Buddhistrocker med lydhealing-prosjekt

Kan «hjernetrenings-teknologi» i form av spesifikke lydfrekvenser gi bedre søvn, mer energi og godt humør? Ja, skal vi tro den legendariske «buddhistrockeren» Paul Masvidal, som bruker slik teknologi på sitt nye akustiske singer-songwriter-prosjekt.

– Hovedtanken bak «isokroniske toner» og andre hjernebølge-treningsmetoder er evnen til å endre din dominante hjernebølgefrekvens og veilede hjernen din til en ønsket eller optimal mental tilstand, forteller cubansk-amerikanske Masvidal. De siste årene har han eksperimentert mye med såkalt hjernetreningsteknologi (brain entrainment) via forskjellige apper, og opplevde at det hadde en positiv effekt.

Nå er han aktuell med soloprosjektet Masvidal, der han kombinerer akustisk gitar og sårbare tekster med det nyeste innen elektronisk «hjernetrenings-teknologi». I 2019 ga han ut de første to EP-ene, Mythical og Human. Den siste EP-en i triologien, Vessel, kom ut tidlig i 2020. Musikken er mikset av Warren Riker, som tidligere har jobbet blant annet med Santana, Lauryn Hill og The Fugees.

Utgivelsene inneholder «isokroniske toner» som skal ha en helende effekt på lytteren. Disse tonene er der som en konstant, integrert del av musikken. Hver utgivelse inneholder dessuten et 20 minutter langt tonebad, uten musikk, som lytteren kan bruke til en indre praksis.

Internasjonal kultstatus

Paul Masvidal har oppnådd internasjonal kultstatus i musikk-miljøer som gitarist, vokalist og låtskriver i det progressive rockebandet Cynic, som utga sitt debutalbum Focus i 1993. Musikeren har også vært brukt som gitarist og låtskriver for en rekke amerikanske TV-serier og har sin egen signaturmodell-gitar produsert av det svenske firmaet Strandberg. Han har også i mange år jobbet frivillig som musikkterapeut i Los Angeles for mennesker med uhelbredelige sykdommer.

Spirituell tilnærming

Artikkelen du nå leser vil ta for seg lydhealing-aspektet ved prosjektet, mens en oppfølgerartikkel vil omhandle Masvidals bruk av sårbare tekster.

Den allsidige musikerens karriere har alltid båret preg av hans interesse for spiritualitet og han har praktisert buddhistisk meditasjon i over 20 år. Buddhismen er den spirituelle retningen som står ham nærmest, men han har også har dyp interesse for blant annet hinduisme og new age.

Paul Masvida har i mange år jobbet frivillig som musikkterapeut i Los Angeles for mennesker med uhelbredelige sykdommer.. Foto: Ekaterina Gorbacheva

Binaural beats

Den mest kjente formen for hjernetrenings-teknologi i form av lyd er «binaural beats», som avhenger av at man bruker hodetelefoner. Binaural beats oppstår når man lytter til en lyd i det ene øret og en lignende, men litt forskjellig lyd i det andre. Den resulterende dissonans produserer en lyd i hjernen som egentlig ikke er der. De imaginære lydene kalles «binaural beats». Mange hevder at disse «beats» kan indusere tilstander som avslapning og konsentrasjon.

Isokroniske toner

– I begynnelsen hadde jeg tenkt å bruke «binaural beats» på Masvidal-prosjektet, men for at det skal fungere skikkelig må man lytte med hodetelefoner, sier Masvidal.

– Jeg visste at mange ville komme til å lytte på ordinære høyttalere. Det var ikke før i sluttfasen av produksjonen at jeg ble oppmerksom på fenomenet «isokroniske toner» og at de kan gi samme resultat som binaural beats, uten at det er en forutsetning at man lytter med hodetelefoner. Noen undersøkelser indikerer til og med at de er mer effektive enn binaural beats, sier Masvidal.

Etter mye eksperimentering fant han nettsiden mynoise.net, som tilbød en metode for å programmere ens egne toner. Masvidal ble kjent med dr. Stephane Pigeon, mannen bak nettsiden.
– Han tilbød seg å programmere toner spesielt tilpasset sangene mine. Det tok alt til et nytt nivå.

Ikke tidligere brukt i akustisk musikk

Så vidt han vet har denne teknologien aldri tidligere blitt brukt i forbindelse med akustisk musikk.
– Tradisjonelt har hjernetrenings-teknologi blitt brukt i forbindelse med behandling, og senere var det noen artister som begynte å ta det i bruk i forskjellige sammenhenger. Jeg vet at noen aktører innen dance-musikk og annen elektronisk musikk tok det i bruk allerede på slutten av 1980-tallet, som del av en eksperimentell lydbevegelse som hadde sin opprinnelse i San Francisco.

