Skip to main content

Heksas titt på desember

Her forteller Ragna Torheim litt om gammel overtro, paganistiske høytider, månefaser, energien for desember, samt hva tarotkortene hennes sier om denne perioden. Håper dette gir deg en hyggelig lesestund og en litt nyansert blikk på den muntre og travle julemåneden.

Starten av desember blir fylt med en herlig, munter og ganske så heldig energi. Det vil nok føles godt å være i Skyttens energi etter en heftig eklipse-sesong i Skorpionens tegn.

Selv om desember er travel i starten, så roer energien seg ned når vi går inn i jula for alvor ved vintersolverv (Yule) som skjer ved 21. desember i år. Dette er en fin tid å prioritere ekstra med hvile, meditasjon og ro innimellom all aktiviteten som er forbundet med festlighetene. Lev i flyt og vent med de store og viktige avgjørelsene. Du vil finne svarene  du søker i stillheten.

Gammel overtro og råd for desember: 

Dette er vers, råd og spådomstips som Sverre Østen har samlet i sin bok Hva dagene vet. Disse rådene er med som underholdning og litt herlig undring. Mye her kan gi gjenklang i dag som da disse rådene ble til for mange år siden. Spesielt værtegn kan være morsomt å følge med på!

Råd for desember:

Desember er en tid for hygge og lystighet. Kos deg med pynting, god og varm mat, og hyggelig samvær med de du kan være med!
 • I denne måned setter vi størst pris på varme retter. Spis ikke kål så sent på året, slakt deg en fet okse. Fasan er delikat med passende drikke.
 • I denne måned skal din drikk ikke være kald. Legedom tør du bruke. Hold ditt bryst og legeme varmt. Du skal ikke la deg årelate, ti det er nå skadelig. Gode urter bør du bruke å styrke hjertet med.
 • I denne måned vask lite. Ha lue på når det er kaldt, ellers blir det fatalt. Vil du unngå sykdom, bruk en del veltørket kanel.
 • I denne måneden skal du leve i lystighet, kle deg i nye klær, venne småbarn fra brystet, stelle planter, vandre og holde deg varm.

Desember spår:

 • Faller nymånen på juledag (25. desember), skal det bety lykke og et godt år i vente. Jo nærmere ny, jo bedre år. Jo nærmere ne, jo verre det går.
 • Tre som hugges ved Glugmåned dør (inngangen til januar) er varig som aldri tømmer var før. Jo eldre det blir, jo bedre dertil. Ikke at jeg forklare det vil – under et under, bare ta i mot og hugg ned av tømmer mangfoldig fot.

Punktene over er fra side 410 i Hva dagene vet av Sverre Østen.

Månefaser i desember:

Fullmåne i Tvillingene 8. desember kl. 05:08

8. desember kl. 05:08 er fullmåne i Tvillingens tegn.

Tidlig på morgenen torsdag 8. desember er det en spennende fullmåne i Tvillingenes tegn. Dette er årets siste fullmåne og det gir deg en perfekt anledning til å gi slipp på det som du ikke vil ha med deg inn i 2023. Tvillingene er også et dualistisk tegn som står for alt som har med kommunikasjon å gjøre.

Er det noe du kan gjøre for å få enda bedre kommunikasjon? Kanskje du kan bli flinkere til å lytte, eller vente litt med å respondere hvis du blir provosert? Kanskje du kan jobbe med å gi slipp på frykt for å såre slik at du lettere kan snakke din sannhet? Dette kan være fint å reflektere over under denne fullmånen.

Ved fullmåne er det alltid en flott tid å gi slipp på negative tanker og mønstre som ikke gagner deg lenger, tilgi og fokusere på takknemlighet. Månen har da fullført sin syklus, den er full. Dette kan også påvirke deler i livet ditt ved at ting, hendelser, relasjoner og så videre kommer til et klimaks. Det kan bli litt emosjonelt og slitsomt. Dette er universets måte å hjelpe deg med å gi slipp på og komme deg videre fra ting som holder deg tilbake og som blokkerer din energi. Gi slipp på det som ikke har gagnet deg i 2022, slik at du kan gå inn i 2023 med blanke ark og fargestifter tell.

Les her om hvordan du kan utføre din egen fullmåneseremoni. 

Nymåne i Steinbukken 23. desember kl. 11:16

23. desember kl. 11:16 er det nymåne i Steinbukkens tegn.

Årets siste nymåne faller veldig heldig nær juledag med tanke på Sverre Østens spådomsord litt lengre opp i artikkelen. Dette lover jo bra for 2023! Nå går vi inn i julen og energien går fra ild til jord og vi roer oss. Dette er en perfekt nymåne å sette opp ønsker og planer for det kommende året. Med Steinbukkens drivkraft og vilje får du ned mye mer strukturerte og realistiske mål enn ellers. Bruk energien for alt det er verdt − dette er virkelig en nydelig energi å planlegge i.

Ved nymåne er månen helt i starten av sin syklus og det er en flott tid for å manifestere, visualisere og sette opp konkrete delmål og ønskeliste. Dette er en flott tid for å starte med nye ting og ha en slags «ny start». Man begynner med blanke ark sammen med den nye månesyklusen. Lag deg gjerne en liste med ønsker, planer og drømmer når det er nymåne, så kan du la disse ønskene og planene vokse i takt med månen.

Fra 29. desember til 18. januar 2023 går Merkur i retrograd.

