santos og vel så det, med 14 to-timers terapitimer. Det har forandret livet hennes totalt.

Natalia Samarcande

Da hun oppsøkte rebirthingspesialist Salomé dos Santos i Portugal, var Natalia Samarcande nyskilt og psykologisk nedbrutt.

– Ved å puste alle de negative følelsene ut hjalp rebirthing meg å bevege meg fremover i livet og åpne meg opp som person, for jeg var veldig lukket. Jeg innså at alt som skapes av oss, må skapes fra hjertet. Hvis det er skapt fra sinnet eller egoet, bærer det galt av sted. Først må vi gi kjærlighet, så kommer kjærligheten til oss på alle måter kjærlighet kan komme. Vi må gi før vi kan motta, sier Natalia, som begynte å forbinde seg mer med hjertet sitt ved å puste ut dårlige tanker og følelser.

Terapeuten Salomé forklarer at Natalia ble kvitt alle maskene vi tar på oss i samfunnet og forbant seg med sin essens.

– Alles essens er glede. Vi er ikke på jorden for å lide, men for å være glade. Jeg forbandt meg med min glede og ble gladere og gladere, sier Natalia.

– Rebirthing er en fantastisk og effektiv metode, som går rett på sak. Det forandret livet mitt totalt i løpet av noen uker! Jeg har aldri vært borti noe lignende. Derfor har jeg invitert Salomé til Norge, slik at flere får muligheten til å gjøre dette og få mye bedre livskvalitet, sier Natalia.

SOS-pusting:

Slik kan du puste bort smerte

Neste gang du får fysisk eller følelsesmessig smerte, kan det være verdt å prøve øvelsen SOS-pusting. Dette er en form for «connective breathing», altså «koblet pusting».

I øvelsen er det viktig å puste med brystet, ikke med solar plexus som ved vanlig pusting.

– Når vi ønsker å forløse emosjonelle problemer, skal vi puste med brystet, sier rebirthingspesialist Salomé dos Santos.

I motsetning til mange av de andre pusteøvelsene i rebirthing kan SOS-pusting gjøres alene. Husk likevel at du kan få sterke emosjonelle reaksjoner, så det er lurt å ha muligheten til snakke med noen etterpå – i alle fall de første gangene du gjør øvelsen. Du kan i det minste bli litt svimmel. Hvis du gjør SOS-pusting hver morgen og kveld i en måned, blir du bevisst på måten du puster, ifølge Salomé.

1. Sett deg godt til rette og lukk øynene.

2. Pust med brystet under hele denne øvelsen. La pusten flyte helt fritt, ikke stopp opp eller ta pause mellom innpust og utpust.

3. Ta først fire korte innpust og utpust. Så tar du et langt innpust og utpust.

Gjør serien med fire korte og et langt pust fire ganger, slik at det blir 20 innpust og 20 utpust.

Bruk gjerne fingrene på hver hånd for å telle. På den ene hånden teller du hvert enkelt pust – fire korte og et langt pust, og med den andre teller du de fire seriene.

Kontaktinformasjon:

 • For å bestille kurs eller en terapitime i rebirthing med Salomé dos Santos, kontakt henne på telefon: 00351 967 360 360 eller e-post: salome.sts@gmail.com.

Mer om rebirthing:

Artikkelen over stod på trykk for første gang i Medium utgave 1-2015.


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode