Skip to main content

Eteriske oljer påvirker sjel, sinn og kropp

− Eteriske oljer virker først og fremst aromatisk og på følelsesplanet, skriver Gry Hammer i sin nye bok. − Gjennom dine sanser og følelser hjelper de kroppen til å skifte til ønsket frekvens. Eteriske oljer er simpelthen mestere i energiforflytning.

Da Gry Hammer var 19 år og jobbet som radiojournalist i NRK Sogn og Fjordane, opplevde hun både stress, stiv nakke, muskelknuter mellom skulderbladene og et hode som kvernet på de mest underlige tankerekker både dag og natt. Det var da en kollega tipset henne om en terapeut som kombinerte aromaterapi med idrettsmassasje.

Massøren hadde gode hender og et fast grep, men det beste av alt var at hun introduserte Gry for eteriske oljer. Den første timen åpnet hun mange små mørke flasker som Gry fikk lukte på slik at hun kunne velge en olje hun likte.

− Da jeg trakk inn lukten av frankincense føltes det helt fantastisk. Det første jeg merket var at jeg kunne dra pusten så dypt inn som jeg aldri før hadde gjort. Det var som en høydose av ren åndelighet. Jeg var allergiker, gikk på nesespray, antihistaminer og alt mulig rart, fordi jeg hadde problemer med luftveiene. Min første opplevelse var en fysisk opplevelse av at jeg kunne puste dypt, men det gav meg også en følelse av at jeg kunne slappe av og gi slipp. Jeg fikk følelse av at dette er både en veldig fysisk og åndelig god olje for meg, forteller Gry.

Frankincense, også kalt røkelse, er en olje som blir brukt i mange religiøse sammenhenger, på tvers av ulike religioner. Den er nevnt 17 ganger i Bibelen, og for 2000 år siden ble den ansett som noe av det mest verdifulle som fantes.

Emosjonell og åndelig hjelp

Siden det første møtet med eteriske oljer har peppermynteolje roet Grys sarte mage utallige ganger, mens rosmarin har gitt henne klare tanker. Lavendel har hjulpet henne med søvnen og Frankincense har gang på gang roet ned kaos i hodet og gitt henne indre ro når det har stormet i livet.

− Oljene har hjulpet meg mest emosjonelt og åndelig. Jeg opplever at rose og geranium er følelseoljer. Rosmarin er for meg en veldig rasjonell olje, mens myrra er en veldig ren, åndelig olje for meg. Myrra har jeg brukt veldig mye det siste året når jeg kjenner at jeg blir redd og må jorde meg. Jeg smører halebeinet med den. Den er en veldig åndelig og veldig jordende olje for meg, sier Gry.

Hvilke oljer som appellerer til hver enkelt er ganske individuelt. Men det er en del fellestrekk som går igjen i oljene, og mange av oljene har vist seg å kunne motvirke bakterier, sopp og virus, muskelsmerter og ulike hudplager, for å nevne noe.

− Velg de oljene du liker å lukte på. Er du nybegynner synes jeg du skal gå etter det sanselige og gledesfylte. Det er et sanseunivers først og fremst. Jeg har flere oljer som jeg ikke liker lukten av, men som jeg synes gjør veldig godt, som tetre. Oljene treffer ulike frekvenser i oss, sier hun.

Etter mange års bruk bestemte Gry seg for å ta en utdannelse i naturmedisinsk aromaterapi hos Gry Fosstvedt, som har undervist i dette i 30 år. Hun tok kun den teoretiske delen for å lære mer om bruk av oljene, men det var ikke et mål for henne å bli massør.

Basert på alt hun har lært og selv erfart om bruk av eteriske oljer, skrev Gry boken Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn (2020). Dette er både et oppslagsverk, en praktisk bok om bruk av oljene og en personlig beretning om hvordan eteriske oljer har hjulpet henne på veldig mange plan i livet, både med lette fysiske plager, for økt fokus og klarhet, og for bedre emosjonelt velvære. I boken trekker Gry frem de oljene som har vært mest nyttig for henne hittil, både fysisk og emosjonelt. 

