Skip to main content

Hjemmelaget fermentert kål fra ernæringsterapeut

Før var Siri Antonsen-Aartun mye plaget med fordøyelsen, men etter at hun begynte å innta fermentert mat og drikke har hun opplevd stor bedring. Siden har hun økt sin egen produksjon av fermentert kål så mye at hun nå sender den rundt til hele landet.

Mange er kjent med de gode helseeffektene av fermentert mat og drikke som ekte surkål, kombucha (fermentert te), kefir, vannkefir, yoghurt, biola og kimchi. En del om dette har vi skrevet om før – se link til artikler nederst i denne saken.

Men dessverre er det meste av den fermenterte kålen på glass i butikkene pasteurisert etter melkesyregjæring – og da forsvinner jo den gode helseeffekten fra de gode melkesyrebakteriene. Dette har ernæringsterapeut Siri Antonsen-Aartun gjort noe med. Den fermenterte kålen hun selger under merkenavnet DIGG er ikke pasteurisert – de eneste ingrediensene hun bruker er grønnsaker, salt og krydder, og i en variant bruker hun også eple.

Navnevalget sier seg selv – DIGG heter det rett og slett fordi hun synes at fermentert kål er digg –  og da tenker hun ikke bare på smaken, men også på hvilke helseeffekter man kan oppnå ved å innta fermentert mat og drikke daglig, det har hun selv erfart.

− Fermentert mat og drikke har hjulpet fordøyelsen min masse. Jeg føler også at det å spise fermentert mat og drikke gir meg mer energi og overskudd. Nå går det ikke en dag uten at jeg spiser eller drikker noe fermentert og jeg merker stor forskjell om jeg er uten noen dager, sier Siri Antonsen-Aartun. Hun har bakgrunn som sykepleier, men jobber nå som kostholdsveileder og ernæringsterapeut.

Allerede før hun var ferdig utdannet sykepleier bestemte hun seg for at hun ville lære mer om kosthold og etter hvert bli ernæringsterapeut, en utdannelse hun har fra Tunsberg Medisinske skole. Ganske tidlig i sin egen helsereise, for omtrent 10 år siden, ble hun nysgjerrig på fermentering og meldte seg på noen kurs i dette, blant annet hos Gry Hammer.

− I tillegg til å være veldig interessert i mat og ernæring så har jeg også hatt mye utfordringer knyttet til fordøyelsen, og det var også en av grunnene til at jeg ble nysgjerrig på fermentering og om det kunne ha en effekt på meg. Først begynte jeg med surdeig og kombucha, og etter hvert begynte jeg med å fermentere grønnsaker, ketchup og lignende. Jeg synes fermentering er veldig gøy og i tillegg så kjenner jeg på kroppen at det er godt for meg.

Siri vet godt hva som skjer med kroppen hennes når hun spiser feil mat. Forstoppelse, oppblåsthet, hormoner i ubalanse og ustabilt blodsukker var noen av hennes symptomer tidligere.

− Etter kostholdsendringer og eliminasjon av matvarer jeg reagerte på har jeg nå en fordøyelse som fungerer og en kropp som er i hormonell balanse. For meg er det viktig at maten vi spiser skal være næringsrik og basert på rene råvarer. Jeg har fokus på mest mulig hjemmelaget og sunn mat, sier hun.

Siri veileder pasienter 1 til 1 innen kosthold og ernæring, og hun holder kurs innen fermentering blant annet. Hun bor i Bodø sammen med sin mann og guttene deres på 2 og 6 år, samt hunden Gazza.

I år har hun også begynt å selge sitt egenproduserte fermenterte kål, kalt DIGG. Denne kommer i tre forskjellige smaker: en tradisjonell surkål med karve, en med eple og karve og en «spicy» krydret med chili og hvitløk.

Produksjonen foregår på et lite kjøkken hun har på sitt eget kontor. Hun og mannen har bygget om garasjen til kontor og kjøkken for produksjon av fermentert kål. Lokalet er godkjent av Mattilsynet for småskala produksjon.

Foreløpig, før hun får etablert en nettbutikk, selger hun kålen via bestillinger på e-post, meldinger, Facebook og Instagram. Kålen selges også på et lokalt gårdsutsalg, Bergmo Gård, cirka 30 minutter å kjøre fra Bodø.

Lørdag 14. august deltar hun også på Bondens marked i Bodø, på torget ved Glasshuset.

Ønsker du å bestille fermentert kål fra Siri eller kontakte henne om kurs eller veiledning, ta kontakt på e-post: post@siria.no, tlf. 91388360 eller via hennes nettside: DIGG – SiriA

Flere artikler om fermentert mat og drikke:

En innføring i melkesyregjæret matlaging
Naturens hemmelighet til et friskt og sunt liv?
Bli friskere og gladere med fermentert mat  
Styrk din mikrobiota med probiotisk brus
Slik lager du «verdens sunneste rett»

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tom
      Bruk kode