Befridd fra psykiske smerter og medisiner
Foto: Målfrid Sand og Elisabeth Hægeland Reynolds
En gang mens Maja Thune (41) var innlagt på psykiatrisk og tungt medisinert på psykofarmaka, var det en psykiater som fortalte henne at hun aldri ville klare å studere eller jobbe. Han kunne ikke tatt mer feil, for Maja har virkelig klart å motbevise alt han sa. Siden 2004 har hun vært helt frisk, hun har fullført flere utdannelser og hun jobber som selvstendig næringsdrivende med det hun virkelig gløder for.
Mediums utsendte treffer Maja og hennes nydelige nevø Emil på ett år i Tøyenparken en deilig sommerdag. Under intervjuet finner Emil en gressklippertraktor som han blir veldig fascinert av.
Det er ingenting ved Maja som tyder på at hun har slitt så mye psykisk tidligere. Hun virker så rolig, glad, avslappet, vennlig og imøtekommende, og for meg ser hun ut til å være en fintfølende og vakker sjel. Arrene fra selvskadingen og selvmordsforsøkene er nesten borte.
Nøkkelen lå i kroppen
Fra hun var 17 til 26 år hadde Maja en utrolig tøff periode i livet. Da ble hun innlagt på psykiatrisk 14 ganger og hun ble tungt medisinert over lengre tid – og begge deler skjedde ofte mot hennes egen vilje. I lang tid slet hun med angst og gjentatte psykoser, og hennes selvmordsforsøk var så mange at hun gikk helt ut av tellingen. Hun fikk en haug med forskjellige psykiatriske diagnoser – både angst, depresjon, schizofreni og bipolar lidelse.
De psykiske smertene var ikke lett å komme ut av, og hun oppsøkte flere forskjellige psykologer og terapeuter for å få hjelp. Men etter hvert viste det seg at en del av løsningen for å bli frisk var å virkelig kjenne at hun kom inn i sin egen kropp igjen.
‒ Bente Carolyn Marcussen var en viktig nøkkel, og andre terapeuter som jobber med en kroppsterapeutisk tilnærming, slik at jeg kom ned i kroppen. For jeg hadde veldig mye angst. Å tørre å puste og møte følelsene har vært veldig viktig, forteller Maja. Bente er yogalærer, kroppsterapeut, pusteterapeut, massør og tidligere lektor.
Vinteren 2020, nærmere bestemt 23. mars til 1. mars arrangerer Bente og Maja en yogareise til Sinai. Se Facebook-siden for mer informasjon: Yoga og Livsglede i Sinai
Det å få kontakt med kroppen sin, pusten sin og egne følelser gjennom både yoga og kroppsterapi ble essensielt for Maja. Å komme i kontakt med de riktige terapeutene var like viktig – de som så bakenfor symptomene og turte å møte Majas sjel.

Fant sine kunstuttrykk
En annen nøkkel var å få kontakt med sine kunstneriske uttrykk. Med kunst- og uttrykksterapi lærte Maja å la vonde følelser bli forvandlet til kunst. For hennes del ble det mye skriving, men også sang, teater og musikk. Kunst- og uttrykksterapien virket så bra for henne at hun selv tok utdannelsen i dette ved Norsk Institutt for Kunstuttrykk og Kommunikasjon (NIKUT).
‒ Det er en enorm tilfredsstillelse å ha så sterke smerter og få det ut i kunst. Det har jeg ikke så ofte lenger, for jeg har det kjempebra, sier hun. Så ser hun på Emil, smiler og forteller ham om lysene på plentraktoren.
Maja vil ikke si at hun savner smertene, men hun ville ikke vært dem foruten.
– Jeg ville aldri vært uten lidelsen i livet mitt. Jeg ønsker ikke at andre skal oppleve det samme som meg. Men jeg ser verdien i det å ha smerte. Det har brakt meg i dypere kontakt med kilden i meg, det guddommelige i meg, som jeg mener at alle mennesker helt klart har.
En annen viktig terapeut for Maja var Tone Bjørneboe, som sammen med Melinda Meyer grunnla NIKUT. Tone var gift med den kjente forfatteren Jens Bjørneboe, som tok livet sitt.
‒ Jeg tror det var derfor hun klarte å romme meg. Hun rommet det suicidale i meg. Jeg var veldig selvmordstruet i mange år, sier Maja.
Å følge hjertets vei har vært noe av det aller viktigste for Majas vei til sterk psykisk helse.
‒ Det som har hjulpet meg mest er at jeg har beveget meg mer fra hodet til hjertet mitt. Da åpner livet seg mer, slik at livet får komme gjennom. Livet får skje igjennom meg, mer enn at jeg har en agenda på hva som skal skje i livet. Man må lene seg mer tilbake, sier hun.
«Det er en enorm tilfredsstillelse å ha så sterke smerter og få det ut i kunst.»
‒ Maja Thune
Er imot diagnoser i psykiatri
Den tiden Maja var innlagt fikk hun en del forskjellige psykiatriske diagnoser som var svært belastende å få. Heldigvis ble alle tatt bort etter hvert, for psykiaterne fant ut at ingen av dem «passet» lengre.
‒ Jeg er veldig imot diagnoser. Fordi jeg tenker at mennesker er mye større enn en diagnose. Det kan virke veldig begrensende å putte merkelapp på en person. En person i krise ønsker seg kanskje mer det å bli sett, at noen ser det som er bakenfor og inni, sier hun.

I en person som sliter psykisk finnes det ofte et hav av følelser og tanker, som i beste fall kan få utløp i vakker kunst, dype visdomsord eller nye visjoner. Heller enn å medisinere alt bort for enhver pris, synes Maja man burde få mulighet til å få kontakt med kroppen og sjelen bakenfor symptomene.
‒ Det er mye som kan ligge under psykiske plager. Hvis du bare tar alt bort, mister vi også noe verdifullt, tror jeg. Ved psykose tenker jeg at man ofte har veldig logiske bilder, som det er viktig å lære seg å se og utforske, for å finne ut hva dette billedspråket betyr, sier Maja.
«Jeg ville aldri vært uten lidelsen i livet mitt. Den har brakt meg i dypere kontakt med kilden i meg, det guddommelige i meg.»
‒ Maja Thune
Drømmer om medisinfrie tilbud
Ønsket om medisinfrie tilbud i psykiatrien ligger bak både Majas første bok, Jeg har en drøm (2004) og forestillingen «Kjærlighet som medisin», som hun arrangerer hver høst. Romanen bygger på hennes egne erfaringer fra psykiatrien. Hensikten er et ønske om debatt og dialog i forhold til hvordan psykiatrien fungerer som system.
‒ Den drømmen har begynt å skje, sier Maja. Da tenker hun blant annet på Hurdalssjøen Recoverysenter, Norges første offentlig godkjente sykehus som tilbyr medisinfri behandling for pasienter i psykiatrien. Medium utgave 2-2019 hadde en artikkel om dette.
Siden 2015 har faktisk alle de fire regionale helseforetakene tilbud om medisinfri psykiatrisk behandling. Men det er enda få tilbud og de blir ikke snakket høyt om. Det er ikke noe som tilbys pasienter uten at de eller deres pårørende spør om det.
‒ Det skrives ut mer antidepressiver en noensinne og selvmordsraten er samtidig stigende. Det er et stort paradoks, sier Maja. Fra 2004 til 2018 økte antall brukere av antidepressiva i Norge fra 279 816 til 332 867, ifølge Reseptregisteret.

Hun er ikke nødvendigvis imot medisiner i psykiatrien for enhver pris, men mener det er viktig å kunne tilby gode alternativer. Man må heller ikke overse sjelens rop etter hjelp.
‒ Jeg ønsker at det kan implementeres innenfor psykisk helsevern at vi har en sjel, at du ikke bare har et hode som skal medisineres eller repareres. Psykologi handler veldig mye om sjelen – det synes jeg mangler veldig i vår tid. Det er veldig tungt. Å komme nærmere sjelen sin gjør vi jo ofte når vi har en psykisk lidelse.
Kjærlighet som medisin

Det sjelelige og spirituelle aspektet har fullt fokus i forestillingene «Kjærlighet som medisin» som Maja arrangerer i Oslo hver høst. Formålet er å gi økt innsikt og forståelse for psykiske plager. Dette har også etter hvert blitt en folkebevegelse der intensjonen er å fremme humane måter å møte mennesker med psykiske plager på.
‒ Forestillingene kombinerer psykologi, spiritualitet og kunst, i håp om at det finnes alternative veier til psykofarmaka, sier Maja. De viser hvordan det er mulig å komme seg igjennom smerte og lidelse uten for mye av det som tilbys i dag – piller og lukkede dører.
Både fagfolk, erfarere og pårørende deler sine historier om møter med psykiatrien. Kunstneriske innslag er med for å skape klarhet, innsikt og fordypning rundt de ulike temaene.
Årets forestilling handler om verdien av å bli sett som mennesket bak diagnosen i psykiatrien. Den skjer i Litteraturhuset i Oslo 5. november.
Yoga i psykiatri
Mot alle odds og ved å følge hjertets vei, tok Maja flere utdannelser – hun ble både spesialpedagog, yogalærer, yogaterapeut og kunst- og uttrykksterapeut. I 10 år jobbet hun som miljøterapeut i DPS-systemet, både på sykehus i lukkede psykiatriske avdelinger og på poliklinikker. Senere jobbet hun som privatpraktiserende psykoterapeut og behandler på poliklinikk, hvor yoga var en del av behandlingen for de som kunne klare det.
Maja har vært med på å integrere yoga som behandlingsform i psykiatrien, og hun er engasjert i hvordan yoga og meditasjon virker som medisin i møte med psykiske lidelser.
I 2016 startet hun også sin egen yogaterapiutdannelse som hun underviser i Oslo, Kristiansand og Ålesund. Samme år utgav hun boken Yoga som terapi sammen med psykiater og yogainstruktør Gunnar Egeberg. Tidligere har hun utgitt romanen Jeg har en drøm og diktbøkene Pille trille karusell og Tilblivelse.
Maja har tatt yogalærerutdanning i India og er utdannet innen jivamuktiyoga, yinyoga og hathayoga. Hun har undervist i yoga og mindfulness rundt omkring i verden blant annet på Bali, i Spania og i Sinaiørkenen. I flere år har hun undervist på ulike studioer i Oslo, i det siste mest på Oslo Yoga på Sagene hvor hun leier lokaler.

Utdannelse i yogaterapi
Maja Thune har utviklet en egen utdannelse i yogaterapi, som hun startet i 2016. Utdannelsen gir kunnskap om psykiske plager og hvordan en yogaterapeut kan anvende yoga og mindfulness som terapeutisk tilnærming i møte med psykiske plager som angst, depresjon, stress, uro, søvnvansker og traumer.
Utdannelsen er åpen for alle over 23 år som har praktisert yoga i minst to år. Den er spesielt egnet for helsepersonell og yogalærere som ønsker å bli yogaterapeuter. De som ønsker å bli sertifisert yogaterapeut må ha en yogalærerutdannelse i bunnen. Opptak er hver høst.
For mer informasjon om utdannelsen i terapeutisk yoga: Osloyoga.no

Kjærlighet som medisin
I forestillingen «Kjærlighet som medisin» forenes psykologi, spiritualitet og kunst for å gi innsikt og forståelse for psykiske plager. Fagfolk, erfarere og pårørende deler sine historier om møter med psykiatrien. Fokuset er hvordan man kan komme seg igjennom smerte og lidelse uten for mye piller og lukkede dører. Årets
forestilling handler om verdien av å bli sett som mennesket bak diagnosen i psykiatrien.
Tid og sted:
Litteraturhuset i Oslo 5. november kl. 18.00.
For bestilling: Ticketmaster.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året