Liv ble røykfri: – Det føles fjernt å se på røykere
Etter å ha prøvd å slutte på egen hånd i tre år begynte Liv Salbu (t.h.) å få vondt i brystet. Da gjorde hun virkelig alvor av sine røykfrie planer. En dag ringte søsteren og fortalte at hun hadde sett et TV-program hvor Paul McKenna fikk folk å bli røykfrie med hypnoterapi.
– Jeg tenkte tja, hvis det er effektivt, er det kanskje lurt å prøve, sier Salbu, som bor i Oslo, men kommer fra Finden i Sogn. Hun oppsøkte Lisbeth Mikalsen ved Oslo Hypnoterapi, hvor hun fikk tre behandlinger. Siden har hun vært røykfri. Dette var i april 2008.
– Det er nesten slik at jeg må anstrenge meg for å huske at jeg har vært så avhengig av røyk, sier Liv strålende fornøyd på klart sognemål.
Må ha lyst selv
Liv fikk god kjemi med hypnoterapeut Lisbeth Mikalsen (se bilde under t.h.) fra første stund. Den første timen fikk hun vite hvordan behandlingen skulle foregå, og så fikk hun prøve litt hypnose. Terapeuten sa noe Liv oppfattet som veldig troverdig: «Du må selv ha lyst til å slutte å røyke. Jeg kan ikke trylle, men jeg kan gi deg noen redskaper. Det er du som må gjøre jobben.» Motivasjon og tro på at du skal klare å slutte, er også viktig, men ikke essensielt.
– Enkelte blir sendt nærmest mot sin vilje av en partner eller lege, og da nytter det ikke. Du må ha lyst til det selv – det er hovedkriteriet for å kunne klare å bli røykfri, sier Liv.
Selve hypnosen gikk veldig lett og greit for Liv, for hun er vant til å bruke selvhypnose etter å ha lært seg Silvametoden.
– Hypnose er ikke noe mystisk, slik som du ser i gamle filmer. Du er våken hele tiden, og du er med på alt som skjer, forsikrer hun.
Den første behandlingstimen skulle Liv selv bestemme hvor mange sigaretter hun skulle trappe ned til frem til neste time. Liv valgte fem om dagen, og klarte det selv om hun syntes det var forferdelig tøft og vanskelig. Det var en nedtrapping fra førti til fem om dagen!
– Det hendte jeg fikk røyksug, men det varte som oftest ikke mer enn fem sekunder. Jeg tror det ville vært mye mer anstrengende om jeg ikke hadde fått hypnose, sier Liv glad.
Slik blir du røykfri med hypnose!
Mer tid og energi
En selvsagt og tydelig forandring etter at Liv stumpet røyken, er at kondisjonen har blitt bedre. I tillegg har hun fått frigjort mye tid – et moment hun ikke tenkte på før hun sluttet.
– Du bruker mye tid på å røyke, og du får gjort mange andre ting når du slutter. Jeg fikk også mye mer energi og overskudd, forteller hun. Men kanskje er det viktigste av alt at hun ble kvitt skyggene av permanent dårlig samvittighet for helsa si, som Allen Carr skriver i boken «Endelig ikke-røyker». Denne leste Liv før hun prøvde hypnoterapi, og det hjalp henne til å stumpe røyken i tre måneder før hun sprakk igjen.
– Mange garvede røykere føler at de ofrer noe ved å slutte. Men det er jo motsatt, og det sier noe om hvor feil du tenker. De får en «offerfølelse». Hypnosen hjalp meg å snu på den tankegangen og gå litt dypere inn på dette, sier Liv.
Omleggingen av vanemønstre synes hun var den største inngripenen i livet. For eksempel pleide hun alltid å røyke etter middager og store måltider. Nå måtte hun finne på andre ting, som å spise noe. Av den grunn har hun lagt på seg et par kilo, selv om hun ser veldig slank og sunn ut. Siden hun ble røykfri, har hun dessuten begynt å spise sunnere.
Fargerik fornying
I uken før den siste hypnosetimen fikk Liv en spesiell opplevelse av føle et sterkt behov for å fornye seg. Da dro hun for å kjøpe seg masse fargerike klær som hun ikke ville kjøpt før. At de som slutter å røyke, får trang til å fornye seg, er ikke et ukjent fenomen for hypnoterapeuter.
Siden Liv endelig klarte å bli røykfri, har hun anbefalt Oslo Hypnoterapi til flere andre. Det har ført til at både søsteren og en venninne som var storrøyker, har klart å slutte.
Livs søster fikk også en trang til å fornye seg idet hun ble røykfri. Vanligvis gikk hun i jordfargede og ujålete klær som ikke stakk seg ut. Da hun stumpet røyken, dukket hun plutselig opp med fine sandaler med gullpaljetter og en lys silkeveske.
Selvhjelp med EFT
I tillegg til hypnoterapien i behandlingstimene fikk Liv en CD med hypnose som hun kunne sette på om kvelden når hun skulle sove. Terapeuten Lisbeth Mikalsen (t.h.) lærte henne også selvhjelpsmetoden EFT (Emotional Freedom Techniques), en form for tankefeltterapi som går ut på å banke på ulike steder av kroppen mens man sier visse ting. Den kan brukes som hjelp til selvhjelp. Liv fikk beskjed om å utføre EFT på seg selv hvis hun fikk lyst på røyk mens hun trappet ned røykingen.
– Det var veldig få ganger jeg trengte å gjøre det, sier Liv. I uken før den siste timen med hypnoterapi banket hun inn at røyk er heslig og kvalmende. Egentlig trodde hun ikke helt på det, men gav det et forsøk.
Dagen etter fikk hun seg en overraskelse, for da hun skulle ta seg en røyk, fikk hun en svært kvalmende opplevelse. Bankingen dagen før hadde hun helt glemt.
– Jeg fikk en kjempereaksjon! Det var en sterk opplevelse. Plutselig kom jeg på hva jeg hadde gjort dagen før, og da måtte jeg klø meg litt i hodet. For meg viser det at tankefeltterapi ikke bare er placebo. Sanseapparatet blir faktisk påvirket av hva vi programmerer inn i det ubevisste, sier Liv, som er et levende bevis på at hypnose og EFT hjelper med røykeslutt hvis man er motivert.
Vær oppmerksom på at alle hypnoterapeuter bruker sine egne metoder og innfallsvinkler til hypnose. Hver person får som regel et individuelt tilpasset behandlingsforløp. Ingen hypnoterapi er lik for alle. Et viktig poeng er også at kjemien må være god mellom klient og behandler, slik at det blir et tillitsforhold.
Ønsker du å prøve en behandling hos Lisbeth Mikalsen ved Oslo Hypnoterapi, se www.oslohypnoterapi.no. Tlf.: 962 30 953, e-post: lm@oslohypnoterapi.no