Skip to main content

Bli oppdatert på komplementær behandling

Ønsker du å få oppdatert kunnskap om komplementær behandling som ernæringsterapi, biopati og ulike typer testmetoder? Terapeutdagene i mars sikter på å gi terapeuter og andre som er interessert i helse verdifull, nyttig og konkret kunnskap som raskt kan tas i bruk.

Hva er mulige årsaker til «long covid» og hvordan kan dette behandles? Hvordan kan biopati brukes for å forebygge og behandle virusinfeksjoner? Hvordan oppdage muggsoppforgiftning som underliggende årsak til kroniske helseplager? Hvordan kan man på best mulig måte teste hormonell helsetilstand? Dette og mye mer kan man lære om på Terapeutdagene i Tønsberg 11. – 13. mars.

Terapeutdagene arrangeres hvert år av Tunsberg Medisinske Skole (TMS) for å dele gi oppdatert kunnskap om komplementær behandling på et høyt faglig nivå. Hovedfokuset er på ernæring, naturmedisin, ulike testmetoder, oppdatert forskning og inspirerende pasienthistorier. I år vil kongressen bli avholdt på Hotel Klubben Tønsberg helgen 11. – 13. mars.

− Visjonen er å skape en møteplass for terapeuter, veiledere og alle som er over gjennomsnittlig interessert i helse, hvor de skal lære noe nytt og ikke minst nyttig innen ernæring, naturmedisin og helse. Kongressen arrangeres etter et «non profit» konsept som betyr at vi forsøker å holde så lave priser som mulig. Inntektene går til å betale hotell, mat og foredragsholdere, sier Truls Isaksen, som er rektor ved skolen.

Programmet vil bestå av både foredrag og workshop med minst mulig «reklame», og i pausene har man mulighet til å møte utstillere som vil ha en del gode tilbud. Alle som deltar får en velfylt goodiebag.

Kongressen er først og fremst rettet mot terapeuter, behandlere, veiledere og andre som jobber med helse, men den er åpen for alle. Det er uansett en stor fordel om man både er over gjennomsnittet interessert i helse og kan en del fra før.

− Mange har begynt å studere hos oss etter å ha deltatt på en kongress, siden det er en fin anledning til å treffe lærere og andre studenter, samt bli kjent med hva skolen står for rent faglig, sier Isaksen.

Det er også mulig å følge Terapeutdagene via Live Nett-TV med tilgang i tre måneder i etterkant. Skolen har investert mye i teknologi som gir god kvalitet både på livesendinger og opptak. Her er link til bestilling av dette.

Alle lesere av medium.no får 100 kroner i rabatt på online opptak av Terapeutdagene 2022 og kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg. Bruk bestillingskoden: medium så betaler du kr 490,- for å få alle videoopptak fra konferansen med tilgang i tre måneder. (Normal pris er kr 590,-) Med samme bestillingskode får du kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg (du velger selv antall dager, overnatting og middag).

Hvis man deltar fysisk, er det i tillegg til foredragene mulig å bli med på flere workshop på med ulike stasjoner, hvor man får mulighet til diskusjon, spørsmål og svar, samt jobbe med case, møte utstillere og få en goodiebag.

«Long covid» – mulige årsaker, forebygging og behandling

Naturopat Oddveig Myhre vil holde et aktuelt foredrag om hvilke erfaringer behandlere har med behandling av «long covid» tilfeller, hva forskningen sier om dette og hvilke behandlingsmetoder som kan anbefales.

Det å få Covid-19 oppleves veldig forskjellig – noen har milde symptomer og vet knapt de er smittet, mens andre kan være syke i flere måneder. Urelatert til alvorlighetsgrad eller lengden av infeksjonen, så viser forskning at cirka 30 prosent får langtidssymptomer som kalles «long covid». Dette kan oppstå også selv om man er vaksinert.

I foredraget får vi vite: Hva er «long covid»? Hva tror vi forårsaker dette? Hva kan en terapeut gjøre for å bidra med forebygging og reparasjon av disse virusskadene? Er det sammenheng mellom «long covid» og bivirkninger etter vaksine?

Oddveig Myhre jobber som naturterapeut ved Optimalhelse Senter Skien, er hovedlærer i ernæringsterapi og underviser også i en del emner i Grunnmedisin ved Tunsberg Medisinske Skole.

Oddveig Myhre er utdannet Naturopathic Medical Doctor (NMD) fra Southwest College of Naturopathic Medicine and Health Sciences i Tempe, Arizona. I USA jobbet hun som lege, og som naturopatisk lege innebar det at hun kunne kombinere det beste fra naturmedisin og legeverden. I tillegg har hun også studert mikrobiologi («Bachelor in Science») og hun har en master i nevrologisk immunologi. I 2014 flyttet hun tilbake til Norge, og jobber nå som naturterapeut ved Optimalhelse Senter Skien. I tillegg er hun hovedlærer i ernæringsterapi og underviser en del emner i Grunnmedisin ved Tunsberg Medisinske Skole.

«Long Covid» og reaktivisering av herpes?

Funksjonellmedisinsk lege Graeme Jones vil diskutere sine kliniske erfaringer med hvordan «long covid» kan være drevet av en reaktivisering av virusfamilien herpes.

Vanlige herpesvirus er Epstein Barr, herpes simplex (HSV) og cytomegalovirus har vært forbundet med symptomer på «long covid». Jones sier at disse kan bli reaktivisert etter en Covid-19 infeksjon.

Graeme Jones er grunnlegger og «verkställande direktör» ved funksjonellmedisinsk klinikk i Sverige hvor både leger og ernæringsterapeuter jobber med en helhetlig behandling av pasienter. 

Han forteller om hvorfor testing av viral reaktivisering kan være viktig ved «long covid», hvordan testresultatene kan tolkes og hva slags behandling som er tilgjengelig for dette.

Graeme Jones er klinisk fysiolog, grunnlegger og administrerende direktør ved Nordic Clinic Stockholm, som er en av Sveriges mest kjente funksjonellmedisinske klinikker. Der jobber både leger og ernæringsterapeuter med en helhetlig behandling av pasienter, hvor bruk av ernæring og kosttilskudd er sentralt. Han har tidligere jobbet med forebyggende medisin ved Nuffield Hospital i Southampton, England. Han er for tiden en del av et forskningssamarbeid med Karolinska Institutet hvor man ser på hvordan funksjonell medisin kan bidra hos pasienter med IBS. 

Behandling av virusinfeksjoner med biopati

Hvordan kan vi bygge opp immunforsvaret både forebyggende og når vi har fått en virusinfeksjon? Dette skal hovedlærer ved biopatistudiet Fride Aasen holde foredrag om. Hun vil også gi en introduksjon til øreakupunktur i et annet foredrag.

Biopati baserer sin immunterapi på teorien om pleomorfisme, det at mikroorganismer kan endre form fra å ikke kunne gi sykdom til å være kraftig sykdomsfremkallende. Mikroorganismer som virus lever nemlig ikke isolert, men er avhengig av det miljøet de er i.

Fride Aasen er hovedlærer på studiet i biopati ved TMS.

Hvordan kan vi endre det indre biokjemiske miljøet slik at sykdomsfremkallende mikroorganismer gjør minst mulig skade når vi blir smittet? Mange faktorer er relatert til immunsystemet, og vi må ta hensyn til flere av dem for å styrke og balansere immunforsvaret: både slimhinner, bakterieflora, gamle kroniske infeksjoner, avgiftning og næringsstatus.

Fride Aasen er hovedlærer i biopati faglig ansvarlig for de naturmedisinske fagene på Tunsberg Medisinske Skole. Hun er utdannet biopat fra Danmark og har jobbet som naturterapeut siden 1988. Fride er engasjert i flere naturmedisinske organisasjoner, og har jobbet som redaktør og foreleser i flere år. 

