Skip to main content

Livets mange meninger

«Ingen fornuftige mennesker har noen gang trodd at livets mening dreier seg om å skaffe seg så mange ting som mulig», skriver Thomas Hylland Eriksen i sin siste bok, «Syv meninger med livet».

Han tilføyer: «I en viss forstand er vi fremdeles like utenfor huleåpningen, eller på torget i Aten, eller under banyantreet, i lotusstilling foran Gautama Buddhas føtter.»

Ja, hva er meningen med livet? At vi stiller oss dette store spørsmålet er noe av det som definerer oss som mennesker. Det er et spørsmål vi har stilt gang på gang, til alle tider og i alle kulturer. I denne bokas syv kapitler gir Hylland Eriksen mange ulike svar.

Menneskeheten har gjort enorme fremskritt innen teknologi og vitenskap, men når det gjelder spørsmål om livets mening og hvordan vi skaper gode samfunn, mener forfatteren at vi er kommet omtrent like langt som alle mennesker som har levd. Derfor tror han vi har mye å lære både av urfolk uten skrift og stat, av antikkens tenkere og også av dagens iherdige strebere på hamsterhjulet.

Forfatter, sosialantropolog og forsker Thomas Hylland Eriksen (f.1962) høster innsikter fra flere kulturer. Internasjonalt er han mest kjent for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering.

«Syv meninger med livet»
Thomas Hylland Eriksen
Kagge forlag,
2022, 1. utgave

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.