Messegeneral klar med ny film: Lager dokumentar om det spirituelle Norge
Du har sikkert sett ham dersom du har vært på en alternativmesse de siste årene. Kaare Vassenden er blitt Mr. Alternativmesse etter at koronaviruset nærmest utraderte messene i Norge. Nå går det rykter om at han også har tatt opp gammel visdom fra årene sine i USA og er i ferd med å lage film. Medium slår på tråden.
– Hei Kaare, Medium på tråden her. Det går rykter om at du skal lage en dokumentar om det spirituelle Norge. Hva er dette for noe?
– Det er en dokumentar som aldri før har vært gjort her til lands. Den skal bli gitt ut som en DVD. Du vet, det koster litt å reise rundt og filme, samt å ha hjelp til å redigere og klargjøre filmen i ettertid, så jeg er nødt til å ha noe betalt for dette, forteller Kaare. Han har blant annet intervjuet mange av de mest aktuelle personene du treffer på alternativmessene rundt om i landet, og da kanskje spesielt på de messene Kaare arrangerer selv.
Blant de mest anerkjente
Mange av de han har intervjuet er blant de mest anerkjente innen sine felt. Dette er alt fra healere og klarsynte til folk som driver med tarot og som er kjent for å være veldig treffsikre. På nåværende tidspunkt ønsker ikke Kaare å gå ut med navn, for ikke å fremheve noen fordi det synes han ikke er riktig i forhold til de andre.

DVD-en skulle vært ferdig for en stund siden, men ting har tatt tid. Nå i sommer begynner filmen å nærme seg slutten. Han har hatt behov for litt hjelp, noe som har ført at det har tatt litt ekstra tid. Det som gjenstår er noe av redigeringen, men dette skal være klart i løpet av sommeren. Totalt regner han med at filmen blir mellom 35 og 45 minutter lang, med intervjuer av 15 personer.
– Dette kommer absolutt til å bli interessant for de som er i dette miljøet og som er interessert i det spirituelle. Dette mener jeg det blir verdt å bruke noen hundrelapper på. Det er mange som kommer til å få seg en aha-opplevelse her. Noen av de jeg har intervjuet har vært med i det alternative miljøet i 30-40 år og er godt kjent for mange, siden de har vært med på en rekke messer opp gjennom årene.
Fokus på kropp og sjel
– Kobler du filmen til alternativmessene du arrangerer, eller er filmen helt adskilt fra dette?
– Den har nok noe kobling til messene, men det var ikke det som var planen. Vi har en introduksjon i filmen som heter «kropp og sjel», og det er jo det samme som messene våre heter. Det er ingen som snakker om eller fremhever våre messer i filmen. Den skal være så nøytral som mulig og fokuset er på den enkelte som er intervjuet, forteller han.
Kaare har en finger med i det meste når det gjelder produksjonen av filmen, og er ikke ukjent med dette. Han har tidligere stått bak flere dokumentarfilmer i USA. Det er han som står for alle intervjuene, men til filmingen har han fått litt hjelp av en kjent fotograf fra Bergen som heter Tor Blaha. Men dette er Kaares idé fra A til Å som nå er i ferd med å bli en realitet.

Utradisjonell og spennende bakgrunn
Kaare Vassenden har en utradisjonell og spennende bakgrunn. Men hvem er egentlig Kaare?
– Jeg ser du har noe med Pine Ridge lakotafolket i USA å gjøre. Kan du fortelle litt om det?
– Jeg har jo vært interessert i lakotafolket – The Red People Nation siden før jeg egentlig kan huske. Jeg ble faktisk talt drevet fram av min far, som var en kjent bergenser, idrettsmann, fjellmann og som var krigsfange i konsentrasjonsleir under 2. verdenskrig. Det var han som introduserte meg for dette. Vi flyttet fra Bergen sentrum til et stykke utenfor da jeg var liten. Her bodde vi i et hus like ved et lite vann. På den tiden fantes det ikke TV, da var det kun radio, så det var ikke mye å gjøre annet enn å finne på aktiviteter ute. Om sommeren fisket vi og skjøt gjedde med pil og bue, mens vi stod på ski og skøyter på vinteren, forteller han.
Det var ikke mange organiserte fritidsaktiviteter heller, så det meste var opp til den enkelte. Interessen for urfolket vokste og vokste, og han hadde sin første pilegrimstur til USA i 1979. Da endte han opp i et reservat i Wind River i Wyoming. Det ble en ganske heftig opplevelse.
– Det stedet måtte vi bare forlate, men til slutt fant jeg Pine Ridge-reservatet sammen med noen venner. Dette er et reservat for lakotabefolkningen som ligger i Sør-Dakota. I 1998 hadde jeg så mye materiell at jeg kunne skrive en bok om historien til en lakotafamilie som holdt på å gå i glemmeboken. Som takk for dette ble jeg adoptert inn i stammen av matriarken i familien, men dessverre døde hun før det ble gjort. Men før hun døde avtalte hun med en annen dame at jeg skulle innlemmes i familien. Under en hellig seremoni i reservatet med medisinmannen i stammen fikk jeg lakotanavnet «Brave Horse», noe jeg har sertifikat på, forteller Kaare. Snart får han besøk av sin lakotasøster Lynette Two Bulls, som ønsker å lære om vikingtiden. Kaare har derfor satt av tid til å dra rundt i Sør-Norge for å vise henne gammel norsk historie mens hun er på besøk.
De 10 beste årene av sitt liv
Opplevelsene de 10 årene i Sør-Dakota har satt preg på resten av Kåres liv. Mens han oppholdt seg i USA laget han hele 14 dokumentarfilmer og flere «powerfilmer» som man danser til, tre musikk dvd-er, to flotte kalendere og en rekke postkort som han kjørte rundt og solgte til turistbutikker, skoler, museer og andre butikker som kunne selge dette videre. Det gikk veldig bra, og den ene filmen finansierte den neste. Han ble ikke rik av det, men det var en fantastisk opplevelse, og i dag kaller han det de 10 beste årene av sitt liv. Kaare bodde der mer eller mindre fast disse årene, men var hjemme for å jobbe og tjene penger underveis.
Kaare har fått et nært forhold til mange av de han har møtt på sin vei, og noen av dem han har møtt mener Kaare har vært her før i noen av sine tidligere liv. Dette er noe flere har sagt til ham. Selv kan han oppleve å få gåsehud når han kjører gjennom enkelte områder på reservatet.

