4 deilige oppskrifter for lektinredusert lavkarbo-kosthold
I to artikler tidligere har vi presentert tankegangen bak lektinredusert lavkarbo-kosthold. Under får du 4 deilige oppskrifter så du kan teste det ut i praksis selv. Her kan du lese de tidligere artiklene: Lektinredusert kosthold: Slik gjør du det og Frisk fra kronisk smerte med lektinredusert kosthold
MANDELBAR MED NØTTER
Oppskrift: Gro Raugland
BUNN
- 380 g mandelsmør (eller kjør mandelmel i kaffekvern til du får nøttesmør)
- 40 g tahini
- 60 g yaconsirup
- 40 g monk fruit søtning i pulverform (Dosering må tilpasses avhengig av produktet. Doseringen gjelder følgende produkt: Lakanto Monkfruit Sweetener with Erythritol Golden fra iHerb.com
- 1 ts vaniljepulver
- 6 ss kokosnøtt-mel
- 120 g smeltet kokosnøttolje
- 1 klype salt
- 20 dråper stevia med karamellsmak
- 200 g macadamia-nøtter (eller andre lektinfrie nøtter som valnøtt, pistasjnøtter eller hasselnøtter. Husk at nøttene må stå i vann over natten og så skylles og tørkes før bruk).
FREMGANGSMÅTE
- Bland alle ingrediensene (unntatt nøttene) sammen i en foodprosessor og press massen flat i en bakeform.
- Ha 200 g nøtter på toppen og press ned i mandelbunnen.
- Ha et tynt lag med yaconsirup på toppen (kan sløyfes).
- Sett mandelbunnen i fryser slik at den er kald når du har på sjokoladen.
SJOKOLADE TOPP
- 1 ss kokosnøttolje
- 6 ss kokosmelk
- 1 rå sjokoladeplate (ca. 300g) (smeltet) ELLER sjokoladeplate laget av kakaomasse og kakaosmør.
- Ta litt grovt salt på toppen om ønskelig
CASSAVALEFSE
Oppskrift: Gro Raugland
INGREDIENSER

- 1 ss fiberhusk
- 2 dl cassavamel (finmalt)
- 1 ts bakepulver (eller uten)
- 1 ts salt
- 2,5 dl varm vann
- 1 ts eplesidereddik
- 1 egg
- 1 dl smeltet smaksnøytral kokosfett
FRAMGANGSMÅTE
- Bland alt det tørre med det våte.
- Rør godt og la deigen hvile i 10 min.
- Lag 6 boller og press dem i en lefsepresse eller kjevl dem ut.
- Tørrstekes i jernpanne på middels varme, ca. 2 minutter på hver side.
Lefsene holder seg i kjøleskap opp til cirka en uke. De kan med fordel fryses i en pose, med matpapir mellom hver lefse.
Før bruk: Varm lefsa kort i panna på begge sider så den blir elastisk. Kan brukes som «wrap» eksempelvis til kjøtt og grønnsaker.
Deigen kan også kjevles ut som pizzabunn og stekes som en ordinær hjemmelaget pizza.
HAMPFRØ-RUNDSTYKKER
Oppskrift: Ingunn Stablum

INGREDIENSER
- 6 dl mandelmel (mandlene bør ha vært skoldet før de ble pulverisert. Hvis melet ser relativt hvitt ut, skal det være ok)
- 4 dl hampfrø
- 1 dl linfrø og 1 dl sesamfrø
- 2,5 ss fiberhusk
- 1 ts salt
- 5 dl vann
FREMGANGSMÅTE
- Sett ovnen på 200 grader.
- Miks alle tørre ingredienser i foodprosessor. Tilsett deretter vann og miks til alt er godt blandet. La røren hvile noen minutter.
- Form røren til små boller i ønsket størrelse og trykk de flate på et stekebrett (med bakepapir som underlag).
- Stek i 60 minutter.
VANILJE- / SJOKOLADEIS

Oppskrift: Gro Raugland, hentet fra Tim og Amys matbok.
INGREDIENSER
- 5 egg
- 2–4 ss Monk fruit søtning i pulverform (doseringen må tilpasses avhengig av produktet. Doseringen gjelder følgende produkt: Lakanto Monkfruit Sweetener with Erythritol Golden fra iHerb.com
- 4 ss FOS
- 1/2 ts stevia
- 1 ts boron vanilje pulver
- 1 boks koksmelk (ca 400 ml)
- 5 ss råkakao
FRAMGANGSMÅTE
Pisk egg og monk fruit, FOS, stevia og vaniljepulver til eggedosis. Tilsett en boks kokosmelk og miks godt. Ha massen over i en iskremmaskin. Nytes med en gang eller settes i fryser.
Ønsker du sjokolade-is, tilsett 5 ss råkakao.
Se eventuelt videoen under fra TVHelse som viser hvordan isen lages:
https://www.tv-helse.no/herlig-melkefri-vaniljeis-krokan/
Les mer:
Raugland har utgitt to bøker:
Tim – en mors historie om autisme og ADHD
OBS! Disse bøkene forholder seg ikke til lektiner. Den er ment som en introduksjon for mennesker som skal i gang med kostholdsomlegging.
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.
Er du allerede abonnent? Logg inn her.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året