Skip to main content

Frisk fra kronisk smerte med lektinredusert kosthold

Kostholdsentusiast og fagbokforfatter Gro Raugland ble frisk fra fibromyalgi ved å følge et lektinredusert lavkarbo-kosthold. Lektiner er antibeitestoffer som finnes i diverse kornsorter, grønnsaker, nøtter og frukt.

Den tidligere amerikanske hjertekirurgen Steven Gundry hevder at lektiner er en vesentlig faktor i auto-immune sykdommer som eksempelvis cøliaki, diabetes type 1, leddgikt, ulcerøs kolitt og Chrons sykdom. Gundry var som hjertekirurg og hjerteforsker en ekspert innen sitt fagfelt. Han var kirurg og professor ved Cardiothoracic Surgery, Loma Linda University Medical Center, samt President for Board of Directors i American Heart Association.

Etter hvert ble han mer opptatt av hvordan man kunne forebygge mot hjerteproblemer via å endre kostholdet enn ved å skjære i hjerter som en livreddende siste løsning. I boken The Plant Paradox presenterer han forskningen rundt lektiner, et antibeitestoff som finnes i mye kornsorter, grønnsaker, nøtter og frukt. Les gjerne mer om lektiner på Funksjonellmedisin.no.

Frisk fra fibromyalgi

Gro Raugland hadde omfattende muskel- og leddsmerter før hun la om til et lektinredusert lavkarbokosthold. I dag er hun smertefri.

– Jeg har diagnosen fibromyalgi, en tilstand der man opplever mye kronisk smerte, og hadde allerede vært uten gluten og melk i mange år. Jeg hadde omfattende muskel- og leddsmerter. Ved å ta kostholdsomleggingen enda noen skritt videre, har jeg blitt helt smertefri, forteller 45 år gamle Raugland, som er utdannet sosialpedagog og har jobbet som styrer i barnehage.

Hennes reise innen kosthold begynte da sønnen Tim fikk diagnosene autisme og ADHD, og Raugland klarte å få ham helt frisk gjennom å følge behandlingsformen Funksjonell Medisin, som tilbys av leger med etterutdanning fra USA. Raugland har beskrevet denne reisen i boken Tim, samt gitt ut den supplerende oppskriftsboken Tim og Amys matbok.

Medisinsk fundament

Fordi Raugland allerede hadde en komplisert diett, kviet hun seg mot å gjøre det enda vanskeligere. For at hun skulle være villig til å gjøre kostholdet enda mer ukonvensjonelt, var det viktig at omleggingen måtte ha et medisinsk fundament.

– Jeg opplever kunnskapen om lektiner som «siste medisinske nytt». Gundrys kostholdsråd er begrunnet medisinsk, det er ikke basert på synsing, sier Raugland.

– Gluten, som dessuten inneholder lektiner, er tungt fordøyelig for mennesker som har utfordringer innen mage og tarm, slik jeg har hatt. Da ble det naturlig for meg å ta det et skritt videre. For mennesker som har færre problemer og er sterke og friske, virker dietten kanskje for ekstrem. Men for meg er det stort å kunne stå opp om morgenen uten smerter, og å ikke måtte inngå kompromiss i livet mitt på grunn av smertene.

Slik opererer lektinene

Hva gjør lektiner med kroppen?

– Lektiner er et antibeitemiddel som beskytter planten mot å bli spist. Insekter kan merke virkningen umiddelbart, mens for mennesker kan noen av virkningene vise seg først etter mange år. Lektinene gjør det vanskeligere for oss å fordøye maten og lurer kroppen på mange forskjellige måter. Den skal forstyrre «verten» som har spist den.

– Lektiner skaper en autoimmun respons – immunsystemet reagerer som om det er under angrep, og det oppstår betennelsesreaksjoner. Såkalt autoimmune symptomer kan eksempelvis være nedsatt funksjon i ledd, samt leddgikt, ME-lignende symptomer, smerter, hevelser, slitenhet og oppblåsthet i magen. Lektinene kan også angripe skjoldruskkjertelen og gjøre at man får stoffskifteproblemer.

Mange kan trolig kjenne seg igjen i å være daff og doven etter å ha spist, uten å vite hvorfor.

– Det kan selvfølgelig være forskjellige grunner til det, inklusive blodsukkersvingninger. Det er samtidig mindre kjent at også lektiner kan være et vesentlig element i det bildet, avslutter Raugland.

Raugland har utgitt to bøker:

Her er noen interessante artikler om lektiner fra Funskjonellmedisin.no:

Lektiner er sterkt forbundet med autoimmune sykdommer

Studie viser oppsiktsvekkende resultater med lektin-redusert kosthold

Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert

Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.

Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no

Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: Autentisitet.no

Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no

Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode