Har jobbet 30 år som biopat: − Naturterapeuter har viktige samfunnsroller
Anne Victoria Heiberg har 30-årsjubileum som biopat
Anne Victoria Heiberg (59) har drevet praksis som biopat og urteterapeut siden 1992 og har undervist i en rekke naturmedisinske fag siden 1993. Tidligere drev hun klinikken Terapeutene i Oslo og Bærum, før hun i 2016 flyttet sin praksis til Nord-Toner gård i Nord-Odal. I tillegg er hun grunnlegger og rektor for Skolen for Biologisk Medisin, som har fem studieretninger: urtemedisin, ernæring, biologisk medisin, helhetlig psykologi og naturmedisin.
Medium tar seg en fin kjøretur på landet og treffer Anne Victoria på Tonergarden, som fellesskapet på gården heter. Gården kjøpte hun fordi hun ønsket et roligere liv i naturen og mulighet for å kunne bo og arbeide på samme sted, hvor det er plass til å drive klinikk og kursvirksomhet. Underskrevne inviteres inn i finstua på en hyggelig kopp te, frukt og sunn snacks.
Ble selv frisk med biopati
Før hun tok biopati-utdanningen i Danmark fra 1988 til 1992 var Anne Victoria en velfungerende journalist i Oslos nyhets- og fagpresse. Men allerede som 22-åring ble hun syk, og det gikk lang tid med flere mislykkede behandlinger før løsningen kom – overraskende raskt og effektivt.
− Jeg mistet all energi, var trett, forkjølet og elendig hele tiden. Etter mye prøving og feiling hos spesialister i det etablerte helsevesen, så var det en som klarte å dytte meg til en biopat. Hun het Ina M. Heien, jobbet på Grønland i Oslo og var en av de aller første biopatene som var i Norge på 80-tallet (hun jobber ikke nå lenger).
På godt journalistisk vis skrev Anne Victoria ned alle symptomene sine og sendte biopaten i posten på forhånd. Det viste seg at hun hadde overvekst av Candida og sukkerintoleranse, som gjorde at hun var veldig mye forkjølet. Så fikk hun et klassisk regenerasjonsprogram med kostendringer, vitaminer og mineraler, med mer.
− Jeg fulgte alt til punkt og prikke, og ble fort frisk. Det tok under en uke, så var jeg symptomfri. Det var en stor opplevelse, etter å ha vært til så mange folk som ikke ante hva de skulle gjøre, både leger og alt annet. Jeg hadde fått mye tåpelige tilbakemeldinger, så jeg var ganske irritert og følte meg respektløst behandlet, sier hun.
Forklaringen var at hun hadde det biopatien klassifiserer som et infeksjonsfokus i bihulene, som førte til at hun reagerte på sukker og hadde allergiske reaksjoner i hele munnen og i øvre luftveier. Årsaken ble funnet, og hun fikk derfor et behandlingsprogram som fungerte effektivt.
− Jeg ble imponert og glad, og tenkte at dette er helt fantastisk, så jeg snakket om det med alle jeg kom over. Men så fortsatte jeg som journalist, forteller Anne Victoria.
Men et par år tidligere hadde hun falt på ski og fått en nakkeprolaps, som bare ble verre og verre. Til slutt var det så ille at legen gav henne klar beskjed om å slutte å skrive. Da måtte hun omskolere seg, og så tenkte hun: «Hva er det som har imponert meg mest? Det er det som Ina Heien på Grønland fikk til. Biopati er noe smarte greier jeg kan tenke meg å drive med».
Som 25-åring startet hun studiene, og det har hun aldri angret på siden. Hun har vært veldig aktiv og engasjert innen faget i alle de 30 årene hun har holdt på. Les gjerne mer om mye av det Anne Victoria har gjort både for biopatien og for naturmedisinen i Norge lengre ned i saken.
Gode behandlingsstrategier
Som behandler av folks helse trenger man gode strategier, og dette mener Anne Victoria til dels mangler i offentlig helsevesen. Gode analyse- og behandingsstrategier synes hun er noe av det beste med biopatien.
