Skip to main content

− Kunnskapen om urter må ut til flere!

Allerede som 13-åring bestemte Mari Jerstad seg for å jobbe med medisinske planter, og det ønsket har hun etterfulgt med et stort engasjement. Hun brenner for å spre den praktiske anvendbare kunnskapen om medisinske urteplanter ut til flere.

Mari Jerstad er utdannet urtemedisiner fra England og tar nå imot klienter, holder kurs og foredrag om urtemedisin. Hun har snakket om medisinske planter i radioprogrammet Ugress på RadiOrakel regelmessig siden 2017, hvor hun også intervjuet plantekjennere fra hele Norge.

− Vi lever i en tid der menneskets helse er sentralt på dagsorden, samtidig som at klimakrisen og miljøødeleggelser truer mange andre arter. Det å ta vare på økosystemer går hånd i hånd med det å ta vare på organsystemer i vår egen kropp. Vi har levd med lokale planter i årtusener. De har vært helt sentrale for helsen vår. Etter hvert som vi mistet kunnskap om planter, har vi også sluttet å behandle dem med respekt. Jeg har lyst til at vi kan dele denne kunnskapen igjen. Tenk om det kunne være allmennkunnskap!

Mari forteller botaniske eventyr for barn. Foto: Charlotte Oster.

Mari har også reist rundt på skoler med den kulturelle skolesekken for å fortelle historier om viktige personer fra urtemedisinsk historie, som Nicholas Culpeper og Mamma Karasjok. Denne våren holder hun også fortellinger for barnehagebarn på Litteraturhuset på torsdager, hvor hun forteller en skapelsesmyte hvor menneskers forbindelse med planter står sentralt.

− Jeg merker en voksende interesse og engasjement for verdifulle planter i Norge. I den forbindelse reiser jeg rund og holde kurs. Jeg er særlig engasjert i relasjonen mellom mennesker og planter. Fra frø til tre, fra jord til bord, fra blad til salve, fra bark til brød, fra by til fjell, sier hun.

Praktisk kunnskap først 

Da Mari selv var barn, elsket hun å være ute i marka, og hun har alltid vært interessert i menneskekroppen og hvordan den fungerer. Først tenkte hun å bli lege, men det passet ikke helt.

– Da jeg først skjønte at jeg kunne jobbe med mennesker og planter sammen, fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse, sier hun.

Men fordi en universitetsutdannelse vanligvis er veldig teoretisk, valgte hun først å tilegne seg praktisk kunnskap om urter først – også etter råd fra en grandtante i familien. Så hun valgte å gå på Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) i Aurland, som er en videregående skole med elever fra hele landet i alle aldre. Her fikk hun fordype seg i medisinske planter og foredling allerede fra 17-18-årsalderen. Det har hun virkelig ikke angret på.

Bachelor i urtemedisin

Mari tok så en bachelor i urtemedisin ved universitetet i Lincoln i England. Dette var et veldig innholdsrikt studium som kombinerte teori og klinisk praksis. I dag er studiet omgjort til et studium ved Lincoln College, men det er fortsatt en treårig bachelor-utdannelse som nå heter «Clinical Herbalism». Man kan også gå videre og ta master.

– Det var et fantastisk og veldig intenst studium. Jeg bodde praktisk talt på biblioteket, og så var det 500 timer i klinikken. Jeg visste det var bra, for hvis jeg vil jobbe med det må jeg ha praktisk erfaring – jeg kan ikke bare ta et nettkurs. Det er egentlig 4 år pakket sammen i 3 år, sier Mari.

Det første året hadde hun veldig mye teori, med anatomi, fysiologi og sykdomslære slik det er vanlig i medisinske studier. I tillegg hadde de om Materia medica, altså om medisinske planter og om urtemedisinsk filosofi. Det første året observerte hun at folk ble behandlet i klinikk, og så måtte hun skrive ned refleksjoner rundt det hun observerte, og så skrive en lengre oppgave om dette. Det andre året gikk de dypere inn i alle fagene, og de fikk også medisinsk psykologi og ernæring. Så begynte de å behandle med veldig tett veiledning i klinikken, og de gikk mye dypere inn i det filosofiske og fikk også opplæring i differensiell diagnostikk.

Det siste og tredje året behandlet de pasienter mer selvstendig. Veilederen deres det siste året het Andrew Stableford, som både var klinikkstyrer og det var han som ledet og utviklet universitetsstudiet i urtemedisin. Mari beskriver han som en perle i det urtemedisinske miljøet. Dessverre døde han i 2021.

Klinikk på Zen House i Oslo

Nå jobber Mari som urtemedisinsk terapeut (fytoterapeut) og tar imot klienter på Zen House i Oslo hver mandag ettermiddag.

− Selv om det er bare en dag i uken, er det å ha en klinisk praksis kjernen av det jeg gjør. Slik blir kursene mine rikere, og når jeg holder foredrag og leder fortellinger er det fint å ha kontakten med klinisk praksis, sier hun.

I vår har hun også begynt å anbefale folk å sanke urter selv, hvis de er i god nok form til å gå ute i naturen og ønsker det. Mari gir dem innføring i grunnleggende botanikk, så de kan finne noen av plantene de kan plukke selv.

− Slik blir de mer motivert til å jobbe med egen helse. Jeg har sett mye motivasjon rundt det med å være ganske involvert selv, sier Mari.

Som urteterapeut gir hun også råd om å bruke fotbad med urter hjemme hos seg selv. Angående fotbad med urter har Mari latt seg inspirere av den franske urtemedisineren Maurice Mességué, som brukte dette mye i sine behandlinger.

− Jeg synes fotbad er kjempefint, fordi man får i gang sirkulasjon av blod til hele kroppen og ned til føttene. Man må også sette seg ned og puste i 20 minutter mens du tar fotbadet, sier Mari. Det varme vannet åpner de grove porene under føttene slik at de gode virkestoffene fra urtene lettere kan gi en effekt.

Mari er på klinikken mandager som regel fra klokken 13:00 til 18:00. Ønsker du time kan Mari kontaktes på SMS 967 35 375 eller e-post: marikaapeurt@gmail.com.

To helgekurs

På kurs med Mari i sommer går man ut for å gjenkjenne og plukke urtemedisinske planter, man lærer om forvekslingsarter, bærekraftig sanking og bruksområder, i tillegg til den teoretiske kunnskapen om planter og plantefamilier.

Mari skal også holde to helgekurs i sommer der man går ut og plukker urtemedisinske planter, lærer litt om plantefamilier, forvekslingsarter og bærekraftig sanking. Man lærer også om hvordan plantene kan brukes og hvordan de kan påvirke kroppen.

Det første kurset skal Mari holde på Opsal gard på Tangen 18. til 19. juni. Her får man lære å lage urtemedisinske preparater som eddikuttrekk, alkoholuttrekk og en andregangsfermentering av kombucha med bruk av urter. Her vil hun også gå dypere inn i den urtemedisinske teorien og mekanismene som skjer i kroppen – både fra et vestlig medisinsk ståsted med innholdsstoffer og fra et urtemedisisink filosofisk ståsted med eldre urtemedisinsk kunnskap. Alle får lage preparatene selv som de får ta med hjem, og så får de i tillegg et kurshefte.

Det andre kurset skal Mari holde på Nordnorsk Pensjonistskole i Sømna på Helgelandskysten 1. til 2. juli. Selv om det er på Pensjonistskolen, trenger man ikke være pensjonist for å bli med her! Dette kurset handler om ville vekster til bruk som mat og medisin. Det passer for alle som er opptatt av bærekraftig utvikling og ønsker å leve et enklere og mer selvberget liv. Du får lære om hvordan ville planter som finnes i naturen rundt deg kan benyttes som helsebringende ressurs i hverdagen. Man får også være med på å lage mat av de ville plantene man plukker på kurset.

Ellers holder Mari også kurset «Urtesirkel» der man blir kjent med medisinske planter. Det inkluderer praktiske deler som urtevandringer i marka, oppskrifter og smaksopplevelser i to kurshelger. Det inkluderer også tre Zoom-møter, teoretisk læring og personlig oppfølging.

Når hun ikke jobber med urter, jobber Mari som førstehjelpsinstruktør.

Urban urtehage i Bjørvika

I tillegg til alt beskrevet ovenfor, jobber Mari frivillig på Losæter i Oslo, hvor leder urtehagen sammen med Francesca Tullio. Losæter er en grønn oase midt i Bjørvika med urtehagen som kalles Urtealliansen. Urtealliansen ligger på Losæter, en urban grønn oase midt i Oslo sentrum. Her dyrkes både helsefremmende planter og planter til farging og kunst. Hver onsdag gjennom fra mai til utpå høsten er frivillig velkomne fra klokken 16 til 19. Her skal også Mari sammen med en annen holde forskjellige temadager om søvn, kvinnehelse, fordøyelse og andre ting, og de skal også ha meditative teseremonier med tesmaking.

Mer informasjon om hva som skjer på Losæter kan du få nettsiden loseter.no eller på deres Facebook-side Loseter.

Urteterapeut Mari Jerstad tar imot klienter på Zen House i Oslo hver mandag ettermiddag. Hun er der som regel mellom 13:00 til 18:00. Ønsker du time kan Mari kontaktes på SMS 967 35 375 eller e-post: marikaapeurt@gmail.com.

Mari Jerstads nettside: marikaape.no

Kursene Mari Jerstad holder i sommer:

Om Mari Jerstad:

  • Selvstendig næringsdrivende i MARIKAAPE i 6 år.
  • Urteterapeut i klinikk på Zen House mandager kl. 13:00 – 18:00.
  • Fagkontakt for fytoterapi, Norsk Naturterapeuters Hovedorganisasjon.
  • Med i ledergruppa, urtelauget KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge) – Norwegian seed savers.
  • Bachelor i Medical Herbalism, University of Lincoln, England.
  • Master i «International Community Health» fra Universitetet i Oslo. Fullførte der en etnobotanisk studie med oppgaven You sense it at once: Perceptions of Plants in rural west Norway», ferdig våren 2021.
  • Leder urtehagen på Losæter sammen med Francesca Tullio.
  • Sertifisert førstehjelps instruktør.

Les også: 


Denne artikkelen handler om…


Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.