Eteriske oljer for chakraene

Allerede som 19-åring dedikerte Gry seg til yoga, og hun har tatt flere yoga-utdannelser siden. Derfor er det naturlig for henne å veilede i bruk av eteriske oljer gjennom yoga og meditasjon. Yoga handler om å få en forståelse av vår innerste natur og av at vi alle er ett. Det handler også om å fjerne blokkeringer og skape flyt, noe man kan gjøre ved å jobbe med chakraene. Da kan man for eksempel smøre oljene på chakraene og holde på området for det chakraet du vil jobbe med. Eller du kan bruke oljene i en diffuser mens du mediterer på chakraene.

− De eteriske oljene kan brukes til å underbygge og forsterke de ulike stadiene i en yogaøkt, alt etter hvilken tilstand jeg befinner meg i når jeg går på matta. Er jeg urolig, kan jeg ha fokus på jordende og fordypende eteriske oljer i starten, skriver Gry i boken. Som jordende oljer for rotchakraet foreslår hun patsjuli, myrra, timian, vetiver og frankincense. Dette chakraet styrer aksept, selvtillit og trygghet.

Et annet eksempel kan være at du gruer deg til å snakke om noe eller ta opp noe med en i familien eller en kollega. I slike tilfeller kan det være aktuelt å jobbe med halschakraet, som er chakraet for kommunikasjon.

− Da kan du smøre halsen med eukalyptus tynnet ut i baseolje for å åpne opp halschakraet. Jeg kan bruke sandeltre når jeg skal holde et foredrag og smøre på halschakra, for å vite at jeg snakker sant. Jeg er veldig opptatt av å formidle det som er sant for meg. Jeg er en sannhetsrytter. Hele kroppen min dirrer hvis jeg ikke snakker sant. Slik har jeg alltid vært. Det er en veldig sterk drivkraft, sier Gry. Når hun vil forsikre seg om at hun snakker sant, har eukaluyptus og sandeltre vært de beste oljene for henne. Se en oversikt i egen ramme over hvilke andre oljer Gry har best erfaring med for de ulike chakraene.

Se oversikten nederst i artikkelen over Grys anbefalte oljer til de ulike chakraene.

Trygg bruk av oljer

Det er viktig å bruke eteriske oljer på en trygg og anbefalt måte, spesielt om man skal ta dem innvortes, fordi mange av dem er veldig sterke og kan skade indre slimhinner. Den tryggeste måten å bruke eteriske oljer på er å bruke dem i en duftspreder – dette er også det tryggeste for barn og de med veldig sensitiv hud. Så lenge du blander dem godt ut i baseoljer, er de fleste oljer også trygge på huden.

Fotosensitive oljer bør ikke brukes utvortes om du skal ut i solen, bruke solarium eller infrarød sauna, for å unngå å få brannsår. Dette gjelder sitrusoljer, bergamott, karve, kassia, kvann, kanel, ingefær og patsjuli.

Angående innvortes og utvortes bruk, er det verdt å vite at til nå har eksistert to tradisjoner – den engelske og den franske. Ideen om at eteriske oljer kun skal brukes topisk stammer fra England, men dette er nå i ferd med å snu. Leger og aromaterapeuter i Frankrike har også brukt eteriske oljer innvortes i mange år.

− Hvis du skal bruke eteriske oljer medisinsk, skal du gjøre det i samråd med naturmedisinsk aromaterapeut. Hvis du skal lage deg en smoothie med smak av appelsin, så følger du oppskrift. Da er det viktig at du tar 1-2 dråper, ikke 7 dråper, sier Gry.

I boken deler hun flere drikkeoppskrifter med eteriske oljer, samt mange ulike oljeblandinger for kropp, sjel og sinn, for hud og hår, også for eksem, kløe, lus, munnsår, utslett, brannsår og deodorant. Her er oppskrifter på oppkvikkende og skjerpende oljeblandinger, tips om søvndyssende oljer, oppskrifter på styrkende, sirkulasjonsfremmende, inflammasjonsdempende og immunstyrkende blandinger, samt tips og oppskrifter på oljer for fordøyelsen, reiser og tannhelse.

