Skip to main content

Fem årsaker til sykdom

Legene ved det kjente helsesenteret Hippocrates Health Institute i USA tenker holistisk om helse. De legger stor vekt på riktig kosthold, som ferske spirer, grønnsaker og grønne juicer. Under et Norgesbesøk gav de fem svært enkle svar på alle sykdommers gåter.

Tekst og foto: Elisabeth Hægeland Reynolds

«La mat være din medisin», sa Hippokrates for nesten 2500 år siden. Med dette budskapet på hjertet gikk dr. Ann Wigmore og Viktoras Kulvinskas sammen om å skape Hippocrates Health Institute i Florida. Siden oppstarten i 1956 har dette blitt et av verdens fremste holistiske helsesentre og en sikker leder innen naturlig og komplementær behandling i USA.

Dr. Ann Wigmore ble født i Litauen i 1909, hvor bestemoren lærte henne om mat og urter. Da hun var 50 år, fikk hun tarmkreft, og da tok hun med seg kunnskapen fra sin bestemor og kombinerte det med ny ernæringsvitenskap. Ved hjelp av ferske grønnsaker, spirede korn og frø ble hun helt frisk på bare ett år. Hun fortsatte å utforske de helbredende egenskapene til spiret gress, og kom frem til hvetegress som sitt hovedfokus. Ironisk nok døde hun ikke av kreften som legene hadde forutsett, men i en bilulykke i 1994. I dag blir hun kalt råmatbevegelsens mor.

Behandler og forebygger sykdom Ann Wigmore og Viktoras Kulvinskas skapte Hippocrates Health Institute i Florida. Siden oppstarten i 1956 har dette blitt et av verdens fremste holistiske helsesentre og en sikker leder innen naturlig og komplementær behandling i USA.

Hippocreates Health Insititute har i over 50 år hjulpet tusenvis av mennesker til å innse at god helse og et liv uten sykdom og smerte er en menneskerett. Filosofien bak er at vegansk, levende og enzymrik mat kombinert med mosjon, positiv tenkning og ikke-invaderende terapier er helt essensielle brikker på veien mot optimal helse.

Legene Brian og Anna Maria Clement driver Hippocrates-senteret i dag, og bygger videre på ideene som dr. Ann Wigmore satte ut i livet. I sommer var de på norgesbesøk for å holde foredrag om sykdomsårsaker og om hvordan enzymrik, levende mat og grønne juicer hjelper kroppen til å forebygge og helbrede sykdommer og plager.

– Dette er fakta som er bevist etter over 50 års erfaring på Hippocrates med hundretusenvis av mennesker som har blitt friske, sier dr. Brian Clement. Mennesker over hele verden har blitt friske ved å følge deres råd om ernæring og livsstil. Flere av pasientene deres har hatt alvorlige sykdommer som kreft, aids, diabetes, overvekt, artrose, fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom, depresjon og flere andre lidelser.

Livsstilsmodellen ved Hippocrates er basert på mange års forskning. Den er ikke ment for bare syke mennesker, men for alle som ønsker å få mer vitalitet inn i livet og forebygge alle typer sykdom.

1. årsak: Ødeleggende sukker 

Dr. Brian Clement gir oss fem svar på hva de egentlige kildene til sykdom og plager er. Det er ukontrollert blodsukker, fysisk og emosjonelt stress, giftig overbelastning, ubalansert pH-verdi i kroppen og dehydrering.

– Å gi sukker til blodet er den første måten å mate sykdommer på. Det kan gi både virus- og bakterieinfeksjoner, gjær- og soppsykdommer. Vil du ha kreft? Spis mye sukker, sier han. Noe av det første de begynte med på Hippocrates, var å fjerne sukker fra pasientenes dietter. Fra da av fikk de et økende antall gode resultater med å kurere sykdom på naturlig vis.

– Sukker i blodet gir ikke bensin til cellene, men bensin til sykdom. Hver celle trenger svært lite glukose. Det de trenger, er grønn mat, sier Brian.

