Tusen takk til god kaffe på kaffedagen!
Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, med hele 1,98 kopper daglig per innbygger. Vi er kun slått av Finland hvor de drikker 2,64 kopper per innbygger.
Siden vi drikker såpass mye kaffe, står kaffe for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Kaffe er rik på antioksidanter, som styrker cellene våre og beskytter dem mot frie radikaler.
Fettkaffe og grønn kaffe
Nå er det også mange her som elsker fettkaffe eller smørkaffe, også kalt Bulletproof kaffe, og har det som sin favorittfrokost. Fordelen med fettkaffe er at den gir ekstra energi og holder deg mett lenger dersom du ønsker å hoppe over eller utsette annen frokost til senere. Hva med å gi den et forsøk, så du kan kose deg ekstra med morgenkaffen i dag og kanskje også dagene fremover om den faller i smak?
Grønn kaffe er faktisk enda rikere på antioksidanter og enda bedre på å forbrenne fett. Dette er kaffebønner som ikke er brente, og de blir brukt som et naturlig middel for vekttap, bedre forbrenning og økt energi. Dette blir i hovedsak brukt som et kosttilskudd nå. Ifølge natur.no har grønt kaffepulver en mild og god smak av kaffe og kan brukes i smoothier, desserter som hjemmelaget rå sjokolade, yoghurt og drikker.
Fordeler med kaffe foruten god smak:
- Vekker oss og skjerper oppmerksomheten og hukommelsen.
- Rik på antioksidanter.
- Beskytter de gode bakteriene i tarmen.
- Fremmer fordøyelsen.
- Beskytter leveren: Flere studier viser at kaffe hjelper til med å pleie cellene i leveren, som igjen bidrar til å beskytte oss mot cirrhose og fettleversykdom.
(Kilde: veientilhelse.no)
Internasjonal kaffedag
På den internasjonale kaffedagen 1. oktober 2022 slår medlemmer og partnere i The International Coffee Organization seg sammen for å flytte kaffesektoren fra lineær til sirkulær økonomi, for å feire alle de som jobber hardt for å lage de tre milliarder deilige kaffekoppene vi nyter hver dag verden rundt.
Det feires også for å erkjenne at det å omforme avfall i kaffesektoren til nye produkter og alternative energialternativer skaper viktige inntekter og jobbmuligheter og reduserer produksjonskostnadene.
Utbring gjerne en skål i takknemlighet for god, rettferdig og bærekraftig kaffe! Selv foretrekker jeg økologisk kaffe, fordi kaffe er en av avlingene i verden som blir behandlet kraftigst med sprøytemidler, inkludert mange midler som er forbudt i Europa. Hvis jeg ikke finner økologisk kaffe, velger jeg i det minste fairtraide kaffe.
Bulletproof kaffe for mer energi
Fettkaffe eller smørkaffe er andre navn som er brukt på varianter av den originale Bulletproof kaffe, som ble døpt og popularisert av livsstils- og slankecoachen Dave Asprey. Det startet da han servert yak-te på en reise i Tibet. Yak-te lages av teblader, yak-smør (av melk fra jak), vann og salt. Asprey syntes teen gav ham mye energi, og han ble fascinert av hvordan fjellklatrerne brukte den fettbaserte teen for å få i seg nok energi. Da han kom hjem til USA begynte han å eksperimentere med kaffe og skapte dermed originalversjonen av Bulletproof kaffe, som lages av filterkaffe, MCT-olje og usaltet smør fra gressforede dyr.
En av de største positive effektene med MCT-olje er at disse fettsyrene går lett igjennom cellemembranene og forbrennes raskt til energi i mitokondriene i cellene hvor det dannes energi til kroppen. Det har også vist seg at MCT-fettsyrer ikke legger seg som fett på kroppen, men at den i stedet stimulerer forbrenningen og bidrar til å kontrollere og begrense appetitt.
Om du ikke har MCT-olje, kan du også bruke vanlig kokosolje. MCT står for Medium Chain Triglycerides og er mellomlange fettsyrer fra kokosolje, nærmere bestemt kaprinsyre og kaprylsyre.
For å lage Bulletproof kaffe trenger du:
- 1 sterk kopp kaffe
- 1 ss MCT-olje (vanlig kokosolje kan også brukes)
- ½ – 1 ss usaltet smør (gjerne økologisk)
- Blender eller stavmikser
- Eventuelt smakstilsetning, som en dråpe flytende Steviosa, kanel, kardemomme eller litt kakaopulver.
Slik gjør du:
- Lag kaffen du liker best, på vanlig måte, gjerne filterkaffe.
- Forvarm gjerne glasset eller blenderen med litt varmt vann.
- Ha i alle ingrediensene. Bland med en liten visp, stavmikser melkeskummer eller til det blir deilig skum på toppen.
- Nyt som den er eller bruk valgfri smakstilsetning.
Vi trenger flere typer antioksidanter
Men husk at vi trenger flere forskjellige antioksidanter, ikke bare fra kaffe. Det er en stor fordel å kombinere og variere hvilke typer vi får i oss for å forebygge sykdom og hjelpe kroppens daglige restitusjon. Så husk å spise masse forskjellige bær, grønnsaker, frukt, nøtter og frø i tillegg til kaffen eller teen du drikker.
Selv om kaffe har en del helsefordeler, er det ikke lurt å drikke for mye fordi kaffe inneholder mye syre som kroppen må bruke en del basiske mineraler for å nøytralisere. Hold deg helst til to-tre kopper daglig. Hvis du drikker mer enn dette, bør du sørge for å kompensere dette ved å spise mye basisk mat som grønnsaker og mat med mye av kalium og magnesium.
Det er ikke anbefalt å drikke juice eller spise mat med mye syre til kaffen, for det kan skade emaljen på tennene. Så sørg for å drikke sitronvann, appelsinjuice, eplejuice og spise annen syreholdig frukt på andre tidspunkt enn du drikker kaffe, helst en halvtime før eller etter.
Les mer om syredannende og basedannende mat i denne saken: Demp betennelser med mat og urter!