Skip to main content

Hagen som kilde til mentalt velvære og indre ro

Det å være ute i vakre, skjønne og fredelige omgivelser kan virke både beroligende, nærende og oppløftende for sinn og sjel. Her får du inspirasjon til å bruke hagen på ulike måter som en kilde til sanseopplevelser, indre ro og overskudd.

Yogalærer og forfatter Solveig Søderholm forteller oss med stor entusiasme og glede hvordan vi kan bruke hagen som en kilde til egenpleie og ro, i stedet for at den blir enda en belastning på listen over alle gjøremål. Tenk å kunne være med på å skape en vakker hage hvor du kan nyte livet, nyte å se at ting spirer og gror, og hvor du kan meditere i ro og fred? Forestill deg at du kan skape en romantisk sansehage for sanseopplevelser og oppmerksomt nærvær. Eller tenk om du kunne lage din egen meditasjonshage eller yogahage for å støtte din vei til indre ro, fred og balanse i livet?

La deg inspirere av Solveig, som lever med alt dette i sitt eget liv. I mange år har hun dyrket en lidenskapelig interesse for å bruke hagen som en kilde til egenterapi i form av sanseopplevelser og meditasjon, ved siden av å dyrke og stelle i hagen. I dag lever hun på Hurum i Asker i landlige omgivelser i et koselig gammelt hus med sin mann og sin yngste av to døtre, to katter og fem høner. Huset er omkranset av en frodig romantisk hage med drivhus, lysthus og kjøkkenhage hvor det dyrkes grønnsaker, urter, bær, frukt og mange forskjellige blomster.

Solveig har praktisert yoga og meditasjon siden 2003. Hun er utdannet yogalærer i ashtanga og yoga nidra, samt MediYoga Coach i stress og utbrenthet.

For å holde kroppen sterk og myk innimellom hagearbeid og skriving, praktiserer Solveig yoga daglig. Yoga har hun også undervist i siden 2008, men etter korona-pandemien har det blitt mest online undervisning. Det ble utfordrende å skulle drive fysisk yogaundervisning med så mye nedstenginger, gjenåpninger og usikkerhet, så hun bestemte seg for å lage nettkurs. I tillegg benyttet hun koronatiden til å skrive en bok om hagegleder, yoga, meditasjon og sanseopplevelser.

− Alt jeg skaper er fundert i kjærlighet, lidenskap, kreativitet og et ønske om å inspirere, smiler Solveig varmt.

Yoga, meditasjon og hageterapi

I fjor utgav hun boken Hagelivet: Hvordan finne ro og overskudd i hagen med selvdyrket mat, yoga og meditasjon. Her forteller hun om alle gledene ved å lage en drømmehage og dyrke sin egen mat, og om hvordan vi kan bruke hagen som en kilde til å motvirke stress, finne overskudd og velvære. Boken gir massevis av god inspirasjon til å stelle i hagen med tilstedeværelse og livsnytelse gjennom å bruke sansene. Den handler om å skape en hage for både sanseopplevelser, meditasjon og yoga mellom blomster, urter og grønnsaker dyrket med mye kjærlighet. Med stor entusiasme, varme og åpenhet deler hun sine erfaringer og kunnskap om velgjørende hager og hagestell. Boken er full av gode tips om alt fra planting og matoppskrifter til yoga, sanseøvelser og meditasjon.

På sin blogg  Solveigs Yogahage deler hun også gratis ressurser og tilbyr online yoga- og meditasjonsprogrammer. Ellers har hun podcasten Indre kraft. Alt hun gjør er en forlengelse av hennes 20 års praksis innen yoga og hageterapi. Det bunner i et ønske om å gjøre en forskjell og gi verktøy som kan løfte andre og bidra til at flere finner indre kraft og ro.

Hagen gir Solveig en mulighet til å føle tilstedeværelse og tilhørighet. Ved å være en del av naturen og nær den, kan hun kultivere både sin indre og ytre hage.

