– Det skal ikke gjøre vondt å være kvinne!
I sitt liv har Siri Kalla (f.1987) lyktes med å helbrede seg selv fra både kronisk tretthet, utbrenthet og menstruasjonsforstyrrelser gjennom fokus på diett, ernæring, «body-mind» medisin og fertilitetsforståelse.
– Det har gitt meg en velfundamentert forståelse av at en holistisk tilnærming til helse handler om å ta tak i de grunnleggende årsakene bak symptomer. Det har også gitt meg en empatisk forståelse for utfordringer personer med kroniske helseproblemer kan gå igjennom, sier hun.
Hennes egne helseutfordringer startet tidlig, for allerede det første året hun fikk mensen som 10-åring utviklet hun forferdelige menssmerter. Selv om hun tok dobbel dose Ibux flere ganger daglig, måtte hun holde seg hjemme i 1-2 dager hver syklus fordi hun lå på sofaen og vred seg i smerte. En periode fra hun var 15 til 20 år tok hun p-piller og hadde p-ring, og da hadde hun ikke smerter siden dette fjerner den naturlige syklusen. Men de kom med bivirkninger:
– Jeg fikk fryktelige psyko-emosjonelle bivirkninger av p-pillene og p-ringen, noe jeg skjønte først lenge etter at jeg sluttet med det. Disse problemene oppstod da jeg begynte med dem, og sluttet når jeg sluttet. Det bidro blant annet til at jeg fikk store problemer som tenåring på videregående skole, forteller hun.
Disse erfaringene skulle bli en viktig brikke i hennes utvikling til den helhetlige tilnærmingen til kvinnehelse som hun har i dag.
Naturnær feminist
Siri er født i Stockholm, men flyttet ut av byen så fort hun kunne etter videregående. I tenårene utviklet hun en stor interesse for kvinnekroppen og feminisme, og hun begynte med yoga og meditasjon allerede som 16-åring. I ung alder var hun også veldig fascinert av natur, spiritualitet og av å ha et naturnært forhold til kvinnekroppen slik som i eldre, naturtro tradisjoner.
– Jeg var litt av en søker i tenårene og tidlig 20-årene. Jeg reiste mye, levde naturnært og bodde et halvt år i telt på Kanariøyene der jeg lagde mat på åpen ild. Jeg studerte kunst og hadde mye ild og lidenskap, men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med den, forteller hun. Istedenfor å hoppe på en høyskoleutdanning, valgte hun å vente litt med å bestemme seg for retning.
Les også: Åtte steg for god syklusbalanse
Som 21-åring kom hun over kunnskap om naturlig prevensjon ved å «tracke» syklus. Da bodde hun i ei skogshytte i Järna utenfor Stockholm, som er et høysete for antroposofi, alternativ kultur, alternativ medisin og biodynamisk økologisk landbruk. Det var da hun begynte å oppdage kraften av å forstå egen fertilitet og spore sin egen syklus.
– Det var som å finne hjem, jeg ble så fascinert av det med en gang. Og det var altså i 2009, så det var langt før den bølgen vi ser i dag, sier Siri.

Allerede før hun begynte å spore og jobbe med menssyklusen, hadde hun en spirituell og naturnær praksis med fokus på årstidssyklusen.
– Jeg begynte å se at den samme syklusen gjenspeiler seg i min egen syklus som i årstidene – jeg så at jeg gikk igjennom en egen vår, sommer, vinter og høst. Ute i skogen satt jeg og tenkte at dette kan jeg jo ikke være alene om å ha funnet ut av. Det må ha vært kvinner tidligere som har sett denne sammenhengen, sier hun.
Skriver bok om syklushelse
Selv om det var vanskelig å finne informasjon om fertilitet og syklushelse den gangen, begynte hun å lese alt hun kom over om dette – og om hvordan kvinner i urtidsbefolkninger levde med menssyklusen. Hun kjente mer og mer på at kunnskap om dette må ut til flere.
Men så ble Siri utbrent og langtidssykemeldt i to år fra hun var 22 til 23 år, uten at hun fikk noen ordentlig utredning eller diagnose. I et forsøk på å løsrive seg fra situasjonen flyttet hun til Oslo. Men det ble en tøff start, for halvannen uke etter flyttingen falt hun og knuste et kneskjell. Da hadde 25-åringen ingen jobb, ingen penger og bodde i en bobil.
– Det eneste jeg kunne gjøre var å ligge i en seng og skrive, så det var det jeg gjorde. Jeg begynte å skrive på boken jeg trodde jeg skulle skrive da. Men jo mer jeg skrev, jo mer følte jeg at «jeg ikke kan gjøre dette, for jeg har ikke nok kunnskap om dette». Jeg måtte ha mer kunnskap, forteller hun. Så da satte hun i gang med å spørre venner, bekjente og sende ut e-poster til antropologiske institutter ved universiteter for å spørre om de visste noe om hvordan kvinner lever med sin syklus i ulike urbefolkninger.
Midt i dette tok en bekjent kontakt og tipset om en dame i Sverige som har gått en utdanning innen fertilitets- og syklushelse ved Justice College International i Canada. Siri tok kontakt og ble raskt interessert, både i utdannelsen og denne damen. Det viste seg at de har mye felles interesser og de er nå både gode venninner og kollegaer.
– Det var som å høre engleklokker ringe i himmelen overalt. Jeg var 25 år gammel og hadde nå funnet ut hva jeg ville gjøre og min retning. Jeg dedikerte meg selv 100 prosent, jeg tok forstudiene jeg trengte for å komme inn og i 2014 begynte jeg på studiet, forteller Siri.
Utdanning ved Justice College
I 2017 ble Siri uteksaminert «Holistic Reproductive Health Practitioner» ved Justice College.
– Det er en medisinsk utdannelse med mye endokrinologi, hormonlærere og avansert fysiologi, som er vitenskapelig ut ifra et skolemedisinsk perspektiv, som også har et helhetlig perspektiv tilnærmet funksjonell medisin, sier hun.

I utgangspunktet var Siri lite interessert i biologi og fysiologi, men hun ble raskt hektet i studiene. Det ble veldig fascinerende å få dyp forståelse for kroppens funksjoner på cellenivå. Steg for steg begynte hun også å kjenne at alle helseproblemene hun hadde skyldtes underliggende fysiologiske ubalanser i kroppen – de var ikke av åndelig, energetisk eller psykisk opphav slik hun først hadde antatt. Gjennom sine mentorer på college tok hun tak i alt ved sin egen helse.
– Vi oppdaget at jeg hadde inflammatoriske problemer, et svært dysregulert nervesystem og en posttraumatisk stresslidelse. Jeg hadde også alvorlige ernæringsmessige ubalanser etter å ha vært veganer i tenårene. Senere skjønte jeg at jeg hadde en autoimmun sykdom og at veldig mange av de problemene jeg hadde i 20-årene trolig var knyttet til denne udiagnostiserte sykdommen, sier hun.
Mye av dette hadde ingen snakket med henne om før, men nå kunne hun begynne å jobbe med alt dette, i tillegg til syklushelsen. Den autoimmune sykdommen Siri hadde heter Graves sykdom, som er en form for hypertyreose, altså høyt stoffskifte. I dag er Siris blodprøver fine, og antistoffene TSI, som hun hadde et veldig høyt nivå av tidligere ligger på null.
– Jeg har nå veldig god helse og fungerer optimalt, så jeg har vært gjennom en veldig stor helsereise – takket være syklusen, min interesse for syklus og for kunnskapen jeg fikk, både fra utdanningen min og som jeg har tilegnet meg i ettertid, sier hun.
I dag jobber hun med å undervise andre kvinner om hvordan de kan få bedre syklushelse. Hun har nå jobbet med over 250 kvinner gjennom Nourished Cycles mentorprogram.
Les også: Åtte steg for god syklusbalanse
Vårt femte vitale tegn
Kjernen i Siris arbeid og filosofien bak Justice College er ideen om at syklushelse og vår fruktbarhet er vårt femte vitale tegn. De fire andre vitaltegnene tatt med her er hjerterytme, respirasjonsfrekvens, blodtrykk og kroppstemperatur. Begrepet «det femte vitale tegn» om syklusen kommer fra professor og forsker Jerilynn Prior, som driver Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research i Canada.
– Vår syklus påvirker hele kroppens helse. Østrogen og progesteron påvirker mer enn 150 kroppsfunksjoner, spredt ut over alle kroppens systemer. Hvis vi har ubalanser i syklusen, vil det skape ubalanser i resten av kroppen, og omvendt. Hele kroppens helse påvirker syklus og fertilitet, fordi syklus og fertilitet er en overskuddsfunksjon. Først hvis resten av kroppen er i god balanse og har god helse, kommer den til å prioritere syklus og fertilitet.
Tegn på hormonell ubalanse
Det vanligste tegnet på hormonell ubalanse er premenstruelle vansker (PMS), enten av fysisk eller emosjonell art, ifølge Siri. Er de så store at hverdagen blir vanskelig å håndtere og symptomene har betydelig negativ påvirkning på ditt liv, er det tegn på ubalanse som må behandles.
I premenstruell fase er det vanlig å føle seg litt mer introvert, ha litt mindre energi, ha mindre lyst til å være sosial og ha litt lavere terskel for å bli irritert, stresset og være litt nærmere våre følelser. Men det er ikke normalt å stadig eksplodere i emosjonelle utbrudd som kompliserer livet og våre relasjoner.
– Hvis du har veldig mye bølger, indikerer det en ubalanse. Progesteron skal være høyt i lutealfasen (siste del av syklusen mellom eggløsning og neste menstruasjon) og har en stemningsregulerende effekt, siden det stimulerer nevrokjemikalien GABA som er veldig beroligende. Progesteron er hormonet som er høyest når vi er gravide. Folk blir veldig forskjellige når de blir gravide, men mange blir mer stabile i humøret, sier Siri.
Er du ofte nervøs eller i følelsesmessig ubalanse, kan det ofte tyde på at progesteronnivået ditt er litt lavt, utdyper hun. Da kan man jobbe med å få dette oppjustert. Hos noen kan det være en ubalanse som leder til en feilaktig reaksjon på progesteron, forklarer Siri, slik det ofte er ved de verste tilfellene av PMS, som kalles PMDD.
– Et annet tegn på hormonell ubalanse er hvis man blør mer enn 80 milliliter per syklus. Et vanlig normalt bind rommer omtrent 10 ml når det er normalt fullt, ikke overfylt. En vanlig tampong rommer 9 ml når den er helt full. Den enkleste måten å måle dette på er å bruke menskopp med innebygget millimetermål.
– Vil det si at åtte fulle bind betyr at man blør for mye? spør jeg overrasket.
– Ja, ofte tyder dette på en ubalanse mellom østrogen og progesteron.
Andre årsaker til kramper
Smerter er et annet tegn på ubalanse i menstruasjonssyklusen, men de er ikke nødvendigvis relatert til hormonelle ubalanser.
– Smerter, altså kramper i livmoren, har sjelden med hormonelle ubalanser å gjøre. Men det er veldig viktig å snakke om siden mange kvinner har dette. Har du så sterke kramper at du føler behov for å ta smertestillende for å fungere, er det et tegn på ubalanse. Dette kan skyldes spenningsrelaterte problemer, ernæringsmangel – altså at vi mangler mineralene som skal til for at livmoren skal slappe ordentlig av, eller at vi har betennelsesrelaterte problemer i kroppen eller en sjelden gang at det er endometriose, sier Siri. Livmorkramper kan for eksempel skyldes mangel på magnesium, systemisk inflammasjon eller psyko-emosjonelle spenninger.
Det skal ikke gjøre vondt å være kvinne! Dette er et slagbord Siri har jobbet mye med de siste 10 årene. Vi kvinner skal ikke bare akseptere myten om at «Ja, slik er det å være kvinne, dette må du bare leve med. Da må du bare lide 7-10 dager eller så mange dager du har PMS og blødninger».
– Hvis det gjør vondt eller er vanskelig, er det et tegn på at noe i kroppen er i ubalanse, og i det aller fleste tilfeller kan det gjøres noe med. Kvinnekroppen har uendelig kapasitet for nytelse, dyp helse, godhet og en type velvære som samfunnet vårt for lengst har glemt at finnes, introduserer Siri med i sin e-bok, Åtte steg til en syklus i balanse. Denne gir en fin introduksjon til nyttig kunnskap om du har premenstruelle vansker eller andre syklusproblemer. Du får den gratis om du melder deg på Siris nyhetsbrev her: ourfertility.no.