− Når jeg går til legen min og sier tre forskjellige ting, blir han helt forvirret. Vi må ta én ting i gangen – først det ene, så det andre, men den tredje tingen har de ikke tid til. Jeg synes dette er en ganske uintelligent form for medisinsk behandling av kroniske plager. Men jeg vil presisere at vi har et av verdens beste helsevesen når det gjelder akutte sykdommer og plager!
Alle er enige i at man må se ting i sammenheng, men det mangler ofte en god strategi, en god måte å jobbe på. Det synes jeg vi har i biopatien, også i urtemedisin og i ernæring til dels. Men jeg synes spesielt at det biopatiske analysesystemet er veldig bra. Og det står seg fortsatt godt etter 30 år. (Les om dette nederst i saken.)
− Anamnesen er det aller viktigste, og så finne fase, fokus og antihomeostatiske faktorer (forklaring nederst i saken). Og dette kan du sitte og gjøre på en buss. Men det kan være fint med understøttende metoder, og da bruker jeg biotron og noen ganger andre ting, sier hun. Biotron er et bioelektronisk funksjonsmålingsapparat.
Introduserer nye ideer og metoder
Heiberg har gjort seg opp flere tanker om hvilken rolle naturterapeuter har i samfunnet vårt, og hvorfor interessen for naturmedisin har gått i store bølger siden hun startet.
− Jeg har tenkt mye på at vår jobb som terapeuter er å stå litt på utsiden og være litt rebelske. Vi er en gruppe på utsiden som lettere tar til seg nye tanker og ting enn det offentlige helsetjenester har mulighet til, sier hun.
Leger og sykepleiere i det etablerte helsevesenet kan ikke eksperimentere eller plutselig innføre nye behandlingsmetoder uten å måtte gå igjennom massevis av forskning, papirarbeid og godkjenning.
− Vår jobb er å trekke inn nye ideer og metoder, men selvsagt innen norsk lov og med 100 prosent fokus på pasientsikkerhet. Jeg mener vi har en rolle som en slags introdusør til ting som senere blir tatt opp i det etablerte. Det har vi sett hele tiden opp igjennom. Mye av det vi drev med på tidlig på 90-tallet er «mainstream» nå, for eksempel dette med fettsyrer. Ingen snakket om det før. Et annet eksempel er sukker – før var det ingen som snakket om at sukker var usunt engang. Det var kjempealternativt å la være å spise sukker!
Et annet eksempel er hvor viktig tarmenes helse og mikrofloraen er for resten av kroppen. Dette har biopater og naturmedisinere visst allerede siden sent på 70-tallet i Norge, flere tiår før det i det hele tatt ble snakket noe om i offentlig helsevesen.
− Jeg vil absolutt kreditere alle de som har stått på og jobbet hardt innen det naturmedisinske miljøet. De har medvirket til at det vanlige helsevesenet har blitt bedre enn før, sunnere og mye mer kostholds- og livsstilsbevisst enn det var. I gamle dager var det håpløst, da var det bare snakk om melk, kneip og leverpostei – og det var punktum. Det var ikke noe mer å diskutere.
− Men de har vel mye jobb igjen å gjøre der også, spesielt i forhold til kosthold?
− Ja, klart det. En vanlig legekonsultasjon bør alltid inneholde kost- og livsstilsfokus.
Interessen går i bølgedaler
Interessen og nysgjerrigheten for naturmedisin har hele veien gått i bølger, men de siste 10 årene har Anne Victoria merket en viss nedgang. Generelt merker Anne Victoria at folk i Norge var mye mer åpne for slik behandling på 90-tallet og frem til rundt år 2010.
− Mye er ødelagt og vil ta tid å bygge opp igjen, men det er vi i gang med. Det har vært mye propaganda mot naturmedisin fra ekstreme grupper de siste årene og de har tatt alle under en kam som vanlig. Også programmer som Folkeopplysningen på NRK har bidratt til å forsterke et negativt fokus. Ellers er det også mange flere nå som søker seg til kunnskap via Internett i stedet for å bestille time hos profesjonelle terapeuter.
− Før kunne folk si: «Å? Så spennende, fortell mer om det!»
I alle sine 30 år som biopat har Anne Victoria hatt fullstendig tro på arbeidet hun gjør, og det har hun enda. Hun vet at kunnskapen og metodene hun anvender er logiske og at de virker bra. Samtidig er hun løsrevet og sterk nok til å akseptere og tåle å være litt «skyteskive».