Utvikler egen oljeserie

Det siste året har Gry også vært opptatt av å utvikle sin egen økologisk oljeserie. Oljene er nå på markedet og kan kjøpes i hennes nettbutikk eller hos Sunkost. Gry ønsker å tilby alt som hun selv har lyst til å ha og som hun synes bør være på markedet, men som ikke finnes enda.

Oljene i serien heter Magi, Sjel, Klar og Drøm. Magi betyr mage eller fordøyelse på norrønt og kan brukes for fordøyelsen.

− Jeg klarte ikke å finne noe sexy navn på et tarmtott-oljeprodukt. Det var ingenting som hørtes bra ut! sier Gry lattermildt. − Tarm og fordøyelse er bare usexy ord! Magi har dobbel betydning. Den er god for fordøyelsen og kan gjøre underverker, sier hun.

Oljen Klar er en stimulerende fokusolje, og Drøm er en beroligende olje for å fremme god søvn. Oljen Sjel skal ha virkning på et åndelig plan.

Tidligere var Gry forsiktig med å bruke begrepene ånd og sjel, selv om det har vært viktig for henne. Nå er hun ikke redd for å bruke disse ordene, og hun er tydelig på at samfunnet vårt og tiden vi lever i har for lite av denne viktige dimensjonen i mennesket.

− Vi har ikke engang statskirke lenger. Den meldte jeg meg ut av da jeg begynte å tenke selv og jeg savner ikke den, men vi har på en måte ikke noe åndelig og vi har ingen ritualer knyttet til noe annet en shopping og Facebook. Det nærmeste vi kommer et ritual er at vi sitter med telefonen og minner oss selv om at Facebook og Instagram finnes, sier Gry. Hennes form for humor er preget av intelligent sarkasme og jordnær ærlighet. Det får i hvert fall meg til å le, samtidig som jeg skjønner at hun snakker sant og fra hjertet.

Brobygger og sannhetssøker

Tidligere reiste Gry Norge rundt for å holde kurs i fermentering, surdeig og kombucha. Men i det siste har hun dedikert seg mer til bokskriving og til å være faglærer i matkunnskap og matproduksjon ved Tunsberg medisinske skole. Hun ønsker å gjøre mer av det hun brenner for – å formidle sannferdig kunnskap om ekte og sunn mat og helse, samt være en brobygger mellom skolemedisin og naturmedisin.

− Jeg har reist land og strand i årevis og raspet surkål på hvert et nes i Norge nå, så nå har jeg behov for å ha det roligere og samle energien min mer om det som er viktig. Det er å være en formidler av det jeg brenner for. Jeg synes jeg gjør det effektivt gjennom bøker. Jeg har også min egen kanal – jeg kan bare trykke på «publiser», så er jeg live på Facebook. Da slipper jeg krangler og teite programmer der de bare skal «ta meg» – de takker jeg høflig nei til, sier Gry.

Mange TV-journalister og andre fra større medier har spurt henne om å få intervjuer, inkludert Helsekontrollen på TV 2. Disse takker hun som regel nei til, blant annet fordi hun skjønner at hele mediebildet lever av å skape polariteter, med sterkt ulike meninger stilt opp mot hverandre, som «for og mot», «elsk og hat», «du er dum, jeg er smart». Det handler mye om å få frem de store overskriftene og sanke så mange seere og lesere som mulig.

Gry Hammer jobber for å være en brobygger mellom skolemedisin og naturmedisin.

− Jeg mener og har alltid ment at sannheten ligger i nyansene imellom. Når jeg gir dem nyanser nok, så orker de ikke å ha meg med, for da får de ikke meg til å bli et ytterpunkt eller en ekstremist som de kan sette opp mot en ekspert, der jeg blir fremstilt som en idiot og de andre er «de smarte». Når det blir nok nyanser, så passer jeg ikke inn.

