14 tips til god matplanlegging
Tekst: MatPrat
God matplanlegging starter med å først se hva du har i kjøleskapet ditt, sier Marta Ravnsborg, faglig matrådgiver i MatPrat.
− Dårlig planlegging og tid er en viktig årsak til matsvinn, og med det unødvendig høye matkostnader. Planlegger du innkjøp kan du spare både penger og klimagassutslipp. Alt starter hjemme i eget kjøleskap. Visste du at du kan spare 149 kg CO2-ekvivalenter i året bare ved å spise opp maten din?
Marta Ravnsborg har en aktiv rolle i utvikling og produksjon av nye retter, samt mat- og ernæringsfaglig innhold til egne medier og andre kanaler. Hun jobber i tillegg med forbrukerkommunikasjon, sosiale medier, og er en av ekspertene du møter i MatPrat sine filmer, sosiale medier og podkast.
Her er Martas 14 beste matsparetips:
- Sett av tid hver uke til å sette opp en menyplan. Ta gjerne familie eller venner med på planleggingen, og bruk kalenderen aktivt, så du vet hvilke dager som er rolige, og hvilke som er travle.
- Ta vare på favorittoppskriftene dine et sted du vet du kan finne dem. Min MatPrat er et godt hjelpemiddel – her kan du både skrive inn oppskrifter og laste ned fra nettet.
- Planlegg måltidene rundt livet ditt, ikke livet rundt måltidene. Gjør det enkelt i ukedagene, og spar de avanserte måltidene til helgen.
Sjekk kjøleskap, fryser, skuffer og skap før handleturen, slik at du vet hva du trenger. Sjekk hva du kan lage av det du allerede har i kjøleskapet her! Og skal du bruke det du har i fryseren, husk å ta det opp i god tid, så terskelen blir lavere.
Invester i gode oppbevaringsbokser til både kjøl og frys.
Reduksjon av matsvinn er et viktig klimatiltak på matområdet. For å nå FNs bærekraftsmål må vi halvere matsvinn innen 2030. Årlig kaster hver innbygger i Norge 40,3 kg mat hjemme på eget kjøkken. Her er flere tips for å redusere matsvinn.
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. De bidrar med matinspirasjon, informasjon, oppskrifter og kunnskap om mat. MatPrat er merkenøytrale og jobber på oppdrag fra egg- og kjøttproduserende bønder i Norge.