Oppnå indre harmoni med ayurveda
Bilder: Privat
Anita møter klientene ved senteret Villa Alvetre i Tønsberg. Alvetre kom borti ayurveda ved en tilfeldighet.
– Jeg var utdannet behandler innen Rosenmetoden og var opptatt av kroppen, naturen og balanse. Jeg kom over en annonse for kurs i ayurveda i regi av Ayurvedaskolen i Markaryd i Sverige, som hadde et kurs her i Norge. Det var noe i den annonsen som jeg syntes var spennende.
Kurset ga mersmak, og hun begynte på skolens deltidsutdanning over 5 år. Siden 2004 har hun jobbet med ayurveda på forskjellige vis. I tillegg til konsultasjoner har hun holdt kurs, foredrag og andre aktiviteter tilknyttet ayurveda. I dag jobber hun fulltid med individuelle konsultasjoner. Hun opplever en økende interesse, og mange klienter kommer tilbake over tid.
Naturens balanse
Ayurveda er et gammelt indisk helsesystem som ofte dateres ca. 8 000 år tilbake i tid, forklarer Anita.
− Systemet er veldig stort, jeg jobber med helse- og kostholdsbiten av det. Det bygger på naturen og elementene i naturen. Det man søker, i utgangspunktet, er å gjenopprette en balanse med naturen.
Ayurveda bygger på naturens balanse.
– Kroppen vår vil alltid søke å tilpasse seg den naturen vi er i. Altså vil kroppen vår være litt annerledes når vi er i India enn i Norge. Kroppen tilpasser seg omgivelsene allerede i løpet av noen timer. Det gjør også at vi trenger å spise annerledes og gjøre andre ting, avhengig av hvor vi befinner oss, for å harmonere med omgivelsene.
Tre grunnleggende konstitusjoner
Et av systemets grunnprinsipper er at mange fenomener, i mennesket, naturen og i livet generelt, baserer seg på tre doshaer (tre grunnleggende konstitusjoner, prinsipper eller krefter). De tre doshaene er:
- Pitta: ild og varmt vann
- Vata: rom og eter/luft
- Kapha: jord og kaldt vann
Dette har visse likhetstrekk med de fem elementene i kinesisk medisin – tre, ild, jord, metall og vann. Dosha-systemet vil utdypes i en senere artikkel.
– Alle ting rundt oss, ikke bare i naturen, men også ting vi har skapt – har egenskapene til de tre doshaene, sier Alvetre.
Pulsdiagnose gir mange svar
– Hva er hovedelementene i behandling og konsultasjon?
– Jeg foretar en pulsdiagnose ved å legge tre fingre på klientens håndledd. Jeg foretar også observasjon av tungen, øynene og neglene. Klienten fyller ut et skjema for å kartlegge hvordan de lever i hverdagen, helsesituasjonen deres samt kosthold og fordøyelse. Hvordan fordøyelsen fungerer sier mye om ubalansene som kan finnes i kroppen.
Gjennom pulsdiagnosen kan hun kjenne på tilstanden til hvert enkelt indre organ.
– Jeg kan også kjenne på kroppens «hastighet» og stressnivå. Hvis en kropp er veldig anstrengt kjenner jeg det svært godt i pulsen. Det er noe med «lyden» på pulsen, om den er myk og avslappet eller anstrengt, spiss og sterk. Man kan lese mye ut av pulsen og så kan man bekrefte det ved å se på tungen, øynene og neglene. Det kan understøtte og utdype funn fra pulsdiagnosen.
Observerer tunga, neglene og øynene
– Hva ser du etter på tunga, neglene og i øynene?
– Hvis jeg via pulsdiagnosen ser at det er ubalanser i fordøyelsen, kan jeg se etter om det er belegg på tunga og hva slags farge tunga har. Har man en pitta-ubalanse (for mye ild) er kanskje tunga ganske gul, det samme kan gjelde øynene. Hvis pulsen avdekker dårlig nyrefunksjon har man ofte «blonde-tunge» – man ser avtrykket av tennene i tunga. Da er det mye vann i munnen og tunga får et avtrykk.
Flisete og såre neglerøtter betyr at kroppen er sliten. Da trenger man å gjøre ting som styrker kroppen før man kan iverksette tiltak for å rense den.