− Men de kan gjerne bruke meg som et bindeledd, det er det jeg ønsker å være – jeg ønsker å være en brobygger mellom skolemedisin og naturmedisin. For vi trenger begge deler. Det ene er ikke bedre enn det andre, det kommer helt an på hva det er. Jeg sier ja takk begge deler, som Ole Brumm. Det ene trenger ikke utelukke det andre.

Mangler klokskap

Gry påpeker at vi har for steile fronter på begge sider, spesielt med tanke på skolemedisin og naturmedisin. Og det setter en bremse for utviklingen vår. Både blant leger, professorer og innen naturmedisinske kretser finner vi mye arroganse, sier hun. Så det går begge veier.

− Det som mangler er klokskapen. Vi skal være så smarte og kunnskapsrike, men vi må også være kloke for å kunne forvalte kunnskapen på en god måte synes jeg. Klokskap er en mangelvare. Mange går i fella og forsvarer sitt trossystem. For det er i bunn og grunn det det er: «Jeg lever i min virkelighet og du i din». Det er bare ulike trossystemer.

I stedet synes hun vi skal stille oss dette spørsmålet: Hva kan vi finne av ressurser i hverandre som gjør at vi sammen kan føre verden videre?

− Det er det som er meningen med livet på jord – evolusjon. Vi skal foredle oss og bli bedre, og da tror jeg ikke det skjer ved å kaste vekk energien på å krangle, sier hun.

Det er så sant det du sier. Jeg får frysninger av det. Du snakker sant, du snakker fra hjertet, fra sjela di… Jeg tror det er derfor du appellerer til å så mange, kommenterer jeg.

Angående det med å finne sin egen sannhet og leve etter den, så arrangerer Gry en «Livsendrende kvinnehelg» på Sundvollen hotell den siste helgen i april hvert år. Dette er en bevisstgjørende helg med fokus på kvinnefellesskap, kvinnehelse, yoga, meditasjon og eteriske oljer. Jeg får veldig lyst til å reise dit selv, kjenner jeg!

Om Gry Hammer:

Gry Hammer er forfatter av ni mat- og helsebøker, matentusiast, blogger, yogalærer og guruen på fermentering og kraftkoking i Norge. I tillegg er hun mor til fire barn i alderen 10 til 17 år. Hun er lidenskapelig opptatt av å ivareta hele mennesket, og hun er kjent for sin tidvis skarpe penn og sine inspirerende foredrag, kurs og online-kurs, både i fermentering og eteriske oljer. I dag er hun faglærer i matkunnskap og matproduksjon ved Tunsberg medisinske skole. Gry driver nettstedet gryhammer.no og fikk Matprisen 2017 «Årets blogger» for bloggen fra jordtilbord.no.

Grys forslag til oljer for de 7 hovedchakraene

Rotchakra – trygghet, overlevelse, behov:
Patsjuli, myrra, timian, vetiver og frankincense.

Harachakra – seksualitet, kreativitet, forhold:
Ylang-ylang, fennikkel, kardemomme, sandeltre, patsjuli, kanel, ingefær, lavendel, vitex.

Solar plexus chakra – kraft, glød, mot, vilje:
Kanel, peppermynte, fennikel, sitronmelisse, sitron, ingefær, einebær, svart pepper, kardemomme.

Hjertechakra – kjærlighet, glede, indre ro, selvhelbredelse:
Rose, geranium, sitronmelisse, bergamot, helichrysum, appelsin, ylang-ylang, sandeltre, frankincense, lavendel.

Halschakra – kommunikasjon, sannhet, uttrykksevne:
Eukalyptus, furu, gran, kamille, lavendel, rosmarin, sandeltre.

Det tredje øyet – intuisjon, visdom:
Mey chang, frankincense, rosmarin, sitronmelisse, sitron, saro, einebær, furu, tetre.

Kronechakra – åndelig opplysning og bevissthet:
Frankincense, myrra, neroli, rose.

Grys anbefalte merker

Aromatics.com
Aromedica.no
doTERRA.com
Naturales.no
Neofolgeroe.no 
Oshadhi.co.uk
Penny-price.com 
Naturkilden.no 
Salome.no
Teleurt.no 
Tisserand.com 
YoungLiving.com


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode