Deilig julebakst uten sukker
Etter at urten og sukkererstatningen stevia ble lovlig å selge i Norge i 2012, har det kommet flere gode alternativer til sukker som også fungerer bra i matlaging. Stevia og sukkeralkoholet erytritol går for å være de sunneste alternativene til den store synderen – sukker.
I sin bok «Søtt uten sukker» deler kostveileder Kenn Hallstensen og friskvernkonsulent Thorun Ranes mange fristende oppskrifter på småkaker, kaker, konfekt, desserter, snacks, syltetøy og søte drikker.
De bruker ulike stevia- og erytritolprodukter (Sukrin), kokosolje og en del sunne melerstatninger. Boken har mye god informasjon om søtningsstoffer og stevia, inkludert historien bak og helseeffektene av stevia som er forsket på.
Verstingen sukker
– Sukker er noe av det aller verste vi kan få i oss. Ikke bare fører det til at vi legger på oss, men vi kan bli avhengig av sukker, og det er en sterk drivkraft for å få metabolsk syndrom med høyt blodtrykk, hjerteproblemer, mageproblemer og psykiske lidelser, sier Kenn. Han har hatt bortimot 20.000 personer på kostholdskurs med fokus på lavkarbo, mer fett og et kritisk blikk på alt som inneholder sukker.
Med stevia og erytritol unngår man alle ulempene som forbindes med sukker. Man blir ikke avhengig av det, og det er trygt å bruke ved både insulinresistens, diabetes, overvekt og høyt blodtrykk, blant annet fordi det ikke gir blodsukkerstigning. Det gir heller ikke hull i tennene og fungerer ikke som næring for sopp og uønskede bakterier i tarmsystemet, slik som vanlig sukker gjør.
Søtt med god samvittighet
Noen hevder at vi kan avvenne oss med den søte smaken, men dette mener Kenn er en naiv tanke.
– Vi er skapt med gener som gjør at vi liker den søte smaken. Vi vil derfor aldri klare å kutte ut søtsmaken helt. Dessuten er det noen som ikke klarer å slutte med søtt, og da er et viktig at de har en mulighet til å bruke søtt med god samvittighet, sier han.
Vi kan vel si oss enig i dette, spesielt i julen. Her i landet er søte småkaker en sterk tradisjon, så da kan det være greit å ha noen sunne alternativer for dem som ønsker å ta godt vare på kroppen sin.
Marsipan
700 g mandler
200 g eggehviter (ca. 6 egg)
5 ss Steviosasukker
5 dråper mandelessens
- Mal mandlene fint med en mandelkvern (fås i jernvare)
- Drypp mandelessens-dråpene i en stor bolle og smør dem rundt i bollen med fingrene
- Hell de malte mandlene i bollen og strø over Steviosasukkeret.
- Elt inn alle eggehvitene godt med hendene. Massen skal bli ganske fuktig og seig.
- Legg den i en plastpose i romtemperatur natten over.
- Oppbevar i kjøleskap til du skal bruke den.
Vil du skålde mandlene først, koker du opp 1 liter vann som helles over mandlene. La dem ligge i 5 minutter. Hell av vannet og skyll med iskaldt vann. Klem ut mandlene og la dem tørke til de er helt tørre. Tørk dem i ovnen på 100 grader i en time eller la dem ligge over natten på et brett der det er varmt.
Kransekake
Til 18 ringer:
En porsjon marsipanmasse (se over)
Kransekakeformer (18 ringer)
Smeltet smør til å smøre formene
Semulegryn eller mel (evt. glutenfritt mel eller MetaX glutenfri erstatning for semulegryn fra Allergimat.no)
- Gjør formene klare ved å pensle dem med smør og strø semulegryn ove.
- Hell godt av overflødig gryn/mel
- Rull ut cirka 1 cm tykke ringer med fingrene og legg i formene. Du kan også bruke en kakesprutkvern med en skive som er cirka 1 cm rund og sveive ut lange pølser som du legger i formene. Husk å feste dem lett sammen i skjøtene.
- Sett ringene på et stekebrett og stek på 200 grader i cirka 10–15 minutter. Ta dem ut når de begynner å få litt gyllen farge. Vent med å ta ringene ut av formene til de er helt kalde.
Glasur uten sukker:
1 eggehvite
4 ss Sukrinmelis
1 måleskje Steviosapulver
80 g Philadelphia naturell
1 ts johannesbrødkjernemel
3 ts kokosmel
1 ts presset sitron
- Bland alle ingrediensene med en stavmikser til en jevn, smidig masse.
- Fyll i en plastpose og klipp et bitte lite hull i hjørnet på posen.
- Sprut sikk-sakkmønster på den nederste ringen, sett neste ring oppå og fortsett slik til alle er pyntet og satt oppå hverandre.
- Dekorer med flagg og smellbonboner!
NB: Glasuren blir hvitest om du bruker vanlig melis. Bruk da 0,5 eggehvite, 75 g melis og 0,5 ts sitronsaft.
Pepperkaker
150 gram smør
3 ss Steviosasukker
1 dl fløte
1 ts ingefær
2 ts kanel
0,5 ts nellik
6 dl speltmel, fint (eller evt. glutenfritt Jyttemel)
50 g malte mandler
1 ts johannesbrødkjernemel
1 ts natron
Neste dag: 1 eggehvite og 1 ss potetmel
- Smelt smør og rør inn Steviosasukker.
- Tilsett krydder og fløte og rør godt.
- Bland mel, malte mandler, johannesbrødkjernemel og natron i en annen bolle.
- Elt det tørre inn i smørblandingen
- Pakk deigen inn i plastfolie og sett den i kjøleskapet (helst natten over).
- Ta ut og kjør deigen i en kjøkkenmaskin sammen med 1 vispet eggehvite og 1 ss potetmel. Deigen blir god og smidig og kan lett kjevles ut.
- Kjevle tynt ut (cirka 4 millimeter) og stikk ut med pepperkakeformer. Sett pepperkakene på et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 grader i 5–10 minutter. Pass på at de ikke blir brente. Avkjøl på rist og oppbevar i metallboks.
Spesielle ingredienser
Du trenger Steviosasukker, Steviosapulver, Sukrinmelis, johannesbrødkjernemel og kokosmel, som alle fås kjøpt i helsekostbutikker. Billig kokosmel får du ved å male opp vanlig kokosmasse i en kaffekvern.
Steviosaproduktene fås også på www.soma.no, og Sukrinmelis fås i dagligvarebutikker og på www.funksjonellmat.no. På sistnevnte nettside finner du flere sukkerfrie oppskrifter.