– Rensing er anstrengende for kroppen. Derfor tilfører vi først det som trengs for å korrigere ubalansene. I tillegg kan det være at klienten må sette ned tempoet litt, ikke ta inn så mange inntrykk samt være nøyere med leggetider og rutiner. Det ideelle er å sovne før kl. 22, i hvert fall ikke senere enn litt før kl. 23. Leveren er et viktig utrensingsorgan, og leveren regenereres hvert døgn mellom kl. 22–24. Derfor er det viktig at vi hviler da, slik at den får reparert seg mest mulig heller enn at vi gir den ytterligere med arbeid.
Sjokkreaksjon ses på neglene
Hvis man i løpet av de siste månedene har opplevd alvorlige hendelser som har gitt en form for sjokkreaksjon, vil dette kunne ses på neglene. Da er det ofte en stripe på neglen. Da kan Alvetre eksempelvis spørre:
– «Hva skjedde for seks måneder siden?» Kanskje svarer klienten noe slikt som «da døde moren min».
Korona har skapt indre ubalanse
– På hvilke måter kan ayurvedisk konsultasjon og behandling være relevant for det moderne mennesket?
– Jeg vil gi et eksempel i forbindelse med koronaviruspandemien. Måten dette har blitt håndtert på har skapt en typisk vata-situasjon (vata er luft/eter, en av de tre grunnleggende konstitusjonene i ayurveda), der mange mennesker blir veldig redde, og vi gjør mange brå og uforutsigbare forandringer. Da blir vata-elementet påvirket i oss alle. Samtidig reagerer vi forskjellig på situasjonen avhengig av om vår dominante konstitusjon er vata (luft/eter), pitta (ild, varmt vann) eller kapha (jord, kaldt vann, is). Uansett hvilken konstitusjon som er ens dominante kan man bruke ayurvedas prinsipper til å skape en hverdag slik at koronasituasjonen ikke påvirker oss så mye.
Vi lever i en tid der endringer skjer brått og vi tar inn mye informasjon som gjør kroppene våre redde. Da kan vi gjennom ayurveda legge mye bedre til rette for at vi skal ha et mer harmonisk liv – både individuelt, i parforhold og i familier. Ofte skal det ikke mer enn små justeringer til for å gjøre stor forskjell for kroppen og nervesystemet.
Matvarer og tilberedelse
– Hva vil være et eksempel på slike små justeringer?
– Å bytte ut noen matvarer, eller endre hvordan vi tilbereder dem. En god måte å ikke få stress på er å ikke spise tørr frokostblanding med væske over – heller koke den opp så det blir til en grøt. Da får frokostblandingen en stressdempendende effekt. Hvis barna og/eller deres foreldre sliter med sinne, kan dette være kjempeviktig. Det koster veldig lite planlegging og anstrengelser og gjør at det er lettere å være hyggelig i hverdagen.
Det er viktig at alle spiser riktig i henhold til det de trenger for å være balanserte, det gjør at hverdagen går veldig mye glattere både på skolen og hjemme. Et menneske i balanse oppfører seg annerledes enn et menneske i ubalanse gjør.
Kroppsvarme og betennelsesnivå
– Hva er vanlige problemstillinger som klienter kommer med?
– For mye varme i kroppen er ganske utbredt. Da har man et høyt betennelsesnivå i kroppen og det kan gi utslag som at man er aggressiv eller sinna. En annen problemstilling er å ha høyt angstnivå, føle seg stressa og redde, og å ikke vite hvordan man skal håndtere det.
Slike problemstillinger kan korrigeres via enkle grep, ifølge Alvetre.
– Ayurveda bygger på enkle ting fra naturen. Man trenger ikke kjøpe masse tilskudd. Det handler først og fremst om å bruke det vi allerede har, men på en annen måte.
Justerer seg etter årstidene
– Hva er gangen i et ordinært behandlingsforløp?
– Først har man en innledende konsultasjon der man får noen enkle tiltak man kan begynne med umiddelbart. Man følger opp med ny konsultasjon en måned senere, for å se hvordan utviklingen har vært og for å introdusere flere tiltak. Om nødvendig tar vi ytterligere en konsultasjon en måned etter det. Deretter fortsetter vi vanligvis med konsultasjon hver tredje måned, for å tilpasse behandlingstiltakene etter årstidene. Når man har fått gjort den første balanseringen noenlunde bra, kan man begynne å balansere seg i henhold til årstidene, avslutter Alvetre.
Les mer:
Facebook.com/villaalvetre
Om artikkelforfatteren:
Andreas Aubert tilbyr coaching og psykoterapi i Oslo samt på nett/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og på Sørlandet og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.
Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Coaching og psykoterapi i Oslo og på nett/telefon: Autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no
Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året