For hundre år siden var det svært få vanlige folk som spiste sukker. Det var nesten bare kongelige og rike mennesker som kjøpte sukker, for bønder og vanlige folk hadde ikke råd. På den tiden var det mindre sukker i rødbeter og gulrøtter, men de ble hybridisert for å lage mer sukker. Nå får vi i oss atskillig mer sukker enn før. Sukker øker insulinnivået, som forhindrer utløsningen av veksthormoner. Det igjen undertrykker immunsystemet. Vil du unngå sykdom eller bli frisk, bør du derfor holde deg unna sukker. Tenk deg om neste gang du blir forkjølet og får lyst på halspastiller med sukker eller søtstoff i. Da er det mye smartere å ta store doser syrenøytrale C-vitaminer, spirer, grønne grønnsaker og drikker.

2. årsak: Stress og stråling

Den andre store årsaken til sykdom dr. Clement påpeker, er stress i alle former, både fra miljøet vi lever i, feil kosthold og mangel på viktige næringsstoffer. Stress utløser adrenalin, som skaper syre i kroppen. Stråling fra alle elektriske apparater vi omgir oss med, spesielt mobiler og trådløse nettverk, er følge dr. Clement ekstremt stressende for kroppen.

– En russisk studie viser at barn under 16 år som bruker mobiltelefon kun en time daglig, har 36 ganger høyere risiko for å få alle typer kreft i forhold til dem som ikke bruker mobiler, hevder han. En tredjedel av ikke-gifte unge par i Norge har problemer med å få barn. Slik var det ikke før, hevder Clement. For 40 år siden var livmorkreft hos unge kvinner og testikkelkreft hos unge menn veldig sjelden. I dag blir det mer og mer vanlig. Dr. Clement mener at elektromagnetisk stråling er en viktig årsak til dette.

Mangel på næringsstoffer er også stressende for kroppen. I dag har mange magnesiummangel. Magnesium er kroppens viktigste mineral for å avspenne musklene – inkludert hjertemuskelen. En del har sinkmangel, noe som påvirker vår psykiske balanse, hormoner og fruktbarhet.

3. årsak: Giftig overbelastning

En tredje årsak til sykdom er at kroppen vår blir overbelastet med giftstoffer, som tungmetaller, syntetiske kjemikalier og kunstige hormoner. Alt fra klær og kosmetikk til vannet og maten vi spiser, belaster kroppen vår og skaper ubalanser.

– I Norge ser alt så naturlig ut, men dere er fylt med toksiner. Jo nærmere Oslo du bor, jo mer giftstoffer har du, sier legen. En sikker måte å få i seg giftstoffer på er å spise ikke-økologisk mat som er sprøytet med soppgifter, plantevernmidler, kunstige gener og hormoner. Kunstige klær laget av polyester og nylon kaller han «drapsklær» fordi de er laget av olje og forhindrer huden i å puste, og lar huden innta kjemikalier. I stedet anbefaler han at vi holder oss til naturlige fibre av bomull, lin og hamp, også i gardiner, duker og ikke minst sengetøy.

Urenset og ufiltrert vann er en stor kilde til giftstoffer, fordi vannrensingsanleggene våre ikke renser ut alle tungmetaller og partikler fra farmasøytiske medisiner. Vanlig vannrensing slik det blir gjort i Norge og USA, er ikke tilstrekkelig, ifølge Clement. Vannet vi får i springen, testes nemlig for svært få skadelige stoffer i forhold til hvor mange tusenvis av skadelige stoffer som faktisk finnes i vannet. Ifølge Clement finnes det bare to vannsystemer som fjerner slike kjemikalier, og det er destillasjon av vann og «organized molecular system» fra Japan.

Et eksempel på et skadelig stoff er ethylet MTBE, som blir brukt i bensin for å øke oktantallet. Den amerikanske føderale miljøevernetaten, Environmental Protection Agency (EPA), har utnevt MTBE som den største kreftårsaken vi har tilført miljøet.

– Du kan bli syk og dø av å drikke vannet fra springen, også i Norge. Dette er veldig viktig, understreker Clement.