− Yoga, meditasjon og hageterapi hører for meg helt naturlig sammen og er blitt en livsstil. Dette er en kontinuerlig livsprosess som utvikler seg i takt med min læringskurve, erfaring og innsikt. Jeg prøver å dyrke egen mat, leve saktere og skape rom og plass til det nære og kjære, sier hun.

Solveig ser også mange likheter mellom yoga og hagestell, og her er noen hun har erfart:

  • Oppmerksomt nærvær
  • Finne tilhørighet
  • Luke bort distraksjoner
  • Senke forventninger
  • Søke balanse
  • Takknemlighet

Glede, sanselighet og nytelse

Solveig har alltid vært opptatt av å kunne ta inn mat rett inn fra hagen, nyte dufter og smaker og kose seg med å lage hjemmelaget mat fra jord til bord.
− Jeg er veldig glad i matlaging. Kall meg en «foodie», ler hun. − Både jeg og mannen min er veldig opptatt av mat, og å prøve nye retter og oppskrifter. Vi har alltid holdt på slik. Døtrene våre har arvet denne gleden. Det handler mye om glede, sanselighet og nytelse. Det skal være en opplevelse, det er ikke bare mat for å bli mett, sier hun.
Det handler mye om tilstedeværelse og oppmerksomhet, noe som går igjen i alt hun gjør og dette skriver hun også om i boken. Tilstedeværelsen er med når hun lager mat, steller i hagen, skriver, mediterer eller gjør yoga – som en livsstil og en livsfilosofi.

− Jeg har alltid vært veldig opptatt av å se på hagen som et sted hvor man får bedre helse. Det handler ikke bare om å dyrke mat, men hagen gir helse både fysisk, psykisk, mentalt og åndelig. Alt dette har vært viktig for meg, sier hun. Dette opptok hun også da hun i åtte år jobbet som skribent og fotograf for magasinet Norsk Hagetidend i 8 år.

Å lage en sansehage

En sansehage slik Solveig ser det er å øke opplevelsen av samspill med naturen og gi rike opplevelser. I en slik hage kan du virkelig engasjere alle sansene dine, som å høre fuglesang og rasling i busker, blader og løv, sol som skinner gjennom bladverk, duften av urter og blomster, fine blomster og spennende strukturer du kan kjenne på og gå på. En sansehage gir behagelige sanseopplevelser og stimuli, samtidig som den gir ro i sinn og sjel.

«En sansehage er en hage hvor alle områder er utformet for å gi maksimal og passende sansestimulering. Målet med disse hagene er å øke bevisstheten om vår interaksjon med naturen gjennom sansene», skriver Solveig i boken. Det går ut på å engasjere alle sansene og oppmuntre oss til å beundre, lukte, ta på, smake og lytte.

− Du trenger ikke å ha veldig stor hage. Det kan være helt enkelt, som en potte med lavendel på verandaen du kan lukte på, lukke øynene, kjenne vinden og høre lydene av fuglene – det gir sanseinntrykk. Du kan meditere på den måten bare med en potte lavendel, sier Solveig.

Den terapeutiske effekten av å bruke hagen har hun selv kjent på kroppen i en tid da hun var utbrent.

− Jeg klarte ikke å gjøre noen ting, ikke stelle i hagen en gang. Det eneste jeg klarte var å gå ut i hagen, ligge i hengekøyen eller sitte eller ligge i gresset og ta inn inntrykk. Jeg følte det var veldig helende at sola skinte i ansiktet og på kroppen. Det gjorde at jeg gradvis fikk kreftene tilbake, forteller hun. Det er også vist i forskning at sansehager og terapihager kan bedre helsen og virke forebyggende for flere ulike pasientgrupper, blant annet ved demens, utbrenthet, autisme, angst og andre psykiske lidelser.

− Hvordan kan man begynne med å skape en sansehage, en terapihage for seg selv eller en yoga- og meditasjonshage hvis man bare har en stor gressplen?

Det første du bør gjøre er å bo deg inn i hagen i ett til to år, for å se hva som allerede kommer opp av planter og blomster. Hvilke skygge- og solforhold er det der du vil plante? Hva slags jordsmonn har du? Når du planter etter hvordan de faktiske forholdene er, lykkes du bedre. Jobb med naturen, ikke imot den, anbefaler Solveig.

