Momsfritak for alternativ behandling fortsetter
Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmet i fjor høst et forslag om å innføre merverdiavgift på alternativ behandling. Det har de ikke fått gjennomslag for i Stortinget. Høyre så seg først enig i dette forslaget, men de har nå snudd i saken.
Det var de ikke-sosialistiske partiene H, FrP, V, Krf og Sp som stemte imot forslaget.
Alle alternative behandlere som vil ha momsfritak må være medlem i en offentlig godkjent behandlerorganisasjon eller fagforbund. Disse organisasjonene stiller visse fagkrav til utøverne.
Det Norske Healerforbundet (DNH) har vært blant de som har stått på for å hindre at healere og andre alternative behandlere må betale moms på sine tjenester. Et annet fagforbund som har stått på er Norsk Landsforbund av Homøopraktikere.
Høye stemte «mot»
Leder i DNH, Ingunn Brattlid skrev flere brev til politikerne på Stortinget med argumenter imot at denne momsen skal innføres. Et av brevene gikk til helseminister Bent Høye (H) allerede i 2017.
− Vi er glad for at saken er avgjort nå. Jeg tror at jobben som Healerforbundet har gjort har vært viktig, sier hun.
Sveinung Stensland (Høyre), som debatterte hardt i debatten på Dagsnytt 18 for å få innført moms på alternativ behandling, var ikke tilstede ved avstemmingen i Stortinget. Tilstede var imidlertid helseminister Høye. Han stemte «mot» innføring av moms på alternative tjenester – og slik ble det.
− Interessant var det også å se at i Ap-leiren var heller ikke Jonas Gahr Støre eller Hadia Tajik tilstede ved avstemmingen av momssaken. DNH har skrevet to brev til Ap og argumentert mot moms, sier Brattlid.
Kan komme med motkrav
Brattlid er nå spent på om myndighetene vil stille noen motkrav ved å fortsette å gi alternative behandlere rett til momsfritak.
− Vi anser at krav om god etikk og kommunikasjon er viktig. Dette har vi med VEKS-fag, sier hun.
VEKS-fag står for vitenskapslære, etikk, kommunikasjon og samfunnslære. Det er noe fagforbund for alternative behandlere tilbyr. Men det er også et fag som fagforbundene selv har vedtatt. Det er altså ikke et fagkrav som myndighetene har pålagt, men en del av forbundenes krav overfor den enkelte behandler for å få oppføring i alternativregisteret og dermed bli fritatt fra å betale moms.
Trygghet for pasientene
Å gå til en alternativ behandler som er medlem av en utøverorganisasjon gir en trygghet for pasienten.
Det sikrer at utøveren oppfyller visse faglige og etiske krav, samtidig som det sikrer at utøveren har ansvarsforsikring. Det vil si at dersom det skjer noe med pasienten, dekker det utøverens rettslige erstatningsansvar for fysisk skade på pasienten.
− Myndighetene er opptatt av pasientsikkerhet og dette er vi også veldig opptatt av. Det skal være trygt for en klient å oppsøke en healer. De healerne som står utenfor en organisasjon er hverken godkjent, forsikret eller fritatt fra å betale moms, så healeren har mye å vinne på å melde seg inn i et forbund, sier Brattlid.
Ingen klager på DNH-healere
Da Brattlid begynte som leder i DNH i 2012, fikk de noen klager på healere. Det er noen år siden forbundet hadde noen klager nå.
− Vi har jobbet med dette, og Fagetisk råd har gitt veiledning. Nå får vi ingen klager på healere som er medlem av DNH, og vi mener selv at det er som følge av at vi har satt fokus på dette.
Brattlid oppfordrer alle healere og andre alternative behandlere til å være medlem av en godkjent utøverorganisasjon.
− De healerne som står utenfor et forbund er mer sårbare, og det er fra klienter til denne gruppen klagene kommer. Jeg vil anbefale å melde seg inn i et forbund og ta VEKS-kurs. Fordelen for healeren med å bli godkjent er å kunne drive momsfritt. Healeren vil få faglig veiledning hos oss, avslutter hun.
For å søke etter godkjente behandlere, kan du gå her: https://w2.brreg.no/altbas