− Vi stiller oss litt lagelig til for «høgg». Vi driver med ting som ikke alltid er så kjent i det moderne samfunn. Da må vi regne med å være litt med på at ting svinger. Men jeg ser at vi har en rolle å spille i det store bildet, sier hun.
Fokus på årsaksbehandling
I tiden fremover tenker hun at naturterapeuters viktigste rolle er å rette fokus på helhetlig årsaksbehandling og behandling med naturlige midler. Dette er fremtiden for behandling av kroniske plager, mener hun.
− Som helhetlig helsearbeider kartlegger vi årsakene, henter inn hjelp der man ikke har egen ekspertise og lager helhetlige behandlingsplaner som behandler selve årsakene, for det er bare da man får varig helbred. Dit har ikke vanlig helsevesen kommet, så der har vi en jobb å gjøre. Det handler om verdensbilde, om holdning til det hele og få folk til å skjønne at vi kan ikke bare lappe på symptomer. Det vil ikke hjelpe noen ting, så lenge man ikke har funnet ut hvorfor du har blitt syk. Vi må over til samarbeidssystemer med andre terapeuter som har annen ekspertise, og vi må ha gode analysesystemer for å finne årsaker, sier hun.
Innen biopati og naturmedisin er det flere forskjellige analysemetoder, som for eksempel irisanalyse, mørkefeltsmikroskopi, polysantest, øreakupunktur, fotsoneterapi, kinesiologi eller bioelektronisk funksjonsmålingsapparater som biotron. Terapeuter velger selv hvilke de vil bruke og spesialisere seg i.
Men den viktigste av alle årsaksanalyser er selve anamnesen, ifølge Anne Victoria. En biopatisk anamnese er et grundig intervju av pasienten med kartlegging av helsetilstanden før og nå, samt kostholds- og livsstilsvaner. Biopater og mange andre naturmedisinere fungerer som detektiver på jakt etter årsakene til pasientens helseplager.
Litt om Anne Victoria Heiberg
Anne Victoria Heiberg (f.1963) har praktisert som biopat i 30 år. Hun ble utdannet biopat ved det som da het Biopat- og Urteskolen i København fra 1988 til 1992. Samme år ble hun daglig leder ved denne skolens nyoppstartede avdeling i Oslo, og hun begynte å undervise der året etter.
I 1992 ble Heiberg eier og leder av de tverrfaglige klinikkene Terapeutene, som først hadde klinikk i Bogstadveien, før de utvidet til Universitetsgaten og Majorstuveien i Oslo, og så Sandvika i Bærum. I 2011 startet hun sitt eget nye firma – Biopatisk veiledning, med praksis i Bærum. I 2016 flyttet hun til Tonergarden i Nord-Odal hvor hun fortsatt driver praksis som biopat og Skolen for Biologisk Medisin.
I 2004 var hun initiativtager og startet den første norskeide biopatutdanningen med partner. Heiberg solgte ut sin andel i 2009. Året etter etablerte hun Faglig Forum for utøvere av biologisk medisin (FUB), for å videreutdanne terapeuter og arrangere fagseminarer, og hun startet opp studier i urtemedisin og ernæring gjennom FUB.
Senere ble det også studier i ernæring og psykologi, samt en rekke andre kurs. Studiedelen ble i 2017 atskilt fra FUB og fikk navnet Skolen for Biologisk Medisin, hvor Heiberg i dag er daglig leder og rektor. Her utdannes fytoterapeuter, ernæringsterapeuter, holistiske psykoterapeuter, utøvere innen biologisk medisin og naturmedisinere. FUB eksisterer enda som en fagforening hvor Heiberg er styreleder den dag i dag.
Ellers har Heiberg undervist for Holistisk Forbund, Institutt for Helhetsmedisin, Norsk Akademi for Naturmedisin og Axelsons Body Work School, samt mange enkeltoppdrag for foreninger, messer og festivaler.
Før Anne Victoria ble biopat jobbet hun som journalist i dags- og fagpressen, blant annet Aftenposten, Teknisk Ukeblad, Bo Bygg & Bolig, Asker og Bærums Budstikke, Media Centrum og som frilanser for flere magasiner.
Nettside: Tonergarden.no
Om Skolen for Biologisk Medisin
Skolen gir kunnskap om helhetlig, naturlig helse gjennom kurs, nettstudier og treårige utdanninger. Her er fem studieretninger: urtemedisin, ernæring, biologisk medisin, holistisk psykologi og naturmedisin. Dette er hovedsakelig nettstudier, men også flere kurssamlinger med oppmøte og online livesendinger med faglærere.
Alle de fem studieretningene kan enten tas som tre-årige fulltidsutdannelser (proffpakke), som et års kurs (mediumpakke) eller som tre måneders kurs (grunnpakke). Proffpakken gir terapeutstatus og mediumpakken gir god fagkunnskap og er en fin etter- eller videutdanning. De korte kursene på tre måneder passer om du er ny i faget eller om du kun ønsker litt kunnskap til hjemmebruk. For eksempel om du vil lære om bruk av urter i hverdagen, lære å anlegge din egen urtehage eller lage dine egne urteprodukter.
Mer informasjon: Tonergarden.no > «Skolen for biologisk medisin».
Biopatens strategier
En biopat vil kartlegge hva som er pasientens sykdomsfase, infeksjonsfokus og antihomøostatiske faktorer, for så å kunne lage en god og effektiv behandlingsstrategi. Her er en kort forklaring av hvordan biopater tenker når de jakter etter sykdomsårsak for å kunne lage årsaksrettede regenerasjonsprogram.
Fokus
Dette står for infeksjonsfokus og blir innen biopatien brukt om mulige årsak(er) til pasientens helseproblemer. Du kan for eksempel ha infeksjonsfokus i tarmene eller i bihulene. En infeksjon som behandles på feil måte kan senere bli kronisk og forårsake flere problemer. Behandlingen av infeksjonsfokus er avgjørende for et vellykket resultat.
Antihomøostatiske faktorer
Alt som belaster kroppen og kroppens regulasjonsevne er antihomøostatiske faktorer (AHF). For eksempel fysisk og psykisk stress, dårlig kosthold med lite mikronæring og antioksidanter, røyking, forurensing, kvikksølv i tennene, vitamin- og mineralmangel. Så mange som mulig av disse faktorene bør fjernes under en regenerasjonskur og for varig bedring.
Syv sykdomsfaser
I biopatien arbeider man ut ifra at kroppen går igjennom syv ulike sykdomsfaser og setter ord på kroppens adaptasjon – altså evnen til å tilpasse seg til alle belastningene den er utsatt for. Hvilken sykdomsfase du er i avgjør hva slags regenerasjonsprogram du får av en biopat. Dette er de syv fasene, kort forklart:
- Regulasjon: Her er du frisk og kroppens regulasjonskapasitet er større enn belastningene du utsettes før.
- Dysfunksjon: Denne fasen er et uttrykk for at kroppen utviser noen milde, forbigående symptomer som uttrykk for økt regulering og avgiftning. Det kan være lett hodepine, milde magesmerter og tretthet. Ofte er det bare små justeringer i livsstil og kosthold som trengs for å gå tilbake til fase 1.
- Dysbiose: Her får man en akutt infeksjonssykdom med feber eller svette, forkjølelse, influensa og/eller diaré. Om man får riktig type behandling og reduserer antihomeostatiske faktorer, blir du frisk og går tilbake til fase 1 eller 2.
- Kronisk dysbiose: Fase fire preges av kroniske betennelsestilstander.
- Allergi: Her har kroniske dysbioser over tid forstyrret immunsystemet og brutt ned slimhinner og hud, slik at allergier, astma og lignende kan oppstå.
- Depotdannelse: Kroniske dysbioser og allergier har over tid med økt belastning medført større tilførsel av toksiner og skadelige stoffer som deponeres i bindevevet for å hindre organskader. Eksempel på sykdommer i denne fasen er leddsykdommer, kretsløpsforstyrrelser, slappe indre organer og eksem.
- Intracellulær dysbiose: Cellenes indre strukturer er forstyrret som følge av forgiftning eller mutasjoner.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året