Tenk også over: Hva vil du vil bruke hagen til? Hvilken stil ønsker du? Og ikke minst, hvilke solforhold vil du ha der du skal sitte eller der du vil meditere eller gjøre yoga, for eksempel. Vil du ha kveldssol, velger du et sted hvor sola forsvinner senest mulig.

Yogahage

For Solveig handler hagen og hagelivet mye om yoga, og det var faktisk også hagestellet som ledet henne til yoga. For alle de rare stillingene man jobber i ble litt belastende for ryggen. Hun kjente fort at dette var veldig bra for ryggen, og ble siden forelsket i yoga. Hennes første møte med yoga var kundaliniyoga i 2003, men siden har hun vært innom flere typer fra fysisk krevende, aktiv og sterk ashtanga til rolig yin yoga og restorative yoga.

Etter hvert tok hun en 200 timers Yoga Alliance ashtanga yogalærerutdannelse ved Puro Yoga, senere et yin yogakurs på 200 timer, MediYoga Coach i stress og utbrenthet og et 200 timers kurs i yoga nidra.

− Yoga er et viktig verktøy som jeg bruker for å finne ro og fokus. Hagen gir meg en mulighet til å føle tilstedeværelse og tilhørighet.  Ved å være en del av naturen og nær den, så jeg kan kultivere både min indre og ytre hage. Dette gir en følelse av forbindelse til livet selv, og det er mye av essensen i yoga. Yoga betyr union av kropp, sinn og sjel. Dette beskrives som noe uendelig og vakkert, noe som eksisterer i alt. Å kjenne igjen dette i de små øyeblikkene er yoga for meg, beskriver hun.

Å leve sakte

I et samfunn med mye teknologi, stress og effektivisering, så ønsker Solveig å inspirere oss til å roe litt ned, lytte innover og kjenne etter hvordan man har det. Ta deg tid til å bare være og nyte livet. Solveig er opptatt av «Slow living».

− Lykke er en dag jeg kan tilbringe i hagen og bare tusle fra bed til bed med litt puslearbeid.  Litt luking her, fjerning av noen avblomstrede blomster der. Jeg ønsker at hagen skal appellere til alle sanser, og stimulere både duft, smak, hørsel, syn og følelse. Hagen er min kilde til skjønnhet, ro og meditasjon. Og i et rolig hjørne av hagen har jeg laget en fredelig plass for å utøve yoga, meditere og oppsøke stillhet og nærvær. Det er viktig å ta seg tid til å sette seg ned og nyte hagen sin. Gjøre ingenting, bare være til. Observere det som er og lære å gi slipp på forventninger og kontroll. Etablere en god ro og en dypere kontakt og en glede over de små ting, de små øyeblikkene.

− Både hagen og min yogapraksis blir aldri helt ferdig og er et livslangt prosjekt og en reise som skal gå over mange år og jeg velger å tenke at jeg har god tid.

Meditasjonshage

Alle trenger et sted å kunne dra til for å få en pause fra dagliglivets støy og gjøremål. Da er det fantastisk å kunne ha et fredelig sted i hagen for å kunne reflektere, meditere og få indre ro.

− Din stille plass i hagen kan inneholde så mye eller lite innredning du ønsker, men jo mindre distraksjon og teknologi ditt stille område inneholder, jo bedre. Denne plassen skal være et sted du besøker ofte, og som får deg til å føle deg komfortabel, anbefaler Solveig.

Ditt stille sted, din meditasjonshage om du vil, kan like gjerne være på balkongen, på terrassen eller i et lysthus som under et tre i hagen for eksempel. Formålet er å gi en fredelig ramme for å kunne fornye kropp, sjel og sinn – som et åndelig tilfluktssted ute hvor du kan drømme, meditere, slappe av og reflektere over livet.

− Meditasjonshagen din bør være et privat og rolig område i hagen. Et sted der du føler deg komfortabel, trygg og beskyttet. Gjør det personlig, tipser Solveig. I tillegg til blomster her anbefaler hun prydgress eller bambus i potter som lager en fin raslelyd.