Merkur starter sin retrograd i romjulen

Torsdag 29. desember starter Merkur sin fjerde og siste retrograd for dette året. Merkur går mye raskere rundt solen. Derfor tar den «igjen» jordkloden på sin ferd tre til fire ganger i løpet av året. Når dette skjer kan vår kommunikasjon påvirket. Dette gjelder alt som har med kommunikasjon å gjøre:

 • Tale, samtaler og tekst (e-post, SMS, brev etc.)
 • Tanker: Husk å tenke fint om deg selv og andre.
 • Internett og tekniske duppeditter.
 • Kontraktskriving og signering av disse.
 • Kjøp og avtaler.

Se over ting og tenk over ting en gang eller to ekstra

Så lenge det er Merkur retrograd frem til 18. januar rådes du til å være ekstra forsiktig med din kommunikasjon på alle plan. Retrograden kan være en kilde til frustrasjon grunnet teknisk svikt av apparater, misforståelse og lignende. Reiser kan også være en liten utfordring i denne perioden. Regn derfor god tid på dine reiser, for forsinkelser kan lettere skje under Merkur retrograd.

Vær tålmodig med både deg selv og andre. Vit at det som skjer, det skjer for en grunn. Hvis en avtale ryker eller noe må endres eller gjøres om igjen, er det fordi at det vil bli bedre.

Paganistisk høytid i desember: Vintersolverv og Yule

Yule er den eldgamle (5000 år f.kr.), paganistiske feiringen av julen hvor man feirer årets sirkulering eller rullering. Yule faller alltid på samme dag som det er «solsnu» eller vintersolverv.

Yule/jul betyr hjul og «solstice» (winter solstice/vintersolverv) betyr at ting står stille. Før anså man denne tiden som veldig magisk, mystisk og spesiell. Vintermørket og kulden gjorde at alt stod stille og man ba til gudene for at solen skulle få tilbake sin kraft. Du kan lese mer i dybden hva denne høytiden er og hvordan du med din vri kan feire julen på en litt mer paganistisk måte i artikkelen som blir lagt ut samme dag som vintersolverv, den 21. desember 2022.

Hva tarotkortene til heksa sier om desember måned:

Hovedtema: Syv sverd. Mulig gave: Den hengte mann. Mulig utfordring: Syv begre. Kortstokk brukt: «The Unfolding Path Tarot» av Athene Arcana.

Hovedtema i desember:

Som hovedtema denne muntre måneden kom det litt alvorspregede Syv sverd. Dette kortet oppfordrer deg til å være ekstra forsiktig ved signering av kontrakter, inngåelse av avtaler eller gjøre store avgjørelser. Bruk juletiden til å reflektere og vurdere nøye.

Les den «lille skriften» ekstra godt denne måneden og trå forsiktig. Fortell viktig informasjon om deg selv kun til de du stoler 100 prosent på. Dette er rett og slett en måned du bør være litt ekstra forsiktig. På den andre siden så kan dette kortet vise til en overdrevet skepsis grunnet dårlige minner. Noen ganger må man tørre å åpne hjertet litt også. Uansett, vær litt ekstra forsiktig med store avgjørelser i desember, så slipper du mest antakelig kjedelig ekstraarbeid og endringer senere.

Mulig gave fra universet i desember:

Kortet som representerer en mulig gave i desember ble den spennende og mystiske arketypen Den hengte mann fra Den store arkana. Dette kortet står for en eller annen form for «offer», gjerne i form av utsettelser, avlysninger eller flytting av avtaler. Noe som betyr at desember kan bli preget av at ting ikke går helt etter planen. Ikke la dette trekke ned humøret, for denne utsettelsen eller avlysningen vil være veldig verdt det, selv om du kanskje ikke ser dette når det skjer. Alt skjer for en grunn og det er en stor sjanse for at universet vil at du skal får med deg litt mer kunnskap og viten før du går videre.

Den norrøne guden Odin hang opp ned i mange dager for å kunne tilegne seg visdom fra runene. Han hang der med den største ro og selvfølge. Denne roen ser man også i dette kortet. Ta til deg denne roen og vit at det er verdt å vente på, uansett hva det er du venter på. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Dette kan være en veldig fordel med tanke på Syv sverd som hovedtema. Det vil være veldig lurt og lønne seg å vente litt med større avgjørelser.

Mulig utfordring i desember:

En mulig utfordring denne måneden kan være valg. Kortet her ble Syv begre. Desember kan bære preg av masse muligheter som gjør at du rett og slett blir litt overveldet. Det kan være vanskelig, nesten umulig å velge. Det er fantastisk å ha masse muligheter, samtidig betyr det ikke at livet blir lettere.

Dette kortet kommer med et viktig budskap om at du må bruke god tid, være jordet og rolig i ditt valg, for her er ikke alt som skinner gull. Ikke ta store og viktige avgjørelser denne måneden − i så fall rådfør deg og vær sikker før du tar disse.

Kort oppsummert:

Vent med store avgjørelser denne måneden, tør å ha litt is i magen før du tar de store valgene. På denne måten kan du gå mer fri inn i 2023. Det er også to syvere i dette lille kortlegget. Syv er et skjebnetall, så vit at ting som skjer denne måneden ikke skjer tilfeldig. Vær tålmodig, samtidig som at du tar deg til å nyte all magien som skjer rundt deg. Universets overordnede plan kan virke rar, men ha tillit til at alt faller på plass slik det skal til slutt! ❤

God jul og godt nyttår

Stor juleklem fra «Tangenheksa» Ragna ‍♀️

Kilder:

Les også: 

Ragna Torheim

Ragna Torheim er stolt heks, skribent, tarotlærer og podkaster. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun elsker å skrive og holde kurs innen tarot.