Les mer om Terapeutdagene 2022 her, hvor du finner påmeldingslink.

Magesyrens essensielle rolle

Terapeutdagene starter opp fredag morgen 11. mars med et foredrag om magesyrens viktige rolle ved ernæringsterapeut og lærer i ernæring ved TMS, Jens Veiersted. Han vil snakke om hvorfor magesyre og enzymet pepsin er så viktig, samt hvordan man tester og styrker magesekkens funksjoner.

Nye studier viser at magesyre er en viktig del av immunforsvaret mot Covid-19, og nok magesyre er derfor viktigere enn noen gang, ifølge Veiersted. Han vil fortelle hva som hemmer og hva som stimulerer magesyren og hvordan slimhinnene i magen vedlikeholdes.

Etter sin eksamen ved Institute for Optimum Nutrition i 2000 har Jens Veiersted jobbet med ernæringsterapi på fulltid. Han har alltid vært interessert i undervisning og startet så smått allerede i 2002.

Veiersted forteller hvordan vi kan finne ut om vi har for lite magesyre, hvordan man bør bruke magesyretilskudd, og hvorfor omega-3-6-balansen er viktig i denne sammenhengen. I tillegg snakker han om gastroparese, som er en konsekvens av diabetes få kjenner til. Hva er dette? Hvor vanlig er det? Hva kan gjøres med det?

Jens Veiersted er lærer i ernæring ved TMS og er ansvarlig for utdannelsen av kostholdsveiledere ved skolen samt lærer på terapeututdanningene. Han er utdannet ernæringsterapeut fra Institute for Optimum Nutrition (ION) i London og har drevet praksis som ernæringsterapeut ved forskjellige klinikker i Oslo siden våren 2000. 

Muggsoppforgiftning som skjult årsak

Graeme Jones (se over) vil holde et innlegg om muggsoppforgiftning som en underliggende årsak til helseplager. Dette kan være vanskelig å oppdage, men er ofte involvert i kroniske helseplager. Dette kan være pasienter som har «prøvd alt» av behandling, men som aldri blir bedre.

Jones vil gi svar på: Hva er vanlige symptomer på muggsoppforgiftning? Hvor kommer muggsoppen fra? Hvilke konsekvenser kan dette ha? Hvilke tester kan brukes for dette og hvordan kan tilstanden behandles?

Ubehandlet muggsopp i kroppen kan lede til mange uforklarlige symptomer – fra nysing, hoste og respirasjonssymptomer til den ekstreme tilstanden CIRS, «Chronic Inflammatory Response Syndrome».

Testing av hormonell helse

Et annet innlegg av Jones vil handle om avansert hormontesting, kalt DUTCH-test, som gir informasjon om hormonell helse. Testen er spesielt nyttig for kvinner fordi mange sliter med hormonelle ubalanser, som PMS, uregelmessige menstruasjoner og infertilitet.

DUTCH-test tester stresshormoner, kjønnshormoner, søvnhormoner og deres metabolitter fra urin og spytt. På foredraget og workshop lærer man å bruke DUTCH-test og hvordan resultatene tolkes, samt i hvilke tilfeller DUTCH-test er et godt valg.

Hormonell dysfunksjon kan manifesteres som mange ulike symtomer, som vektøkning, tretthet, akne, dårlig søvn, hårtap, menstruasjonsforstyrrelser, humørsvingninger, hjernetåke, inflammasjon, lav sexlyst, med mer. Det kan også gi alvorlige problemer som bentap, demens, endometriose, PCOS, infertilitet, livmorsvulster og høyt blodtrykk.

Biorytmisk kosthold og livsstil

Helsecoach og forfatter Børge Fagerli vil holde et foredrag om kroppens biorytme, og om hvordan vi kan tilpasse kostholdet vårt til vår egen biorytme for å få bedre helse.