Han opplevde at kontrasten mellom «naken» akustisk musikk og moderne banebrytende terapeutisk lydteknologi ikke bare var unik, men at det også hadde en helt klar positiv effek.

– Hovedtanken bak isokroniske toner og hjernetrenings-metoder er altså evnen til å endre din dominante hjernebølge-frekvens og veilede hjernen din til en ønsket eller optimal mental tilstand. Jeg oppdaget at bruken av disse tonene i et avslappende musikalsk lydbilde hadde en sterk virkning.

Paul masvidal live. Foto: Ekaterina Gorbacheva

«Tonebad» til indre praksis

Fordi tonene var så virkningsfulle for ham, valgte han å inkludere et sjette spor på hver EP, som er et 20 minutters langt «isokronisk tonebad».

– Lytteren kan bruke dette som del av en indre praksis der man på forhånd setter en intensjon. Hver utgivelse inkluderer en spesifikk instruksjon om hvordan man kan bruke «tonebadet» på denne måten, der man bare hører tonene og ikke musikken.

Responsen fra publikum har vært superpositiv, ifølge Masvidal.
– Jeg blir jevnlig kontaktet av folk som forteller meg om sine opplevelser og hvor effektivt dette ser ut til å være i deres liv når det gjelder eksempelvis å sove bedre, håndtere stress og få mer energi.

Musikkterapi og healing

Det er altså et helende element i musikken i form av de isokroniske tonene, men jeg vil tenke at det samme gjelder musikken. Du har jobbet med musikkterapi, blant annet ved å støtte folk som er uhelbredelig syke. Hvilken rolle har musikk i healing, og hva er healing?

– Musikk og lyd har vært til nytte i alt fra rehabilitering av slagpasienter til å bekjempe sykdomsprosesser slik som kreft. Eksempelvis kan ikke kreftceller opprettholde sin struktur når spesifikke lydbølge-frekvenser angriper de cytoplasmiske membranene og kjernemembranene. Når vibrasjonene tiltar i hastighet kan ikke kreftcellene tilpasse seg eller stabilisere seg, og de dør ved å desintegrere og eksplodere, ifølge Masvidal.

I terapeutiske sammenhenger og på sykehus har musikk effektivt redusert angst og smerte hos pasienter i forbindelse med medisinske eller kirurgiske inngrep, og musikk reduserer ofte kronisk smerte, ifølge Masvidal. Dette har blitt bevist gang på gang, ifølge ham.

– Informasjonen er tilgjengelig, men ikke i mainstream, på grunn av korrupsjonen og grådigheten som driver den medisinske og farmasøytiske industrien.

Healing handler om å la det være plass til at livet kan utfolde seg, fortsetter han.
– Det må være plass til sorg, lettelse, smerte og glede. For at reell healing skal kunne inntreffe, må det først være en dyp empati for en selv, særlig de delene av deg selv som du ikke liker, sier Masvidal.

– «Rene toner» slik somisokroniske toner er i sin essens framtidens medisin, sier Paul Masvidal. Her opptrer han live. Foto: Ekaterina Gorbacheva

Framtidens medisin?

– «Rene toner» slik som isokroniske toner er i sin essens framtidens medisin og jeg tror vi bare er ved toppen av isfjellet, fortsetter han.
– I mitt eget arbeid med folk som har uhelbredelige sykdommer, har jeg sett med egne øyne hvilken helende kraft musikk har, det kan ikke benektes.

Han understreker også at sinnet og kroppen fungerer som en helhet. Med mindre vi anerkjenner dette – at vår livshistorie dypest sett gjenspeiles i vår biologi – kan vi ikke fullverdig integrere helbredelse på et dypere nivå, hevder han.

– Jeg ønsker også å trekke inn karma i denne forbindelse, da noen barn fødes med sykdomsprosesser som det ikke er noen logisk grunn for og der dette virker uforståelig – særlig for barnas familie. Jeg anser barn som kommer inn i denne verden med sykdommer som vise, gamle sjeler som har et veldig konkret budskap til familien rundt dem, avslutter musikeren.

Masvidals utgivelser Mythical, Human og Vessel kan høres på alle store strømningstjenester. Les mer her: Prosjektets offisielle hjemmeside

Paul Masvidals produksjonsselskap Masvidalien 

Intervju fra buddhistmagasinet Tricycle, der Masvidal snakker blant annet om buddhisme, lydhealing og gresk filosofi.

Andreas Aubert er fast skribent og journalist for Mittmedium.no og Medium.

Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype eller telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.

Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: andreasaubert.no
Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: facebook.com/autentisitet.no