4. årsak: For mye syre i kroppen

Ubalanse i kroppens pH-verdi er den fjerde viktigste kilden til sykdommer, ifølge legene ved Hippocrates-senteret. Når man spiser kjøtt, meieriprodukter, kornprodukter, bakervarer og umoden frukt skapes det syreoverskudd, som så former katabolsk aske i kroppen. Dette er døde celler som kan skade andre celler. Kaffe, svart te og sukker gir gså lav pH-verdi eller syreoverskudd.

– Når du spiser syredannende mat, er det som å invitere til sykdom, fordi slik mat dreper celler. Døde celler gir syre i kroppen og dreper andre celler, sier dr. Clement. Han hevder at de fleste mennesker i dag har altfor mye syre, og det er derfor vi ser så mange med fordøyelsesproblemer.

For en tid tilbake kom en dyktig bilmekaniker til Brian for å vise frem en bok han hadde skrevet om bilreparasjoner. Et av tipsene i boken er at tomatsaus virker bra for å fjerne uønsket maling på biler. Coca Cola ble nevnt som det aller beste løsemiddelet.

– Og dette kaller vi mat? Folk spiser pizza med tomatsaus og flusher ned med Cola. Vi er heldig ingen av oss er døde enda, mener dr. Clement.

5. årsak: Dehydrering

Den femte største årsaken til sykdom som dr. Clement påpeker, er dehydrering. Ifølge Hippocrates-legene er 60–70 prosent av alle mennesker dehydrerte.

– I Norge er dere kronisk dehydrerte, spesielt om vinteren. For i kulden kjenner vi ikke tørsten så godt. Dere er beintørre her, påstår legen.
Hjernen vår skal bestå av 80 prosent vann. Når hjernen ikke får nok vann, kan man bli litt fjern og forvirret. Hjernens nevroner trenger vann for å overleve, fordi de ledes av vannet. Er du forvirret og fjern, kan derfor mye av forvirringen bekjempes ved å drikke nok rent vann.

Uten nok vann til blodstrømmen blir den mer forgiftet, mer syrlig og blodet vil ikke flyte fritt for å bygge sterke organer og bein. Ut fra erfaringer ved Hippocrates er dehydrering den fremste dødsårsaken når folk er syke.

– Av alle de tusenvis av menneskene jeg har jobbet med i Europa og USA, er det mindre enn fem prosent som faktisk døde av sine sykdommer. De døde av dehydrering. Hvis du slutter å drikke når du er syk, vil du dø, sier dr. Clement alvorlig. Alle syke må derfor drikke massevis av rent vann.

Essensielle fettsyrerHvetegress spirer er noe av det sunneste vi kan spise.

I Norge har vi blitt opplært til at fisk er en god kilde til essensielle fettsyrer. Dette mener dr. Clement er løgn, og han påstår at vi får i oss veldig lite fullgode essensielle fettsyrer her i landet.

– Alle fiskeoljer forårsaker kreft, for alle blir harske etter 24 timer. Da kaller vi dem lipidperoksider, som forårsaker kreft. Den gjennomsnittelige nordmann har under 20 prosent essensielle fettsyrer i kroppen, men har astronomiske mengder mettet og animalsk fett. Kroppen trenger ikke mettet fett, dere trenger ikke spise det, påstår dr. Clement.

De beste kildene til essensielle fettsyrer mener han er hampfrø, alle typer spirer og blågrønne alger. Femti prosent av hjernen er laget av essensielle fettsyrer, og blågrønne alger er fulle av dem. Selv tar tar dr. Clement og hele hans familie fem typer alger hver dag.

– Vil du utvikle en sterkere hjerne, sunne nevroner og gi næring til resten av cellene? Spis blågrønne alger, spirer og valnøttolje, linfrø og hamp, tipser han.

Sunne celler danser hiphop

Dr. Anne Marie Clement ved Hippocrates-instituttet bruker ofte mikroskoper for å analysere blant annet blodceller. I sunt blod skal cellene danse rundt i klokkeretning og være uavhengige av hverandre. Clement beskriver det som om cellene danser hiphop.