Biorytmen er den biologiske svingningen i hormoner i menneskekroppen, både gjennom et døgn (døgnrytmen) og gjennom et år (sesongrytmen). Vi blir påvirket av lys, temperatur, aktivitet, samt av når og hva vi spiser. Kunnskap om disse rytmene gjør at vi kan få kroppen vår til å fungere bedre i et moderne samfunn som ikke ligner det miljøet vi har utviklet oss gjennom vår evolusjonshistorie.

«Med kunnskap om kroppens biorytmer kan du justere på mat, aktivitet og søvn og få bedre energi, hormonfunksjon, immunforsvar og stoffskifte. Biorytmen regulerer både vår mentale og fysiske helse.» (fra programmet på tunmed.no)

Børge Fagerli har over 25 års erfaring innen coaching, ernæring og helse.

Børge Fagerli har over 25 års erfaring innen coaching, ernæring og helse. I 2021 begynte han å jobbe for Tunsberg Medisinske Skole, hvor han har ansvar for enkelte emner i Kostholdsveileder og underviser i Helsecoaching for terapeutstudentene. Han er blant de i Norge med mest erfaring innen helsecoaching og har hjulpet tusenvis av mennesker til bedre helse og bedre vaner. Han har skrevet bøker og hundrevis av artikler om disse emnene.

Les mer om Terapeutdagene 2022 her, hvor du finner påmeldingslink.

Alle lesere av medium.no får 100 kroner i rabatt på online opptak av Terapeutdagene 2022 og kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg. Bruk bestillingskoden: medium så betaler du kr 490,- for å få alle videoopptak fra konferansen med tilgang i tre måneder. (Normal pris er kr 590,-) Med samme bestillingskode får du kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg (du velger selv antall dager, overnatting og middag).

Testing av matintoleranse

Linda Raabek skal holde et foredrag om testing av matintoleranse (IgG-proteinintoleranse).

«Forskning på IgG4 har vist at dette immunglobulinet har flere funksjoner. Det virker som regulator mot overdrevne allergiske IgE-reaksjoner, men kan også være en markør for autoimmune reaksjoner.»

I foredraget lærer man om de ulike aktuelle immunglobulinene og deres funksjoner, og om nytteverdien av å teste IgG og om når det er aktuelt å teste dette. Man får vite når det er aktuelt å ta utvidede tester på enkelte pasientgrupper, og når det kan være aktuelt å teste IgE i tillegg til IgG generelt og IgA. Det presenteres case-eksempler med hva slags symptomer matintoleranse kan gi.

Linda Rahbek er lærer i matintoleranse ved TMS.

Linda er lærer ved TMS i etterutdanningskurset Matintoleranse som startet opp i 2016 og foreleser på Ernæringsterapi. Linda har 3-årig Heilpraktikerutdannelse fra Norge og Tyskland. Hun har i tillegg lang erfaring både som terapeut og fra helsekostbransjen, og har drevet EU Bio Tek sammen med sin søster siden 2005. I 2017 var hun med å starte Helsetest AS som selger og markedsfører gentester og mikrobiomtester. Hun har holdt og holder kurs i inn- og utland innen disse temaene.

Candida – kartlegging og behandling

Et annet foredrag Rahbek gir handler om kartlegging og behandling av overvekst av soppen Candida albicans. Det finnes flere måter å avdekke det på og mange tiltak for å behandle det.

Rahbek gir svar på: Hva gjør candida i kroppen vår? Hvordan kan vi måle om vi har overvekst? Når bør candida behandles? Hvordan behandles det? Hvilke tiltak og remedier kan redusere overvekst?

EU Bio Tek har i alle sine hovedtestpanel inkludert testing av Candida albicans med valgte antistoffer og en egen utvidet candidatest med et bredere utvalg av arter testet under ett.

Hvordan bygge gode vaner og følge dem?

