Skip to main content

Er de 5 tibetanske ritene en ungdomskilde?

Kan fem enkle øvelser gi oss ny vitalitet? De fem tibetanske ritene er fem yoga-lignende øvelser som du skal utføre hver dag, som ifølge forfatteren av boken «Ungdomskilden», Peter Kelder, virker foryngende på kropp og sinn. 

Tekst: Kirsti Stoltz

Et tilfeldig møte mellom to menn for 50 år siden danner opptakten til den merkelige historien om ungdomskilden. Nei, det dreier seg ikke om noe du skal drikke, men om 5 riter eller øvelser som skal gjennomføres hver dag – og vips har du økt vitalitet, glattere hud og ny spenst i kroppen. For godt til å være sant? Les videre og døm selv!

I 2000 kom jeg over Peter Kelders bok «Ungdomskilden». Som kvinne, og forfengelig som sådan, kaster jeg meg over all litteratur om foryngende mirakelkurer eller kremer. I utgangspunktet trodde jeg boken handlet om noe en skulle innta eller smøre på seg.

Stor var overraskelsen da jeg fra første side ble brakt inn i et helt annet univers enn forventet. Boken tok meg med til et kloster i Tibet og den overraskende erkjennelsen av at styringen av aldringsmekanismene ligger i vår egen kropp.

Kunnskapen om at vi selv kan hemme aldringen ved å stimulere energisentre i kroppen, satte meg i fyr og flamme, og jeg satte umiddelbart i gang med øvelsene. «Ungdomskilden» har overlevd og blitt utgitt på en rekke språk gjentatte ganger opp gjennom årene. Dette i seg selv dokumenterer kraften og overlevelsesevnen i budskapet.

Gradvis og forsiktig start

Heldigvis hadde Kelder forutsett utålmodige sjeler som meg, og advarte i boken mot å starte for offensivt. Med en gradvis og forsiktig oppstart var jeg snart i gang, og merket ganske fort fordelene ved øvelsene. Jeg så ikke ti år yngre ut plutselig, men jeg våknet tidligere om morgenen, uthvilt, og jeg følte meg mer opplagt enn på lenge.

Øvelsene i seg selv tok meg mindre enn 15 minutter å utføre etter hvert, og belønningen var absolutt verdt innsatsen. Selv om det knirket og knaket en del i kroppen i starten, fikk jeg snart en smidighet som jeg aldri hadde opplevd tidligere, og etter hvert kunne jeg se den fysiske effekten i speilet.

Siden har ritene vært med meg, og jeg kan med hånden på hjertet si at de virker, og at de for mange kan være en fullgod erstatning for ordinær trening. Senere har jeg kommet over artikler om kjente personer som tyr til ritene for å holde energien oppe. En ivrig tilhenger er forfatteren Margit Sandemo, som har gjennomført ritene i mange år. Hun har også skrevet etterordet til en av de siste utgavene av boken utgitt i Norge.

Her er en fin video som viser hvordan du gjør de fem ritene i praksis:  

Her er også en artikkel fra Healthline som forklarer ritene mer i detalj og helsefordelene ved dem: Everything You Need to Know About the 5 Tibetan Rites

Shangri-La eller Utopia?

For mange høres historien om ungdomskilden ut som rent oppspinn. Redaktøren  av boka skrev i forordet at du bør lese boken kun hvis du kan godta den dristige påstanden om at aldringsprosessen kan stanses. I tillegg til økt vitalitet skal ritene også bidra til at blodtrykket senkes, og at blokkeringer generelt i kroppen oppheves.

Hvis du hardnakket hevder at slike ting er umulig, kan du spare deg bryderiet. Hvis du på den annen side kan akseptere at det «umulige» er innenfor rekkevidde, vil du oppnå rikelig belønning. Jeg skal senere i artikkelen komme tilbake til hvordan det er mulig at vi gjennom øvelser kan oppnå varig ungdom, helse og vitalitet. Først vil jeg fortelle den fantastiske historien om Peter Kelder og oberst Bradford – mannen som «snublet over» ungdomskilden under et opphold i Østen.

Om Kelders historie om den britiske oberst Bradford er basert på fiksjon eller fakta, er umulig å si. Kelder selv har unngått rampelyset og argumenterer med at historier bør stå for seg selv – det er budskapet som er viktig, ikke hvem som bringer det til torvs.

En hemmelighet

Historien starter altså for 50 år siden med et møte mellom Kelder og den pensjonerte oberst Bradford. Kelder beskriver obersten som en lut, skallet mann i slutten av 60-årene som bruker stokk når han går. De får god kontakt, og obersten har mange spennende historier å fortelle etter å ha tjenestegjort både i den britiske hær og i diplomatiet.

Ved en anledning forteller han at da han var stasjonert i India, hadde han hørt en merkelig historie av noen vandringsmenn fra et spesielt distrikt. Senere hørte han den igjen, og alltid fra dem som kom fra dette distriktet, aldri fra andre. Den handlet om en gruppe lamaer eller tibetanske prester som ifølge historien kjente ungdomskildens hemmelighet. Hemmeligheten skulle ha blitt overlevert gjennom tusenvis av år fra medlem til medlem i denne spesielle sekten. Klosteret skulle ligge så avsides at det praktisk talt var isolert fra kontakt med omverdenen.

Historiene gikk ut på at gamle menn på mystisk vis hadde gjenvunnet helse, styrke og livskraft etter å ha kommet til klosteret. Ingen lot til å vite nøyaktig hvor dette mystiske og fantastiske stedet skulle ligge.

Bradford hadde begynt å samle informasjon om stedet og ble etter hvert overbevist om at han måtte reise og finne stedet. Han inviterer Kelder med på reisen, men han takker nei, selv om han av og til tillater seg å fantasere om at en slik ungdomskilde virkelig finnes.

Ferden mot kilden

Flere år går, og Kelders minne om obersten og hans Shangri-La blekner. Men en dag ligger det et brev fra obersten i postkassen. Obersten oppgir at han er i ferd med å finne kilden, men han gir ingen opplysninger om adresse eller noen nærmere beskrivelse av hvor stedet skal befinne seg.

Etter mange måneder mottar Kelder et nytt brev. Her forteller obersten opprømt at ikke bare har han funnet ungdomskilden, men han vil også bringe den tilbake til USA. Han forventer å være hjemme i løpet av et par måneder. Kelder, som ikke hadde sett obersten på fire år, er rimeligvis spent på hvordan han ser ut. Virker ungdomskilden som han håper på? Kanskje obersten bare vil se ett år eldre ut i stedet for fire?

En kveld han sitter hjemme, ringer hustelefonen uventet. Dørvakten melder oberst Bradford! Kelder river døren opp i voldsom spenning, men blir skuffet. Det var ikke oberst Bradford som sto der, men en mye yngre mann. Da den fremmede så hvor overrasket jeg ble, sa han: «Ventet du meg ikke?» «Jeg trodde det var en annen», svarte jeg uforstående og en smule forfjamset. Gjesten svarer da: «Se godt på ansiktet mitt – trenger jeg å presentere meg?»

Vantro innser Kelder at det faktisk er Bradford som står der. I stedet for en lut og grå mann uten hår står det en rank skikkelse med tykk, mørk hårmanke nesten uten grå hår på dørmatten hans. Da obersten er kommet vel innenfor, begynner han å fortelle sin historie.

De fem tibetanske ritene er et sett med fysiske øvelser som sies å være over 2500 år gamle. De ble først gjort kjent i Vesten av Peter Kelder i 1939 i hans bok «The Eye of Revelation». Ritene er også en del av tibetansk yoga med spesielt fokus på vinyasa-bevegelser, altså kontinuerlige bevegelser heller en mer statiske posisjoner slik som i klassisk yoga. Kvinnen nærmest i bildet over gjør «downward dog» som er en del av den femte og siste av de fem tibetanske ritene.

Endelig ved målet

Straks obersten ankom India, satte han kursen mot distriktet der ungdomskilden skulle befinne seg. Etter en lang, slitsom ekspedisjon til Himalaya fant han til slutt klosteret som ifølge legenden rommet hemmeligheten om varig ungdom og foryngelse. I klosteret var det ingen eldre menn eller kvinner å se. Lamaene omtalte spøkefullt obersten som oldingen. For dem var han et høyst uvanlig syn.

Etter at han hadde vært der en stund, begynte helsen hans å komme seg. Han følte seg mer energisk når han våknet og kunne snart kaste stokken. En dag kom han inn i et rom der de hadde noe så sjeldent – i denne delen av verden – som et speil. Obersten var spent på hvordan han så ut, for han hadde ikke sett speilbildet sitt på over fire år. Han stirret vantro på sitt eget speilbilde – han så minst 15 år yngre ut enn sin egentlige alder. Utseendet hans fortsatte å forbedre seg, og ingen kalte ham olding lenger.