Preget av fattigdom
For å hjelpe de som bor på reservatet, som ofte er preget av fattigdom, opprettet Kaare i 2005 en humanitær hjelpeorganisasjon sammen med damen som adopterte Kaare. Han kjøper kunsthåndverk som er laget av urfolk i USA som han tar med seg til Norge og selger på alternativmesser og på nettbutikken han driver. Dette har han drevet på med siden 2007. Før sendte organisasjonen penger direkte til reservatet, men dette fungerte ikke veldig bra. Derfor bruker han nå en «medhjelper» der borte, en skolelærer fra Wisconsin som også er adoptert inn i den samme familien som Kaare. Hun kjøper inn klær, mat, skolemateriell og andre ting de trenger på reservatet.
Kaare har også drevet hjelpeprosjekter i andre områder av både USA og Canada. Stort sett går alt de tjener tilbake til å kjøpe nødvendige ting. Dette er ikke en organisasjon som skal tjene penger eller være politisk, det er kun for å støtte urfolket. Det eneste de beholder selv av penger går til å dekke kost og losji.
Kaare synes det er viktig å få frem at det er et klart skille mellom alternativmessene han driver i Norge og som han tjener penger til livets opphold på, og organisasjonen som driver med hjelpearbeid på reservatet.
– Det er håndlagde ting det er snakk om her, det er ikke noe «billig dritt» som kommer fra Øst-Europa. Smykker er noe av det som er mest populært. Vi selger dyre, kostbare ting, men det er tross alt snakk om for eksempel trommer som er laget av bøffelskinn. Vi har til og med trommer som er laget bjørneskinn. Det er litt av hvert her, og folk ser at det at det er håndlaget. Det kan nesten sammenliknes med kunst det vi selger.
Aktiv pensjonist
Kaare har fylt 77 år og er for lengst pensjonist, men det betyr ikke at han lever livet som stillesittende pensjonist foran en tv. Hjemme i Bergen er det full fart store deler av året. Å arrangere messer er det som tar mye av tiden nå.

Under pandemien forsvant nesten alle alternativmessene. Det var her Kaare så en mulighet da pandemien var over og behovet blant mange igjen var å kunne treffes fysisk og ikke bare på nettmøter og nettarrangementer. Den store alternativmessen som trakk opp mot 15.000 mennesker og som de siste årene ble arrangert på Lillestrøm, er borte sammen med mange andre kjente og kjære messer. I Stavanger har Kaare overtatt den store Stavangermessen etter Christian Paaske som har arrangert denne i en årrekke. Selv om de fleste messene har gått veldig bra, har Kaare også møtt på noen utfordringer underveis. I Kristiansand tok kristenfolket til gatene og demonstrerte i fjor.
– De lagde et skikkelig spetakkel, og i avisen der nede stod det at det var hekser, trollmenn og demoner på messen vår. Det er jo helt utrolig at det blir reaksjoner på sånt. Heldigvis var vertskapet på Caledonien Hotel helt fantastiske. Flere av de ansatte på hotellet måtte løpe ut på gata og jage vekk demonstrantene! Men stort sett føler jeg at messer er på vei til å bygge seg opp igjen, og heldigvis har det også kommet flere nye utstillere til. Over halvparten av de som er utstillere hos meg følger meg overalt. Vi er som en storfamilie, avslutter Kaare.
Sjekk når neste messe kommer på altmesse.no og les mer om Kaare her: karaebravehorse.com
Relaterte saker:
Verdifull kunnskap fra urfolk og urgammel visdom
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året