I et annet foredrag vil helsecoach Børge Fagerli (nevnt ovenfor) dele flere konkrete og nyttige verktøy som kan hjelpe både oss selv og andre (pasienter) med å bygge gode livsstilsvaner og følge dem.

− Hvis vi skal lykkes med å oppnå livsstilsendring, må vi endre de daglige vanene – de vi ikke tenker så mye over og som bare går på automatikk. Dette finnes det mange teorier om, men først og fremst kan man si at motivasjonen for endring er at de nye vanene må være attraktive, enkle og givende, beskriver han i omtalen av foredraget på tunmed.no.

Det må være en åpenbar sammenheng mellom endringen og det positive resultatet – belønningen. For å innarbeide gode vaner må vi derfor også forstå hva som er motiverende for folk og hva som har belønningsverdi.

− En klassisk feil er å anta at det som motiverer deg vil motivere andre. Verdisystem, engasjement og tilhørighet er for eksempel sterke drivkrefter, både styrt av kontekst og karaktertrekk hos enkeltpersoner. Også kulturelle forskjeller kan være avgjørende å ha kunnskap om for alle som vil hjelpe andre med motivasjon, for eksempel i en terapeutrolle.

Fagerli vil svare på: Hva er det som driver mennesker til å ta gode valg og fortsette å gjøre det? Her vil han innom både klassiske og moderne teorier om motivasjon og belønning (Maslow, Herzberg)

Stoffskiftet, binyrer og stress

Hva kan en terapeut bidra med for pasienter med lavt eller høyt stoffskifte? Naturopat Oddveig Myhre (nevnt ovenfor) vil holde et foredrag om lavt og høyt stoffskifte, og stoffskiftets forhold med binyrefunksjonen og stress.

Skjoldkjertelen (thyroid gland).

− Uten å jobbe med binyrene, er det vanskelig å få annen behandling til å fungere tilfredsstillende. Thyroidea (skjoldkjertelen) har et tett samarbeid med binyrene i kroppen vår. Symptomer på lavt stoffskifte og redusert binyrebarkfunksjon er nesten identiske. Dette er en forklaring på hvorfor mange har normale stoffskifteverdier selv med «hypothyroidea» symptomer, mens høyt stoffskifte kan være relatert til binyrebarktretthet. Stresshormoner reduserer funksjonen av stoffskiftet på flere måter, skriver Myhre på tumed.no.

I foredraget vil man lære om hormonsignalene mellom binyrer og stoffskiftet, og om hvordan pasienter kan hjelpes til å normalisere stoffskiftet ved å optimalisere binyrefunksjonen.

Andre aktuelle foredrag:

  • Vektnedgang: Nye metoder og teorier ved Jens Veiersted (nevnt over).
  • Hvilke kostråd er fornuftig for kreftpasienter? Ved lege Øyvind Torp, som selv fikk en kreftdiagnose og begynte å gjøre flere grep selv for å styrke kroppens egen selvhelbredelse. Han er forfatter av boken Selvforsvar mot kreft: Ti grep du selv kan ta med Geir Stian Ulstein. Les mer om han her.

Les mer om Terapeutdagene 2022 her, hvor du finner påmeldingslink.

Alle lesere av medium.no får 100 kroner i rabatt på online opptak av Terapeutdagene 2022 og kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg. Bruk bestillingskoden: medium så betaler du kr 490,- for å få alle videoopptak fra konferansen med tilgang i tre måneder. (Normal pris er kr 590,-) Med samme bestillingskode får du kr 400 i rabatt på fysisk deltagelse i Tønsberg (du velger selv antall dager, overnatting og middag).

Om skolen

Tunsberg Medisinske Skole er en av Norges største skoler innen helse og ernæring, hvor over 800 studenter årlig tar kurs og studier. Skolen er offentlig godkjent som fagskole og har 20 dyktige og engasjerte lærere. Nettside: tunmed.no

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode