Skip to main content

15 avslappende og beroligende eteriske oljer

Det finnes massevis av nydelige eteriske oljer som virker avslappende, beroligende og kan være gode mot stress og søvnvansker i tillegg til å ha en mange andre egenskaper vi kan dra nytte av. Her får du en oversikt over 15 beroligende oljer og hvilke andre bruksområder de har.

Eteriske oljer er brukt i over 6000 år både til behandling av fysiske og psykiske plager, til rengjøring, hygiene, hudpleie, velvære, massasje og i spirituelle ritualer. De brukes som en støtte i behandling av alt fra muskelsmerter, revmatisme og fordøyelsesplager til mer mentale og psykiske utfordringer som stress, søvnvansker, angst, depresjon og konsentrasjonsvansker. Nå rett før julestria tar av er det mange som kan ha behov for den beroligende og avslappende effekten av oljene. Derfor har vi laget en oversikt over 15 gode avslappende og beroligende oljer.

I Norge har bruken av eteriske oljer vært ganske begrenset i forhold til i andre land. Flere sykehus i England, Frankrike, Spania, Italia, USA og Australia har brukt eteriske oljer som et komplementært element i behandlingen av alt fra kreftpasienter til brannskadde, demente og deprimerte. Men stadig flere får nå øynene opp til

Tradisjonelt har bruken av eteriske oljer vært mest begrenset til bruk innen aromaterapi, massasje og hudpleie, men nå er det stadig flere som får øynene opp for nytten av å bruke dem i det daglige og også under yoga og meditasjon. Selv bruker jeg dem når jeg jobber for eksempel, for å bidra med økt konsentrasjon, fokus og energi, for å fremme søvn og avslapning, for smertelindring, forebygging av forkjølelse og flere ulike plager og utfordringer som kan oppstå i familien.

Topisk, aromatisk og innvortes

Oljene kan brukes på hovedsakelig tre måter: topisk – på huden, aromatisk – inhalasjon ved hjelp av damp eller en duftsprede eller diffuser og de kan brukes innvortes – enten terapeutisk eller som smakstilsetning i mat og drikke.

Det finnes flere gode diffusere som egner seg godt for å spre gode dufter inne. Velg gjerne en som er ultrasonisk som ikke krever varme, slik at oljene bevares mest mulig intakte og spres bedre ut i rommet.

Å bruke oljene aromatisk har en kraftig virkning direkte mot den limbiske delen av hjernen. Her ligger amygdala som er hjernens senter for følelser og hippocampus som er hjernens sentral for minner. Det er derfor det å lukte på eteriske oljer kan påvirke oss så emosjonelt og umiddelbart.

Hvis du skal bruke eteriske oljer innvortes er det veldig viktig å bruke 100 prosent ren eterisk olje av terapeutisk kvalitet, og de må tynnes ut i en ren baseolje. Du må være 100 prosent sikker på at den aktuelle oljen kan brukes innvortes før du prøver, og ta aldri mer enn én dråpe i begynnelsen. Det kan få alvorlige konsekvenser om du ikke følger dette, sa urene oljer blir som gift i kroppen.

Som regel skal alle oljer tynnes ut i baseolje før de smøres på huden, og for barn må du tynne de ut litt mer enn for voksne. De sterkeste oljene også uttynnes mer enn andre. Mange oljer er det ikke nødvendig å tynne ut, som lavendel, vetiver og ylang ylang, men de er atskillig mer drøy i bruk om du gjør det – og dessuten unngår du hudirritasjoner.

Noen oljer er fotosensitive, så de bør du ikke bruke på huden om du skal ut i solen, for da kan du få hudreaksjoner. Det gjelder alle sitrusoljer, bergamot, petitgrain, karve, kassia, kvann, kanel, ingefær og patsjuli (patchouli).

Bruk oljene hovedsakelig utblandet i baseolje på huden og aromatisk, da dette er det tryggeste. Lag deg gjerne dine egne blandinger med oljer uttynnet i baseoljer, og oppbevar dem på mørke glassflasker slik at de ikke taper seg.

Her er en oversikt over 15 eteriske oljer som virker avslappende og beroligende, som er god ved stress, søvnvansker og uro. 

1. Lavendel

Eterisk olje av lavendel er en av de mest brukte oljene for å roe ned, slappe av og hjelpe innsovning. Brukertips: Ha noen dråper i en diffuser eller bland med vann i en sprayflaske for å lage din egen duftspray, eller drypp i et varmt bad. Det er supert å massere noen dråper lavendel iblandet bæreolje som flytende fraksjonert kokosolje, jojobaolje, arganolje eller andre nøytrale hudoljer.

2. Petitgrain

Petitgrain er en avslappende og harmoniserende eterisk olje fremstilt fra klementintreets blader. Den har en bitter sitrusduft, er varm, rund og passer de fleste hudtyper. Den kan virke stressdempende, nerveberoligende, hjelpe mot søvnløshet, nedstemthet og den kan bidra til å bedre konsentrasjon. Den virker også antiseptisk, rensende og kan være bra for fet hud og akne, da den kan virke talgregulerende og cellefornyende. Petitgrain er også egnet for moden hud og åreknuter, da den virker astringerende (sammentrekkende) på grunn av garvestoffer.

3. Ylang Ylang

Ylang ylang.

Ylang Ylang er et eviggrønt tre med gule, lansettformede blomsterblad som avgir en sterkt aromatisk olje. Ylang Ylang betyr «blomstenes blomst» på filipinsk. Den har en sensuell, berusende og søt duft. Den eteriske oljen ylang ylang kan virke både avslappende, søvndyssende og er fin å bruke mot uro, stress, angst og anspenthet. I tillegg kan den virke hormonbalanserende, nervestyrkende, afrodisierende, potensfremmende, den kan bidra til å dempe sinne og frustrasjon, samt senke blodtrykket.

Ylang ylang er berømt som afrodisiakum både for menn og kvinner, så den er også fin for sensuelle, romantiske stunder. Den har også flere andre bruksområder, da den virker både antiseptisk, febernedsettende, beskytter luftveiene, kan virke mot både sjokk, hyperventilasjon og depresjon. Ylang ylang er fin å bruke ved hudproblemer for både tørr og fet hud, da den regulerer talkproduksjonen. Den kan også lindre kløe etter insektsstikk og stimulere hårvekst.

4. Vetiver

Vetivergress.

Vetiver er et høyt velduftende gress med hvite røtter fra Sør-India og Indonesia, og det er røttene som blir brukt til eterisk olje. Det er beslektet med sitrongress, sitronelle og litsea cubeba. Vetiverolje virker jordende, avslappende og kan brukes mot søvnløshet og depresjon, stress og utbrenthet. Den er fin å bruke i meditasjon.

Ellers virker den antiseptisk, betennelseshemmende, den stimulerer blodsirkulasjonen, virker krampeløsende, slimløsende, cellefornyende og er bra å bruke for å bidra til hormonbalanse i overgangsalderen. Den skal virke cellefornyende, så den kan være fin å bruke for å styrke slapp og underernært hud. Vetiver skal ikke brukes ved graviditet.

6. Patchouli

Patchouli-blader brukes i fremstillingen av den eteriske oljen. Latinsk navn: pogostemon cablin.

Patchouli virker styrkende og beroligende på nervesystemet, i tillegg til at den kan virke oppløftende og hjelpe mot nervøs utmattelse, apati, stressrelaterte plager og depresjon. Den kan også være fin å bruke ved seksuell angst, frigiditet og impotens.

Rent fysisk brukes den som en fordøyelsesfremmende og magestyrkende olje, og den brukes for sine avgiftende evner og for sin virkning mot både bakterier, sopp og virus.

For huden kan den fremme nydannelsen av hudceller og bidra til gjenoppbyggelsen av skadet hud, motvirke fet, trett og aldrende hud og åpne porer. Den skal også være bra mot rynker, strekkmerker, arr, ødemer, cellulitter, sår, fuktig eksem, utslett, psoriasis, soppinfeksjoner og neglesopp, akne, kviser og flass. Om sommeren kan du bruke den i en diffuser for å holde insekter unna.

6. Spansk merian

Spansk merian virker avslappende og beroligende på sentralnervesystemet, og kan være fin å bruke mot søvnløshet. Den kan bidra til å lindre angst, apati, irritabilitet, stress, hyperaktivitet og nervøsitet. Ellers kan merian også virke bra mot muskelsmerter, revmatisme, leddplager, migrene, hodepine og PMS. Den virker varmende, bedrer blodomløpet og kan være bra mot frostknuter og blåmerker.

Merian kan støtte kroppens utrensing av avfallsstoffer, da den virker svettedrivende og slimløsende. Den er fin å bruke mot hoste, forkjølelse, influensa, bronkitt, bihulebetennelse og astma. Andre bruksområder: krampeløsende, smertestillende, immunstyrkende, antioksidant, hjertestyrkende, blodtrykksenkende, forstuvninger og flått.

7. Copaiba

Copaibaolje er fremstilt av kvaen fra det eviggrønne Copaifera-treet, som har små hvite blomster. Denne oljen brukes stadig mer i aromaterapien for sine beroligende, balanserende, smertelindrende og anti-inflammatoriske egenskaper. Den er fin å bruke ved angst, depressive tilstander, uro og søvnvansker.

Den er også antibakteriell og virker immunstyrkende, stimulerer blodsirkulasjonen og kan virke bra mot både bronkitt, sår hals, irriterte slimhinner i luftveiene, urinveisinfeksjon, blærekatarr, hemorroider og diaré. Andre bruksområder: fordøyelsesfremmende (fjerner tarmgass), soppinfeksjoner, psoriasis, eksem, akne, utslett, uren hud, urindrivende, slimløsende, betennelseshemmende, krampeløsende, muskelverk, hodepine, magekramper, leddgikt, smertestillende, sammentrekkende på huden og rensende.

8. Rock Rose

Rock Rose, cistus ladaniferus.

Rock Rose olje virker avslappende, roer ned nervene, kan hjelpe mot frykt og panikk, og den kan være fin å bruke ved meditasjon. I tillegg virker den virker antibiotisk, slimløsende, immunstyrkende og kan være bra mot infeksjoner, bronkitt, influensa, forkjølelse, hoste og urinveisinfeksjoner.

Andre bruksområder for Rock Rose: Artritt, leddgikt, menstruasjonssmerter, balansere hormoner, hovne lymfekjertler, strammer og toner huden – spesielt bra for moden hud, rynker, fet hud og akne.

9. Sypress

Sypressolje (Cypress) er god ved innsovningsvansker og bidrar til å skjerpe konsentrasjonen. Den går for å være den beste oljen ved hemoroider og åreknuter, da den kan utvide blodkar i hudoverflaten. Den er antiseptisk, astringerende (sammentrekkende) og dermed blodstillende, kan virke bra mot cellulitter, væskeopphovninger og blåmerker. Ellers kan cypressolje tørke ut småsår, virke helende på arr og hudsprekker. Den virker svettehemmende, også ved fotsvette, og den kan roe ned hemorroider – bland 5 dråper sypressolje i 100 ml vann og vask med dette hver dag.

Sypressolje er bra for fet og voksen hud, eksem, fett hår og flass. Den virker oppstrammende på huden og sammentrekkende på venene. Andre bruksområder: Akne, uren hud, muskelkrampe, muskelverk, revmatisme, artritt, smertefulle menstruasjoner og klimakteriebesvær. Den kan også lindre krampaktig hoste og bronkitt – drypp noen dråper sypressolje på hodeputen.

10. Spansk timianolje

Spansk timianolje virker jordende og beroligende, løfter sinnet og frigjør mentale spenninger. Den virker også nervestyrkende og kan motvirke tretthet, utmattelse og tungsinn.

Andre bruksområder: Hyperaktivitet, antiseptisk, antioksidant, soppdrepende og antibakterielle egenskaper, desinfiserende, styrker immunforsvaret, krampeløsende, mot muskelsmerter, kikhoste, bronkitt, astma og lungesykdommer, slimløsende, stimulerer produksjonen av hvite blodlegemer, bra ved tarmparasitter, leverplager, innsektstikk, byller, diabetessår, herpes, akne, sår som ikke vil gro.

Skal du bruke mye forskjellige eteriske oljer, kan det være en idé å skaffe noen mørke flasker å blande oljer i, om du ikke har noen hjemme du kan gjenbruke. Bruk en nøytral baseolje (f.eks. fraksjonert kokosolje) og bland i dine favoritter blant de eteriske oljene. Lag gjerne flere ulike blandinger tilpasset ulike behov. Slike flasker fås blant annet på madebyme.no og spoil.no.

11. Frankincense

Frankincense er en varm og beroligende eterisk olje som kan virke lindrende ved angst og anspenthet. Den virker også oppløftende, styrkende og er god å bruke hvis du er sliten eller overarbeidet. Den kan roe ned pusten, gjøre den dypere og lette lungene ved kortpustethet.

Ellers bidrar Frankincense til å stimulere immunforsvare og hemme vekst av virus og bakterier. Den virker antiseptisk og slimløsende i forhold til luftveier, så den kan være bra mot forkjølelse, astma, bronkitt og hoste.

Andre bruksområder: betennelseshemmende, smertelindrende, brukes mot revmatoid artritt, osteoartritt, cervikal spondylose og artrose i leddene, blærekatarr, unormalt kraftig menstruasjon, strekkmerker, liggesår, sårhelende og en fin cellefornyer, skader og arr, fet hud og blemmer, eksem, psoriasis, betent akne og andre betennelsestilstander i huden, hemoroider, hormonelle plager, aldrende hud, rynker, kan hjelpe mot både tørr og fet hud og kan redusere pigmentflekker. Den kan være fin å bruke under fødselen, da den virker beroligende.

12. Geranium

Geranium virker både beroligende, oppløftende og styrkende for nervesystemet. Den kan dermed være til hjelp ved søvnløshet og lindre stress, angst, anspenthet, rastløshet, forvirring, depresjon og dårlig konsentrasjon.

Geranium.

Rent fysisk kan geranium bedre dårlig blodsirkulasjon, lymfestagnasjon og stoppe blødninger, samt styrke lever og nyrer. Den virker balanserende på kvinnelige hormoner og er utmerket ved PMS, overgangsplager og sterke menstruasjonsblødninger. Oljen virker varmende, astrigerende, betennelseshemmende, soppdrepende og urindrivende.

For huden har geranium en balanserende virkning på talgproduksjon og den stimulerer cellevekst, så den er god for alle hudtyper. Ved mindre sår og skader kan den hjelpe huden med å hele fortere. Den kan også være til hjelp ved akne, eksem, ringorm, helvetesild, tørr eksem, herpes og frostknuter. Ellers kan den bidra til å minske store porer, stramme opp aldrende hud og glatte ut fine linjer.

13. Basilikum

Basilikum er en av de eldste medisinske urtene. Denne oljen kan styrke nervene ved frykt, angst, depresjoner, tretthet og nedstemthet, samt lindre stresshodepine og migrene. Bruk den gjerne mot stress ved å ta et beroligende og styrkende bad med 3-5 dråper basilikum i et fullt badekar. Basilikum er et nervetonikum som klarner tankene, bedrer konsentrasjonen, dkan virke mentalt oppkvikkende, harmoniserende og er bra for hukommelsen.

Ved verkende muskler og ledd, gikt og leddbetennelser, fordøyelsesplager som kramper, kolikk og luftsmerter – prøv å massere med basilikumolje der det gjør vondt, fordi den virker krampeløsende, smertestillende og betennelseshemmende.

Basilikum kan senke urinsyreinnholdet i kroppen, styrke immunforsvaret og er bra ved feber med verk i kroppen, mot astma, bronkitt og andre luftveisbesvær, mot opphovninger, blåmerker og andre bloduttredelser. Den er allment hudstimulerende, kan hjelpe til med å fjerne vorter og skremmer bort insekter. Den brukes også på mygg- og vepsestikk som kløestillende.

14. Roman Chamomile

Romersk kamille er beroligende og kan hjelpe med avslapning. Det kan også berolige nervesystemet og lindre muskelspenninger. Oljen er også veldig fin å bruke mot hyperaktivitet, insomnia, hudirritasjoner, insektsstikk og tørr hud.

15. Sedertre (Cedarwood)

Sedertre eterisk olje virker beroligende og bidrar til å lindre nervøse spenninger. Sedertre er også brukt for sine antiseptiske, vanndrivende egenskaper og mot urinveisinfeksjon. Den kan brukes aromatisk for å skremme vekk insekter.

Kilder: 

Charlottes Urtekosmetikk
Natur & Helse
Modern Essentials: A Contemporary Guide to the Therapeutic Use of Essential Oils (2016),
aromatools.com
Eteriske oljer for kropp, sinn og sjel av Gry Hammer (2020)
meirglede.no

Relaterte saker:

Få balanse med eteriske oljer

Eteriske oljer påvirker sjel sinn og kropp

Slik bruker du eteriske oljer

Lag giftfrie vaskemidler

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
  0
  Handlekurv
  Handlekurven din er tom
   Kalkuler frakt
   Bruk kode