Lektinredusert kosthold: Slik gjør du det
For bakgrunnsinfo om lektiner, les vår forrige artikkel:
Frisk fra kronisk smerte med lektinredusert kosthold
Lektiner er antibeitestoffer som finnes i diverse kornsorter, grønnsaker, nøtter og frukt. Den tidligere amerikanske hjertekirurgen Steven Gundry hevder at lektiner er en vesentlig faktor i autoimmune sykdommer som eksempelvis cøliaki, diabetes type 1, leddgikt, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Kostholdsentusiast og fagbokforfatter Gro Raugland ble frisk fra fibromyalgi (kjennetegnes av kronisk smerte) ved å følge et lektinredusert lavkarbo-kosthold.
Såkalt autoimmune symptomer kan eksempelvis være nedsatt funksjon i ledd samt leddgikt, ME-lignende symptomer, smerter, hevelser, slitenhet og oppblåsthet i magen, utdyper Raugland.

– Lektinene kan også angripe skjoldruskkjertelen og gjøre at man får stoffskifteproblemer.
Unngå følgende matvarer
– Hva er det viktigst å unngå for å gjøre noe med slike plager?
– Et generelt tips er å i størst mulig grad unngå prosessert mat, da dette er vanskelig å fordøye og kan trigge immunsystemet. Når det gjelder lektiner spesifikt, så spiser jeg ikke noe som har frø i seg, forenklet sagt. Man bør særlig begrense inntak av følgende:
- De fleste kornprodukter
- Tomat (kan inntas hvis man skolder tomaten – fjerner skallet og frøene – eller ved å kjøpe «passerte tomater»/tomatpassata der dette er gjort)
- Chili
- Paprika
- Agurk
- Squash
- Meloner
- Peanøtter
- Chiafrø
- Gresskarkjerner og solsikkekjerner
- Cashewnøtter
- Soya og andre belgvekster som linser, bønner, kikerter (disse kan lektinreduseres ved å trykkokes)
- Mandler (kan lektinreduseres ved å ta av skallet)
- Matolje fra solsikker og soya er en vesentlig lektinkilde.
– Hvis du i timene etter å ha spist noen av de nevnte matvarene ofte føler deg slapp og tåkete i hodet, er det stor sannsynlighet for at du er sensitiv for lektiner.
Grønnsaker du kan spise
– Hvilke matvarer er mest aktuelle å spise mye av når man følger en lektinredusert og glutenfri diett?
– Man kan spise det meste av grønnsaker unntatt det som er nevnt ovenfor, sier Raugland og utdyper:

- Alt av grønne grønnsaker er bra, bortsett fra squash og agurk.
- All grønn bladsalat kan man spise mye av.
- Såkalt krusiferøse grønnsaker er veldig bra, som blomkål, brokkoli, grønnkål, kål og neper.
- Rotgrønnsaker er stort sett greit.
- Løk, hvitløk, ingefær er bra.
– Bær, økologisk dyrket eller viltvoksende, er også fint. De inneholder stort sett lite sukker og store mengder antioksidanter, sier Raugland.
Bakverk med alternative meltyper
Man kan bake brød, rundstykker, pizza og mye annet spennende, selv om man går på glutenfri og lektinredusert lavkarbo-diett. Da må man bruke alternative meltyper. Noen av disse er rike på sunt fett og protein, og noen gir mye næring til de gode tarmbakteriene. Felles for dem alle er at de i liten grad påvirker blodsukkeret. Raugland bruker blant annet:

- Kassavamel (laget kassava, opprinnelig fra Sør-Amerika)
- Kokosmel
- Mandelmel er ok hvis mandlene har vært skoldet, altså hvis melet ser relativt hvitt ut. (Skallet på mandler inneholder lektiner.)
- Hampmel
I bakverkene bruker Raugland også mye fiberhusk, linfrø, hampfrø, hasselnøtter, sesamfrø og valnøtter. (Red.anm.: Når du skal bruke nøtter og frø, er det lurt å bløtlegge dem i cirka 7 timer, for å bryte ned antinæringsstoffer som lektiner og fytinsyre, aktivere enzymer og gjøre næringen lettere opptagelig og bedre for fordøyelsen. Her kan du lese en god artikkel om dette av legen David Jockers om du vil lære mer.
I baking og matlaging bruker Gro kokosfett, som har høy varmetoleranse, og også MCT-olje som er produsert fra kokosfett. Kaldpresset olivenolje er også hyppig brukt.
Vi vil i kommende artikler presentere noen av Rauglands favorittoppskrifter, slik at du selv kan teste ut dette i eget kjøkken.
Lektinmengden avhenger av produksjonsmetode
Innholdet av lektiner i mat kan variere vesentlig avhengig av hvordan matvarene har blitt dyrket og høstet.
– Vi må begynne å spise litt mer som før, eksempelvis å spise frukt i sesong – da er frukten naturlig moden. Med en kunstig modningsprosess vil matvarene inneholde langt mer lektiner enn de naturlig ville gjort. Eksempelvis når man kjøper importerte grønne epler, der sola ikke har gjort jobben, så inneholder de like mye lektiner som de gjør når de er eplekart. Da får vi i oss mye mer lektiner enn om vi hadde spist epler fra gården om sommeren. Det samme prinsippet gjelder med å spise naturlig modnede jordbær i stedet for de konvensjonelle jordbærene man får kjøpt i butikken.
Sønnen ble frisk fra autisme

Rauglands interesse for kosthold ble vekket da hennes nå 15-årige sønn Tim i tidlig alder viste sterke symptomer på autisme. Etter mye leting fant Raugland fram til Funksjonell Medisin, en helhetlig tilnærming til helse som praktiseres av leger med funksjonell medisinsk etterutdanning fra USA. Med et kosthold blant annet uten melk og gluten og gjennom omfattende behandling via personlig tilpasset inntak av en rekke tilskudd, ble sønnen helt frisk.
Hun skrev senere boken Tim, der denne reisen mot friskhet er beskrevet i detalj.
– Tim var veien inn til funksjonell medisin for meg, sier 45-årige Raugland, som er utdannet sosialpedagog og har jobbet som styrer i barnehage. Hun har i senere år også jobbet på senteret With Love i Porsgrunn, Vestfold og Telemark.
– Der har de både skjønnhetsklinikk og helse- og velværekafe. De fokuserer på at skjønnhet ikke skal komme fra utsiden, men også fra innsiden. De tilbyr blant annet melke- og glutenfrie snacks.»
Kokebok uten gluten og melk

Raugland har holdt kurs i å lage rå, økologisk sjokolade, samt gitt ut kokeboka Tim og Amys matbok.
– Boka er en introduksjon til området for de med cøliaki og matintoleranser. Den tar ikke for seg lektinredusert kosthold og går heller ikke dypt inn i lavkarbokosthold. Boka er et bra sted å starte for folk som skal i gang med kostholdsomlegging og trenger noen enkle oppskrifter og tips. Det er åpenbart behov for dette – mange flere mennesker har problemer innen mage og tarm nå enn det som var tilfelle tidligere, avslutter Raugland.
Raugland har utgitt to bøker:
Tim – en mors historie om autisme og ADHD
OBS! Disse bøkene forholder seg ikke til lektiner. Den er ment som en introduksjon for mennesker som skal i gang med kostholdsomlegging.
Om artikkelforfatteren:
Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester. Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: Autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no
Blogg, inspirasjon og informasjon om mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året