De syv chakraene er kraftige elektriske energifelt eller virvelstrømmer i kroppen. Hver av disse syv sentrene er forbundet med av de syv endokrine kjertlene, og deres funksjon er å stimulere kjertlenes hormonproduksjon. Disse hormonene regulerer alle kroppens funksjoner, inkludert aldringsprosessen.

Klosterets lærdom

Den første lærdommen obersten fikk i klosteret, var denne: Kroppen har syv energisentre som vi kan kalle virvelstrømmer. Hinduene kaller dem chakraer. Dette er kraftige, elektriske felter, usynlige for det blotte øye, men ikke desto mindre virkelige. Obersten forklarer videre at hver av disse virvelstrømmene står i sammenheng med en av de syv endokrine kjertlene, og at deres funksjon er å stimulere kjertlenes hormonproduksjon. Det er disse hormonene som regulerer alle kroppens funksjoner, inkludert aldringsprosessen.

Nedenfra og opp dreier det seg om kjønnskjertlene, bukspyttkjertelen, binyrene, thymuskjertelen, skjoldbruskkjertelen, pinealkjertelen og hypofysen. Disse virvelstrømmene roterer i stor hastighet, og når alle er i takt og roterer med samme hastighet, er kroppen helt sunn. Når en eller flere sakker akterut, inntrer aldring og forfall. Han forteller videre at når vi er unge og i balanse, går disse virvelstrømmene langt utenfor kroppen, men når vi eldes, når de knapt ut til huden.

For å stimulere disse virvelstrømmene praktiserer lamaene fem øvelser, eller riter som de selv kaller dem. Ritene skal ikke overdrives i antall, for da risikerer man å blokkere strømmene i stedet for å stimulere dem. Daglig er det nok med 21 repetisjoner av hver av de fem ritene, men i starten anbefales det 3 ganger av hver rite. Neste uke kan du ta fem, så syv og så videre. I løpet av 10 uker er du oppe i 21 ganger per dag.

Obersten forklarer videre at ritene utgjør en helhet, men hvis du bare klarer fire, gjør du dem. Du kan allikevel få fremragende resultater. Den første riten består i å snurre rundt mot høyre, og er vanskelig for mange fordi de blir svimle. Gjør det så mange ganger du kan, anbefaler obersten. Ritene kan utføres i tillegg til andre treningsprogrammer, men man skal for all del ikke presse seg – det virker mot hensikten.

Ritene skal helst utføres hver dag, men du kan klare deg med seks dager i uken. Normale mennesker i normal form vil bruke cirka 20 minutter på ritene, mens et veltrent menneske klarer ritene på 10 minutter.

Du er det du tenker

Obersten snakker mye om den mentale effekten. Han forklarer at når noen ser gamle ut når de er 40, mens andre ser unge ut når de er 60, har det noe med det mentale å gjøre. Hvis du ser på deg selv som ung, på tross av alderen, vil andre også se deg på den måten. Han fortalte at han mentalt hadde brukt en kraftanstrengelse på å fjerne det gamle bildet av seg selv som grå og avfeldig og erstatte det med et bilde av seg selv i sin beste ungdom. Han la en voldsom energi i å forme dette som et ønske.

Vi må endre programmeringen i hjernen vår. Programmeringen i samfunnet går ut på at vi eldes, og at når det skjer, vil vi få en del kjennetegn på dette. Utfordringen for mange ligger i å forandre dette synet på seg selv. Obersten viste til en slik endring som en slags selvsuggesjon som vil kulminere i en selvoppfyllende profeti, fordi man etter hvert uvegerlig vil se yngre ut hvis man tenker på seg selv som det.

Ritene i praksis

Kelder og obersten starter etter hvert opp kurs for personer mellom 50 og 100 år (eller eldre). Etter 10 uker klarer alle deltakerne å gjennomføre øvelsene 21 ganger, og alle har fått effekt i kraft av ikke bare mer energi, men også yngre utseende. Da de på dette tidspunktet får vite oberstens virkelige alder, blir de overveldet – og nå har obersten enda et ess i ermet.

Etter å ha utført de fem ritene i en periode vil enkelte få et behov for å gå videre for å bli en «supermann/-kvinne». Da må de ta en bestemmelse om et nytt liv og være klare til å glemme fysiske behov til fordel for belønningen ved personlig mestring. Ifølge obersten vil personen deretter ha suksess med hva han enn måtte foreta seg. På dette punktet i kurset er det på tide å fortelle om den sjette riten.

Denne vil kreve en stor selvbegrensning. Alle som er villige til dette, skal komme tilbake uken etter. «Offeret» for å få effekt av den sjette riten er sølibat. Reproduksjonsenergien er svært sterk i mennesket. Hvis vi kanaliserer denne oppover, sies den å komme alle chakraene til gode. Obersten brukte uttrykket «transmutasjon» om det som skjer når denne sterke energien omdannes til annen bruk.

For å nyttiggjøre denne energien må personen ha en aktiv seksuell drift. Vedkommende må også føle seg tilstrekkelig på det seksuelle området, slik at transmuteringen ikke skal føre til indre konflikter.

Du er hva du spiser

På et av møtene i Himalaya-klubben, som de nå har døpt den, holder obersten et foredrag om mat og kosthold. Han innleder med å fortelle at maten til lamaene blir fremstilt på en enkel og primitiv måte. Jorden blir spavendt av dem selv. Lamaene dyrker en følelse av enhet med naturen, og er for det meste vegetarianere, forteller han. De bruker egg, ost og smør til å styrke funksjoner i hjernen, kroppen og nervesystemet, men de spiser ikke rødt kjøtt. De som gjorde rite nummer seks, så heller ikke ut til å ha behov for fisk eller fjærkre.

Et av prinsippene for lamaene var å spise én sort mat av gangen. Når stivelse og protein «kolliderer» i magen, blir fordøyelsen satt tilbake. Når maten kolliderer, kan det føre til akutte gassdannelser og over tid til forkortelse av livet. Noen ganger spiste de et måltid som bare besto av brød, andre ganger bare friske grønnsaker og frukt, eller kokte grønnsaker og frukt. Etter en stund kunne obersten klare å nyte et måltid som bare besto av mørkt brød eller en type frukt.

Du behøver ikke bli vegetarianer, sier obersten, men spis ikke kjøtt sammen med stivelsesrike grønnsaker og frukt. Spis bare kjøtt alene. Avslutt aldri måltidet med noe søtt eller stivelsesrikt. Smør regnes som nøytralt, så det kan brukes sammen med både brød og kjøtt. Melk går best sammen med stivelse. Drikk alltid kaffe og te svart, aldri med fløte, men litt søtning skader ikke.

Lamaene hadde et interessant forhold til egg. De spiste aldri hele egget. Under hardt fysisk arbeid spiste de plommen og kastet hviten. Obersten ble forklart at bare musklene kan nyttiggjøre seg av hviten, og at den bare bør spises når man har brukt musklene. En annen lærdom fra klosteret var at egg inneholder halvparten av det som kroppen og hjernen trenger hvis vi skal holde oss sunne og robuste fysisk og psykisk.

Tyggingen blir oppfattet som særdeles viktig av lamaene. Alt vi spiser, bør fordøyes i munnen før vi fordøyer det i magen. Stivelse trenger mest tygging. Hvis vi tygger grundig, nyttiggjør vi oss maten bedre og kan spise mindre.

En sunn sjel i et sunt legeme

En av de siste kveldene obersten holder foredrag for Himalaya-klubben før han returnerer til England, snakker han om den mannlige energien. Han forteller at når en manns stemme med alderen blir høyere og lysere, er det et tegn på fysisk forfall. Hvis det er lite energi i halsvirvelstrømmen, er det nok slik med de andre strømmene også.

Menn kan innføre en ekstra øvelse for stemmen i tillegg til ritene. Det handler om bevisst å legge stemmen lavere enn normalt. På denne måten vil man øke virvelstrømmen i halsen, som i sin tur vil påvirke de andre virvelstrømmene. Her kommer obersten også inn på ohmmm-lyden, en vibrasjonslyd som er nyttig for både menn og kvinner, og som brukes mye i meditasjon. Lyden setter i gang vibrasjoner som stimulerer chakraene.

Et viktig poeng for å bli «yngre» er å tenke og handle som om du er yngre. Med alderen har vi lett for å pålegge oss selv aldersrelaterte begrensinger og tenkemåter. Disse må for enhver pris unngås og overvinnes, belærer obersten videre.