Dessverre er det en sjeldenhet at en voksen person har dansende celler. Mindre enn ti prosent av pasientene på Hippocrates har blodceller som danser fritt rundt. Siden de ikke har fått riktig næring og nok energi, må de klynge seg til andre celler for å stjele energi fra dem.

– Når cellene klumper seg sammen, er det begynnelsen på kreft og andre sykdommer, sier Clement. Klynger av døde eller energiløse celler kan gi betennelser, artrose og hjertesykdommer. Døde celler eller katabolsk aske forgifter og forsurer kroppen slik at den får problemer med å eliminere avfallsstoffene. Jo mer søppelmat og jo mindre sunn mat man spiser, desto mer døde celler får man, og desto hardere må immunsystemet jobbe for å eliminere alle giftstoffene. Inntak av søppelmat forringer også hormonenes kommunikasjon mellom cellene. Og hvis ikke cellene kommuniserer ordentlig, gir det opphav til sykdom.

Når vi derimot spiser økologisk levende mat som er fulle av enzymer, vitaminer og mineraler, får cellene energien de trenger for å kunne danse rundt. Da fungerer alle kroppens systemer mye bedre, slik at den unngår å bli syk og trett.

Naturlige løsninger

Alle som kommer til behandling på Hippocrates Health Institute, får en terapeutisk ernæringsdiett som stabiliserer blodsukkeret og renser og gjenoppbygger kroppen. Til frokost blir det servert hvetegressjuice, grønn juice og müsli laget av spiret korn, gjerne med ris- eller havremelk og kanel. Dagen starter også med næringsrike kosttilskudd med alger.

– Selv tar jeg 20 alger om dagen for antialdring. De skaper en høyelektrisk frekvens rundt cellene som forebygger alle sykdommer, sier dr. Clement.

Mellommåltidene er rike på vegetabilske proteiner. De kan bestå av algetilskudd og bløtlagte eller spirede nøtter og frø, som er fulle av proteiner. Spirede mandler er ifølge Clement den beste måten å få i seg magnesium på, fordi spiringen gjør at næringsstoffene blir lettere opptakelig i fordøyelsessystemet. Som nevnt ovenfor er magnesium kroppens viktigste mineral for å avspenne musklene, inkludert hjertet vårt.

Middag ved Hippocrates-senteret kan bestå av en hamburger basert på hasselnøtter eller paranøtter, med løk, hvitløk, avokado, spirer og salat. For å gi følelsen av at maten er kokt, bruker de dehydratorer. Dette er maskiner som tørker maten ved lav varme på maksimalt 48 grader, slik at alle næringsstoffer og enzymer holdes intakt. Kokt og varmebehandlet mat sees på som gift i kroppen. De som er syke og vil bli friske på Hippocrates-senteret, får derfor beskjed om bare å spise rå, økologisk vegetarmat. Friske mennesker kan spise litt kokt og stekt mat. To og en halv time før sengetid får gjestene hvetegressjuice, alger og spirede nøtter.

– Du vil bli en helt annen person etter få uker. Du vil få helsen din tilbake, lover dr. Clement.

Råmatbevegelsen i Norge

Her hjemme får stadig flere øynene opp for verdien av levende, enzymrik og rå mat. Flere blogger og bøker om temaet har blitt lansert de siste 10 årene. Den norske legen Christian Daling og ernæringsfysiolog Magnus Angeltveit Kjølen i Hippocrates Helse holder stadig raw food kurs med inspirasjon fra Hippocrates Health Institute i USA.

Unnolv Bjerknes ved Institutt for Polaritetsterapi har siden tidlig på 90-tallet undervist om levende mat på sine utdanninger. Han holder også korte kurs om tilberedning av levende mat. Bjerknes har selv hatt opphold på Hippocrates-senteret. Dønn Grønn holder ulike matlagingskurs om levende mat. Det samme gjør rawfood-entusiasten Anne Madhumavi Olsen i Madhus Magiske Mat. Trine Berge har skrevet bøker og holder kurs om raw food og detox.

Anbefalte bøker:

Lifeforce av Brian Clement og Healthful Cuisine av Anna Maria Clement og Kelly Serbonich. Bøkenes fås på Hippocrates Institute og Amazon.


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode