Hjelp til å håndtere traumer
Foto: Frisk Forlag/Pixabay
Eva Dixen var bare 21 år da hun ble utsatt for en hendelse som hun umiddelbart fortrengte, men den satte seg i kroppen og gav henne daglige spenninger og ubehag. Likevel var det ikke før flere år senere hun fant ut av sammenhengen mellom hvordan traumer påvirker kroppens bevegelsesfrihet og bidrar til spenninger i kroppen. Hun bestemte seg for å undersøke dette nøye og lese mer om kroppens anatomi og hjernens kjemiske prosesser.
− Nettopp det at traumer er forankret i kroppen, var noe som vekket gjenklang da jeg en dag begynte å undersøke hva traumer egentlig er, og hvordan de påvirker oss. Det jeg fant, overrasket meg så mye at jeg ønsket å dele det med andre, forteller hun.
Oppdagelsene førte også til at hun skrev boken Når traumer setter seg i kroppen: Øvelser for å riste deg fri (2023). Her inviterer oss med på en reise inn i kroppen og hjernen for å gi oss lyst og inspirasjon til å gjøre de øvelsene hun beskriver i boken.
− På den måten tar du din egen velvære i dine hender og nærer kropp og sjel på samme måte som du nærer livet rundt deg, sier hun.
Følte fornemmelser
Velvære er ikke en følelse som kommer utenfra, mener Dixen.
− Det er noe som skjer inni deg, og det er like omskiftelig som været. Kroppen føler noe hele tiden. Det er bare på et så subtilt nivå at vi vanligvis ikke legger merke til det. Men selv om vi ikke er klar over det, forteller kroppen oss alltid hvordan vi har det i en bestemt situasjon.
Hvis vi tillater oss å virkelig kjenne etter, vil opplevelsene i livet bli mye mer intense og vi vil føle oss mer knyttet til verden rundt oss og til våre medmennesker. Selv når vi føler det vi føler, kanskje ikke er så behagelig, mener forfatteren.

Forfatter Eva Dixen. Foto: Frisk Forlag
Traumer
Eva Dixen har på sin reise med å forstå traumer oppdaget hvor vanlig dette er, og at de ikke bare er knyttet til vold, krig, ulykker og naturkatastrofer. Hun bestemte seg for å skrive denne boken da hun oppdaget at traumer og PTSD (posttraumatisk stresslidelse) er vanlig og utbredt, og henviser til den amerikanske traumeforskeren og forfatteren Peter Levine, som hevder at «traumer er en av de mest oversette lidelsene hos mennesker». I boken hevdes det også at mange mennesker er traumatiserte uten å være klar over det.
− De vet ikke om det fordi man ikke nødvendigvis kan peke ut èn spesifikk traumatisk hendelse, og fordi symptomene på traumet er mye mer subtilt enn symptomene som vanligvis forbindes med traumene, forteller forfatteren.
Kunsten å skjelve som et aspeløv
I boken deler Eva Dixen ulike øvelser og verktøy som kan gi leseren mer forståelse, anerkjennelse og forløsning av «fastlåste» følelser og hendelser som har satt seg i kroppen. En av øvelsene er å «skjelve som et aspeløv» der man bokstavelig talt rister av seg en ubehagelig opplevelse eller et traume. På denne måten gir man slipp og gir etter for kroppens naturlige impulser.
Forfatteren har også tatt med andre øvelser som innebærer bruk av pusten, strekkøvelser samt bruk av mindfulness og meditasjon. Øvelsene er basert på nyere funn innen biofysikk, som er en vitenskapsgren der man forsøker å beskrive og forklare biologiske fenomener ved hjelp av fysikkens lover og begreper.
Om forfatteren:
Eva Dixen er en dansk journalist og spaltist, har bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen og har en BA i litteraturhistorie og journalistisk formidling. Hun er for tiden hjemmeværende med sine to små barn, og skal etter hvert praktisere som selvstendig Qigong-instruktør.
Kilde: Frisk Forlag
Boken Når traumer setter seg i kroppen: Øvelser for å riste deg fri (2023) av Eva Dixen er illustrert av Marie Kjelgaard og utgitt på Frisk Forlag.