Først holdningen: «Rett dere opp!» lyder oberstens ordre. Tenk på holdningen, fokuser på den. Rett i ryggen, skyt brystet fram, dra haken inn og hold hodet høyt. Slik ser man magisk nok 20 år yngre ut. Gå med bestemte skritt. Fokuser på målet med ett øye på veien og ett på alt dere ser underveis, instruerer han videre.

Ungdomskilden i praksis

Oppsummeringen av visdommen som lamaene ga til obersten, må bli som følger: Mye av magien rundt foryngelse sitter mellom ørene! Hvis vi tenker ungt og oppfører oss ungt, er vi unge. Hvis vi i tillegg spiser enkelt og bevisst og gjennomfører ritene, har vi en effektiv vei mot et mer energisk liv.

En person som startet med ritene, gikk ned fra 130 til 90 kilo. Noen ser resultater etter et par dager, andre forteller om rynker som forsvinner og hukommelse som blir bedre. En mann på 73 forteller at legen hans på 58 klager over at han ser yngre ut enn ham, og at han jogger 25-30 km i uken. En kvinne på 62 uttrykker det treffende med å si at hun er så takknemlig for at hun nå er «yngrende» i stedet for aldrende!

Margit Sandemo forteller i sitt etterord om den enorme effekten ritene har hatt på hennes fysikk. Hun forteller også om andre mennesker i USA og i andre land som føler seg mange år yngre, og som har fått tilbake sin opprinnelige hårfarge. Mirakler skjer når vi nyter godt av disse tusenvis av år gamle ritene, overlevert fra lamaene, og når vi begynner å håpe igjen. Vi fortjener en god alderdomsprosess. Dette handler ikke om å leve evig, men om å ha et kvalitativt godt liv langt opp i årene. Det er opp til oss selv.

Støtte fra vitenskapen

Selv om hele historien kan høres fantastisk ut, er det for mange som har prøvd og hatt nytte av ritene til at de kan avskrives som fiksjon. Ritene har en innflytelse på det menneskelige systemet, her forklart via chakraenes innflytelse på det hormonelle (endokrine) systemet. Opprinnelig skrev Kelder om virvelstrømmene helt uavhengig av kjertler, og han beskrev også en virvelstrøm i knehøyde. Boken er i senere tid tilpasset dagens kunnskapsnivå.

Redaktøren av boken slår fast at den kan hjelpe folk til å se ut og føle seg mange år yngre, men at han ikke kan love at du ser 50 år yngre ut eller lever til du er 125. Han sier også at senere oppdagelser bekrefter teoriene i boka. Medisinsk forskning har avdekket at vi begynner å produsere et «dødshormon» fra starten av puberteten, som trolig påvirker cellenes evne til å nyttiggjøre seg veksthormonet, som er viktig for antialdring. Hvis ritene påvirker dette fenomenet gjennom hypofysen og andre kjertler, kan ritene virkelig være den ungdomskilden de påstås å være. Da kan det være sant at du vil føle deg yngre for hver dag du gjennomfører dem.

Når det gjelder dietten som beskrives i boka, minner den på mange områder om «Fit for Life»-dietten som følger mange av de samme prinsippene. Dietten legger også særlig vekt på at man ikke skal innta protein og stivelse samtidig. Samtidig har forskere funnet ut at mus som lever nesten på sultegrensen, lever lenger enn andre mus. Forskerne tror dette kan overføres til mennesker også.

Annen forskning viser at aktivitet i seg selv virker foryngende. Stillesittende personer eldes raskere enn de aktive som oppnår en stimulans av blant annet veksthormonet gjennom aktivitet.

Et litt pussig poeng er når boken omtaler den sjette riten som en «sølibat-rite». Jeg vet ikke om det finnes beviser for eller imot dette, men for noen år siden leste jeg en bok av en yogaspesialist som bruker ritene som en del av sitt program. Han erklærer i boken at han gjennomfører riten og har effekt av den, men på ingen måte er avholdende seksuelt!

Bernie Siegel, lege og forfatter, har skrevet forordet til «Ungdomskilden». Han konstaterer at boken kan hjelpe leseren til foryngelse, men at vi må være snille mot oss selv ved ikke å kreve for mye for fort. Men ut over det er det kanskje bare vi selv som setter grensene.

Les også denne omtalen under av boka De tibetanske ritene, skrevet av lege Audun Myskjasom har brukt dem mye selv i mange år:


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode