Skip to main content

4 deilige oppskrifter for lektinredusert lavkarbo-kosthold

Her er fire herlige oppskrifter som er både lavkarbo, lektinredusert, sukkerfri, glutenfri og melkefri: cassavalefse, mandelbar med nøtter, vanilje- eller sjokoladeis og hampfrørundstykker.

I to artikler tidligere har vi presentert tankegangen bak lektinredusert lavkarbo-kosthold. Under får du 4 deilige oppskrifter så du kan teste det ut i praksis selv. Her kan du lese de tidligere artiklene: Lektinredusert kosthold: Slik gjør du det og Frisk fra kronisk smerte med lektinredusert kosthold

MANDELBAR MED NØTTER

Oppskrift: Gro Raugland

BUNN

  • 380 g mandelsmør (eller kjør mandelmel i kaffekvern til du får nøttesmør)
  • 40 g tahini
  • 60 g yaconsirup
  • 40 g monk fruit søtning i pulverform (Dosering må tilpasses avhengig av produktet. Doseringen gjelder følgende produkt: Lakanto Monkfruit Sweetener with Erythritol Golden fra iHerb.com
  • 1 ts vaniljepulver
  • 6 ss kokosnøtt-mel
  • 120 g smeltet kokosnøttolje
  • 1 klype salt
  • 20 dråper stevia med karamellsmak
  • 200 g macadamia-nøtter (eller andre lektinfrie nøtter som valnøtt, pistasjnøtter eller hasselnøtter. Husk at nøttene må stå i vann over natten og så skylles og tørkes før bruk).

FREMGANGSMÅTE

  1. Bland alle ingrediensene (unntatt nøttene) sammen i en foodprosessor og press massen flat i en bakeform.
  2. Ha 200 g nøtter på toppen og press ned i mandelbunnen.
  3. Ha et tynt lag med yaconsirup på toppen (kan sløyfes).
  4. Sett mandelbunnen i fryser slik at den er kald når du har på sjokoladen.

SJOKOLADE TOPP

  • 1 ss kokosnøttolje
  • 6 ss kokosmelk
  • 1 rå sjokoladeplate (ca. 300g) (smeltet) ELLER sjokoladeplate laget av kakaomasse og kakaosmør.
  • Ta litt grovt salt på toppen om ønskelig

CASSAVALEFSE

Oppskrift: Gro Raugland

INGREDIENSER

Foto: Privat
  • 1 ss fiberhusk
  • 2 dl cassavamel (finmalt)
  • 1 ts bakepulver (eller uten)
  • 1 ts salt
  • 2,5 dl varm vann
  • 1 ts eplesidereddik
  • 1 egg
  • 1 dl smeltet smaksnøytral kokosfett

FRAMGANGSMÅTE

  1. Bland alt det tørre med det våte.
  2. Rør godt og la deigen hvile i 10 min.
  3. Lag 6 boller og press dem i en lefsepresse eller kjevl dem ut.
  4. Tørrstekes i jernpanne på middels varme, ca. 2 minutter på hver side.

Lefsene holder seg i kjøleskap opp til cirka en uke. De kan med fordel fryses i en pose, med matpapir mellom hver lefse.

Før bruk: Varm lefsa kort i panna på begge sider så den blir elastisk. Kan brukes som «wrap» eksempelvis til kjøtt og grønnsaker.

Deigen kan også kjevles ut som pizzabunn og stekes som en ordinær hjemmelaget pizza.

HAMPFRØ-RUNDSTYKKER

Oppskrift: Ingunn Stablum

Foto: Privat

INGREDIENSER

  • 6 dl mandelmel (mandlene bør ha vært skoldet før de ble pulverisert. Hvis melet ser relativt hvitt ut, skal det være ok)
  • 4 dl hampfrø
  • 1 dl linfrø og 1 dl sesamfrø
  • 2,5 ss fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 5 dl vann

FREMGANGSMÅTE

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Miks alle tørre ingredienser i foodprosessor. Tilsett deretter vann og miks til alt er godt blandet. La røren hvile noen minutter.
  3. Form røren til små boller i ønsket størrelse og trykk de flate på et stekebrett (med bakepapir som underlag).
  4. Stek i 60 minutter.

VANILJE- / SJOKOLADEIS

Foto: Privat

Oppskrift: Gro Raugland, hentet fra Tim og Amys matbok.

INGREDIENSER

FRAMGANGSMÅTE

Pisk egg og monk fruit, FOS, stevia og vaniljepulver til eggedosis. Tilsett en boks kokosmelk og miks godt. Ha massen over i en iskremmaskin. Nytes med en gang eller settes i fryser.

Ønsker du sjokolade-is, tilsett 5 ss råkakao.
Se eventuelt videoen under fra TVHelse som viser hvordan isen lages:
https://www.tv-helse.no/herlig-melkefri-vaniljeis-krokan/

https://www.tv-helse.no/herlig-melkefri-vaniljeis-krokan/

Les mer:

Raugland har utgitt to bøker:

Tim – en mors historie om autisme og ADHD

Tim og Amys matbok – Matoppskrifter basert på økologiske, glutenfrie, melkefrie og rørsukkerfrie alternativer

OBS! Disse bøkene forholder seg ikke til lektiner. Den er ment som en introduksjon for mennesker som skal i gang med kostholdsomlegging.


For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Er du allerede abonnent? Logg inn her.

Medium Digital

Fra kr. 39,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin

Fra kr. 449,- / år

  6 utgaver i året

  Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett

Fra kr. 59,- / mnd

  Fri tilgang til Medium +

  Tilgang til digitale magasiner

  6 utgaver i året


Andreas Aubert er livsveileder, gruppeleder, journalist og skrivekonsulent. Han skriver om helse og spirituell utvikling for Medium. Se autentisitet.no og andreasaubert.no. E-post: andreas@autentisitet.no
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Kalkuler frakt
      Bruk kode