Siris mentorprogram for syklushelse
Siri er grunnlegger av Our Fertility og har et seks måneders mentorprogram for å hjelpe kvinner med å få bedre syklushelse. Det inkluderer seks konsultasjoner, mye læremateriell og gruppekonsultasjoner to ganger i månedens mens programmet varer. Åtte trinn for god syklusbalanse inngår i programmet, som også skreddersys ut ifra den enkeltes behov. Men Siri jobber ikke så mye med enkelttimer og de har høy pris, fordi hun alltid gjør en grundig personlig analyse før hver konsultasjon og det tar mye tid å stadig starte med nye personer.
Er du interessert i mentorprogrammet, kan du lese mer om det på Siris nettside og booke en gratis 15-minutters konsultasjon: ourfertility.no
Siris program for bedre syklushelse, Nourished Cycles mentorprogram, består av åtte trinn, som du kan lese mer om her: Åtte steg for god syklusbalanse
Relaterte saker:
Feminin selvutvikling: Lev i takt med din indre syklus og naturen – Medium
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Er du allerede abonnent? Logg inn her.
Medium Digital



- Fri tilgang til Medium +
- Tilgang til digitale magasiner
Medium Magasin



- 6 utgaver i året
- Mediums årshoroshop inkludert
Medium Komplett



- Fri tilgang til Medium +
- Tilgang til digitale magasiner
- 6 utgaver i året