På Solveigs nettside kan du få tilgang til et gratis yogaprogram og meditasjoner, samt en online medlemsportal for yoga og 7 meditasjoner man kan kjøpe og laste ned.

Nettside: www.solveigs-yogahage.no

Lag en sansehage

Her noen tips fra Solveig om hvordan du kan stimulere sansene i hagen. Dette er bare et lite utvalg av tips fra hennes inspirerende bok Hagelivet (2022), hvor du finner en hel masse fine tips om å lage din egen drømmehage for å dekke ulike behov og ønsker, enten det er en yogahage, meditasjonshage eller sansehage – sistnevnte er tipsene under ment for:

Stimuler synssansen:

  • Bruk gjerne både planter og busker som både kryper, henger, klatrer eller står oppreist.
  • Planter med forskjellig blomstrings-, blad-, bark- og stilkfarger.
  • Planter i ulike høyder, former, teksturer og mønstre: Miniatyrplanter, småplanter, prydgress og morsomme frøhoder kan skape interessant struktur og bevegelse.
  • Inkluder noen planter med store vakre blader, for eksempel bladlilje.
  • Skap fargebalanse for å unngå overstimulering, så ha både varme, energigivende farger som rødt, oransje og gult, samt beroligende, myke farger som blått,, lilla og hvitt.
  • Tilfør gjerne en dam, fontene eller et fuglebad og et matested for fugler, for å skape liv.
  • Plantetips for synssansen: Løytnantshjerte, ridderspore, søyleblomst, purpursolhatt, solsikke, kornblomst, rosemalva, georginer, stormarikåpe, sommerfuglbusk.

Stimuler luktesansen:

Austin-roser dufter herlig!
  • Plasser duftende planter flere steder i hagen, slik at de forskjellige duftene ikke blir for overveldende.
  • Duftplanter for å stimulere lidenskap og inspirasjon: kaprifol, søtduftende gardenia, skjærsminbusk, roser og peoner. Velg gjerne Austin-roser, klatreroser med duft, Hurdalsrosebusk og andre historiske, gamle sorter for å få god duft.
  • Mange urter gir nydelig duft i hagen, som rosmarin, sitronverbena og sjokolademynte.
  • Beroligende dufter: Kamille, sitronmelisse og lavendel.
  • Stimulerende dufter: Basilikum, peppermynte og salvie.
  • Bærbusker

Stimuler smakssansen:

  • Plant grønnsaker og urter.
  • Spiselige blomster: Ringblomst, lavendel, stemorsblomster og fioler kan brukes i salater.
  • Frukttrær og bærbusker: La for eksempel bjørnebær klatre i en lun solvegg og dyrk plukksalat på balkongen eller terrassen om du ikke har hage.
  • Jordbær i hengepotter.

Stimuler følesansen:

  • Planter med forskjellige teksturer, fra fløyelsmyke og lodne blader til fjæraktige bregner.
  • Forskjellige typer overflater langs gangveier og sittesteder.
  • Ha både solrike og skyggefulle områder.
  • Plasser planter og trær nær stier, men plasser stikkende planter godt unna stier og sitteplasser.
  • Velg ulike typer overflater langs gangveier og bed, som fliser, knust grus, steinheller og treplanker, stokker og belegningsstein.

Stimuler hørselssansen:

Lavendel dufter skjønt og tiltrekker pollinerende insekter.
  • Plant blomster som tiltrekker dyreliv, for å høre lyden av fuglesang, bier, humler og gresshopper.
  • Hold fuglene glade og til stede ved å ha fuglebad og mater.
  • Ha litt knasende grus eller steiner i et område av hagen din, så du får litt lyd når du går der.
  • Skap lyd gjennom vann eller vind. Lag en liten dam med pumpe som skaper et lite springvann eller en bekk som renner ned i hagedammen.
  • Plant osp, enggress eller bambus – de rasler og suser fint når det blåser ute.
  • Heng opp uro, vindspill i bambus eller klokkespill.

Relaterte saker:


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode