Skip to main content

Ble smertefri med Foundation Training

Ryggsmerter er et stort globalt folkehelseproblem. Kan det være mulig å redusere noe av dette om flere lærer seg riktig bevegelse for kroppens fundament? Etter en alvorlig fallulykke slet Axel Haugland med ryggsmerter i flere år. Med yoga ble han bedre, men smertefri ble han først etter at han lærte seg systemet «Foundation Training». 

Ryggsmerter er noe «mannen i gata» vanligvis opplever i vår vestlige siviliserte verden. På verdensbasis er ryggsmerter den ledende årsaken som hindrer folk i å delta i arbeid og andre aktiviteter. Eksperter regner med at opp til hele 80 prosent av befolkningen vil oppleve ryggsmerter på et eller annet tidspunkt i livet.

− Spør du meg, er det ikke så veldig rart med tanke på hvordan vi lever livet vårt. Litt trist, men sant. Heldigvis så kan vi, hvis vi tar hensyn til hvordan kroppen vår er skapt, navigere oss ut av smerte og inn en naturlig frisk opplevelse av bevegelse, sier Axel Haugland (33).

Nettopp dette har han gjort selv. I tillegg til å være et produkt av vår levemåte, opplevde han i tenårene en 10 meters fallulykke. For han ble arbeidet med å bygge opp kroppen uunngåelig.

− Mange har hatt vondt i ryggen så lenge at de tror det er normalt for oss mennesker å ha ryggsmerter og at det er noe vi bare må leve med. Hvermannsen tenker at vondt i ryggen er noe som følger med menneskekroppen, det har blitt normalen, sier Axel.

Men slik trenger det absolutt ikke være.

Nervesystemets motorvei

Selv har Axel lært på den harde måten. Han har virkelig kjent på hvor smertefullt og hemmende det er å ha ryggproblemer. Samtidig vet han også hvordan det er mulig å bli smertefri ved å gjøre øvelser som samler og styrker kroppens baklinje og korrigerer et ugunstig bevegelsesmønster, ved å lære seg hvordan kroppen faktisk er skapt for å bevege seg i relasjon med tyngdekraften.

I dag hjelper han andre mennesker med ryggproblemer og andre utfordringer – ved å trene dem opp til riktig form for bevegelse med privat undervisning og grupper i Foundation Training, yoga og naturlig bevegelse.

− En sterk, smidig og rak rygg er essensielt for vår helse. Dette er vår sentrale linje. Nervesystemet har sin motorvei langs ryggsøylen og her vil vi sørge for god trafikkflyt, forhindre kø og holde veien i god stand. Dette er akkurat det vi sørger for med Foundation Training, som blir en hjørnestein for alle oss som lever i nåtidens dataalder. Regelmessig korrekt utføring av FT vil styrke hele kroppens fundament, stille oss inn for en oppbyggende bevegelse og gjøre kroppen og spesielt ryggen mer motstandsdyktig mot skader og bidra til å forebygge feilbelastninger over tid, sier Axel.

«Spenn kroppen opp som en bue og bli sterkere for enhver bevegelse du foretar deg.»

− Axel Haugland

Knakk ryggen

Da Axel var 17 år, overlevde han et fall på 10 meter. Han hadde englevakt. Bruddet i ryggen samt en knust venstre hæl var det mest alvorlige. Et langt sykehusopphold og en enda lengre rekonvalesens ble uunngåelig. Da hadde han ikke noe valg – han måtte trene seg helt opp igjen fra grunnen. En velsignelse i forkledning, kaller han det.

− Mange ville vel hatt godt av en slik intensiv periode med kroppslig fokus, men hvis du har opplevd noe som meg og ønsker å leve livet til det fulle, så har du ikke noe valg, sier Axel.

I 2010, seks år etter ulykken ble han introdusert for yoga hos John Bentham på Eight Treasures Yoga i Oslo, hvor han tidlig ble oppfordret til å undervise selv. Axel studerte yoga og lærte sin egen kropp å kjenne. Han opplevde mye helbredelse både fysisk og mentalt.

− Yoga er først og fremst en indre praksis. Og det indre vil etter hvert på virke det ytre, sier han.

Med yoga ble han bedre i ryggen, men det strakk ikke helt til og han gikk fortsatt i mange år med store ryggsmerter. Men så en dag ble han av samme yogalærer tipset om Foundation Training, og bare etter å ha gjort noen få øvelser merket han effekten.

Axel Haugland har bygget seg opp igjen med Foundation Training. Foto: Johanna Eidse Frænkel.

− Foundation Training lærte meg teknikkene for å få bukt med jevnlige ryggplager, og har siden tatt meg til et sted hvor jeg kan føle meg sterk og sikker på at kroppen min tåler enhver belastning jeg velger å utsette den for.

Når vi går rundt med smerter er kroppen under konstant stress, noe som krever en del energi.

− Ryggsøylen ønsker først å fremst å være stabil, det vil si at vi trenger å lære oss å bevege kroppen fra det største og sterkeste leddet vi har – nemlig hofteleddet. Skal du plukke opp noe eller bøye deg frem, så opp med brystet og ut med rumpa, sier Axel.

Etter par år med en utforskende egenpraksis dro han til California for å selv bli lærer i dette systemet. I dag er han én av få som i Norge som har denne sertifiseringen. Han har de siste 10 årene jobbet fulltid som yogalærer og personlig trener. Vi møter han i en stor og flott villa på Vinderen som heter No5, hvor han blant annet tilbyr privat undervisning.

For mye sitting

En av grunnene til at Foundation Training ble utviklet er at vi i vår moderne verden sitter altfor mye i forhold til det vi er skapt for.

− I gjennomsnitt sitter vi på stol mellom 12 til 16 timer. Du står opp, sitter til frokost, sitter på vei til jobb, sitter på jobb, sitter på vei hjem fra jobb, sitter til middag og slapper av i sofaen utover kvelden – du sitter hele tiden i en kropp som ikke er lagd for å sitte så mye i en og samme posisjon, sier Axel.

Det finnes mye forskning på ulempene av å sitte for mye, og Axel trekker frem boken Sitting kills, Moving Heals av NASA-forskeren dr. Joan Vernicos. Den viser hvordan en stillesittende livsstil bidrar til dårlig helse, samt hvordan helsen kan dramatisk forbedres med kontinuerlig lavintensitets bevegelse som utfordrer kroppen mot tyngdekraften. Hun refererer til egen forskning på hvordan vektløshet svekker astronauters muskler, skjelett og helse, og hun gir en enkel og effektiv plan for å opprettholde god helse gjennom livet ved å utvikle nye livsstilsvaner med hyppige bevegelser som utfordrer tyngdekraften. Nettopp dette er dette er målet med Foundation Training, og derfor er det også mulig å få til i en hektisk hverdag.

Feilprogrammert bevegelse

Ett av problemene med at vi sitter så mye, er at hele strukturen vår blir feilprogrammert. 

− Vi beveger oss ofte helt feil fordi vi har programmert nervesystemet vårt ved hjelp av sittingen, slik at når vi først begynner å bevege oss, så beveger vi oss inn i smerte. De færreste jeg ser beveger seg på en gunstig måte. Det er dessverre slik det har blitt, sier Axel.

Tenk deg en person som sitter 14 timer i døgnet og har gjort dette i 30 år – hva skjer når han får beskjed om å begynne å trene?

− Ofte legges ekstern vekt på en struktur som ikke engang er bærekraftig sin egen kroppsvekt. Når vi sitter så mye blir hofteleddsbøyerne stramme og svake – det samme skjer med setemuskulaturen, noe som gjør at du får store utfordringer med å bevege deg på en god og oppbyggende måte, sier Axel.

Ei heller hjelper det med all den tiden vi tilbringer i en fremoverlent og lutet holdning foran en skjerm.

Axel Haugland underviser private timer i Foundation Training og yoga både i Oslo og via Skype-samtaler. Foto: Johanna Eidse Frænkel.

− Når du begynner å bevege deg igjen, blir det ofte ikke optimalt. Hvordan lyder en ustemt gitar? Vi har et stort behov for å stemme vårt eget instrument. Foundation Training er skapt for akkurat dette – for å reprogrammere kroppen vår, slik at vi kan bevege oss slik vi er ment for å bevege oss – og ikke rett fra en stol og inn i bevegelse, men først gjennom Foundation Training, sier Axel og reiser seg raskt og energisk. Nå vil han vise meg noen øvelser for å demonstrere hva han mener, så jeg kan kjenne dette selv på egen kropp.

Så kjenner jeg at hvis jeg roterer føttene utover, så trekkes halebeinet innunder meg mellom beina og hodet har lett for å falle fremover. Har man i tillegg stiv setemuskulatur og korte hofteleddsbøyere fra mye sitting, blir det vanskelig å bevege seg fra hofta hvor vi er sterkest. Derfor belaster vi ryggen på en feil måte.

− I disse øvelsene arbeider vi for å korrigere våre feil. Vi peker tærne våre rett frem eller litt innover og løfter brystet. Så når vi nå skal bevege oss, begynner vi å bevege oss fra hofteleddet. Det er nettopp dette man ønsker å fremme med FT – altså bevegelse som starter fra hoftene. Der vi er sterkest.

− Systemet går ut på å fremme bevegelse som er genererende, ikke degenererende – bevegelse som tar oss inn i en oppadgående spiral, ikke en nedadgående spiral i form av smerte og problemer. Det er et veldig intelligent system som jobber med noen hovedprinsipper for å få gjennopprette ryggsøylens naturlige lengde, dekomprimert og stabil, forklarer Axel.

Dekomprimerer ryggraden

Foundation Training har to grunnprinsipper, og det første er at vi skal lære oss å puste dypt inn i ribbekassen samtidig som man suger inn magen og aktiverer vårt innebygde naturlige korsett, nemlig musculus transversii (bukens tverrmuskel). Lettere sagt enn gjort, men når vi lærer oss det vil vi kunne bruke pusten for å dekomprimere ryggen vår.

− Det første prinsippet i FT er å få dekomprimert ryggsøylen, altså få strukket ut ryggen, og det gjør vi ved hjelp av pusten, sier Axel. 

I motsetning til en avslappende pust som ekspanderer nedre del av magen og stimulerer det parasympatiske nervesystemet, skal man under øvelsene i FT puste inn i ribbekassen og trekke korsettet inn, slik at du løfter deg oppover og utover i alle retninger som en paraply som åpner seg. Tenk deg at du ekspanderer 360 grader rundt ribbekassen. Det er dette som bidrar til å dekomprimere ryggsøylen. Når du skal slappe av innimellom øvelsene, skal du puste normalt og avslappet ned i magen.

Det andre hovedprinsippet er forankring, gjennom musklene som går fra bekkenet, nedover innsiden av lårene og helt ned inn under fotbuen. Det skaper et trekk nedover som en motpol til dekomprimeringspusten. Da arbeider vi med to motsatte krefter som igjen skaper en sterk spenning og effekten av øvelsene kan nå sitt fulle potensiale.

− Ribbekassen stiger som en luftballong når du puster slik, den trekker deg opp og korsettet strammer inn. Det blir som en drakamp mellom disse musklene som gjør at ryggen blir strukket ut i en veldig aktiv og sterk posisjon, sier Axel. 

The Founder

Hovedøvelsen i Foundation Training kalles «The Founder» og bærer med seg medisinen vi så sårt trenger for å stemme vårt instrument. I denne posisjonen spenner vi kroppen opp, litt som en bueskytter gjør når skytteren trekker pilen tilbake. Målet med posisjonen er å samle hele baklinjen til en enhet. Denne muskelkjeden blir på fagspråket omtalt som «Posterior Chain» og er uten tvil den linjen i kroppen som har mest kraft. Det er de musklene vi optimalt bruker når vi skal løfte noe tungt.

Hovedøvelsen i Foundation Training kalles «The Founder» og bærer med seg medisinen vi så sårt trenger for å stemme vårt instrument. I denne posisjonen spenner vi kroppen opp, litt som en bueskytter gjør når skytteren trekker pilen tilbake. Målet med posisjonen er å samle hele baklinjen til en enhet. Foto: Johanna Eidse Frænkel.

Du kan gi det et forsøk nå. Axel instruerer:

  1. Still deg bredbeint slik at utsiden av føttene er parallelle, det vil si at det føles ut som du står med en liten innoverrotasjon. Tenk deg at du skrur føttene ned i underlaget.
  2. Gi deg selv en overdrevent god holdning ved å løfte brystet noe opp og trekke haka litt tilbake.
  3. Åpne opp hendene, spre alle fingrene og vri tomlene vekk fra senteret. Ha brede armer.
  4. Ta et stort innpust hvor du forsøker å fylle lungene så mye som mulig. På utpust suger du inn magen og ser om du kan beholde ribbekassene så ekspandert som mulig. Fortsett å puste store innpust og trekk magen inn på utpust.
  5. Trekk så hofta bakover ved å «låse opp knær» og la fingrene i venstre hånd møte fingerne i høyre hånd (som du griper rundt en stor grapefrukt) i det som kalles en «Sphere of Tension».
  6. Grip underlaget med alle ti tær og press fingertuppene sammen i det du fortsetter med store romslige, ekspanderende pust i ribbekassen samt å stramme korsettet på utpust. Dra så hofta bakover så mye du klarer og løft armene så høyt du kan uten at skuldrene heves opp mot ørene. Bli her i fem store pust.

Det var ditt første forsøk med The Founder. Prøv igjen: Øvelse gjør mester! 

Veiledning

Det kan være svært utfordrende å få dreisen på Foundation Training på egenhånd. Axel tilbyr private timer over videosamtaler på nettet, selv om det aller beste er om man har mulighet til å fysisk treffe han, for å få individuell veiledning og «hands on» undervisning. Ønsker du dette kan du ta kontakt med Axel på e-post: axeloslo@gmail.com eller telefon 922 69 662.

Kiropraktoren dr. Eric Goodman fra California er grunnleggeren av Foundation Training og har en abonnementstjeneste på nettet hvor man kan abonnere på videoer – sjekk FoundationTraining.com. De har også lagt ut en del gratis videoer på Youtube.com, på kanalen «Foundation Training: From Pain To Performance». Ellers anbefales boken True to Form av Eric Goodman.

Les mer på axelhaugland.no

Kilde:
American Chiropractic Association: www.acatoday.org/Patients/What-is-Chiropractic/Back-Pain-Facts-and-Statistics

Artikkelen over ble publisert for første gang i Medium utgave 1-2021. 

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode