Skip to main content

Endelig åpent igjen

Koronapandemien påvirket mange av oss da den stormet innover Norge i mars, også alternativbutikken Lille Arkana i Oslo. Den 15. mai kunne den koselige butikken åpne igjen, med gode tiltak og justeringer som gjør det trygt for kundene. Daglig leder Annette Behrens mener butikken nærmest har englevakt som passer på i tøffe tider.

I hjertet av Oslo i nydelige lokaler på Youngstorget ligger den lille, koselige alternativbutikken Lille Arkana. Fredag 15. mai åpnet de endelig dørene etter to måneders stenging. Butikken har akkurat litt for små lokaler til å kunne holde to meters avstand mellom kundene, noe som førte til den lange stengingen.

Den 28. april delte butikken via sosiale medier at de hadde fått avslag på støtte fra NAV, og de har i denne perioden måtte belage seg på inntekter fra nettbutikken. Selv om nettbutikksalget har økt, har den totale omsetningen vært langt under det normale.

Mellom to stoler

Daglig leder av Lille Arkana, Annette Behrens. Foto: Julian Davies

Grunnet «feil» selskapsform (ANS) faller den lille alternativbutikken mellom to stoler i forhold til kravene fra NAV for kontantstøtte.
– Avslaget oppleves veldig urimelig, forteller daglig leder Annette Behrens.
– Går vi konkurs, går jo dette personlig utover innehaver. Hadde vi vært et aksjeselskap og gått konkurs, hadde vi ikke vært økonomisk ansvarlige. Det er jo enda mer alvorlig at et ANS ikke tjener penger enn et AS.
Butikken har anket avslaget og håper på en mer rettferdig avgjørelse fra skatteverket.

Familiebedrift drevet fra hjertet

Butikken har eksistert siden 2000 og ble grunnlagt av ildsjelen Vibeke Behrens. Vibeke gikk bort helt i starten av 2009, og da ble sønnen Leo innehaver. Men det er søsteren, Annette Behrens, som fungerer som daglig leder.

Annette, som opprinnelig er musiker, låtskriver og gestaltterapeut, har ansvaret for oversettelser, gjør administrative oppgaver og driver distribusjon. Moren Brita fører regnskap. Sammen med dyktige og engasjerte ansatte fører de drømmen og visjonen til Vibeke videre.

Sønnen Leo har jobbet i butikken i to år etter at moren døde, men fant ut at han måtte fortsette sin egen kreative drøm om å bli filmskaper. Han har jobbet med film og tv frem til i dag, og nå begynner han etter planen på det prestisjetunge American Film Institute i USA fra høsten av. Familien støtter han fullt ut.

Betyr mye for mange

Lille Arkana betyr mye for mange, og Annette ble veldig berørt da hun merket stort engasjement på sosiale medier i slutten av april etter avslaget fra NAV. Der oppfordret hun dem som likevel hadde planlagt å handle hos Lille Arkana om å ta turen innom nettbutikken. Responsen og støtten var stor!
– Vi setter veldig stor pris på kundenes engasjement. Det er utrolig hyggelig å se at vi betyr så mye for så mange, sier Annette.

Egen sjel og «englevakt» i utfordrende tider

Hun forteller åpent og ærlig om hvordan Lille Arkana var søsteren Vibekes visjon. Selv om butikken betyr mye for henne, er det viktig at også hun kan leve ut sine egne drømmer utenom driften av butikken. Videre forteller hun at de ikke er økonomisk motivert, men synes det er flott at de kan tilby ansatte en jobb de elsker og at de kan være der for kundene.
– Det er viktig med en slik butikk i bybildet. Familien er fornøyd med at økonomien går rundt. Det viktigste er å være der for mennesker som leter etter noe dypere i tilværelsen, sier Annette.

Lille Arkana har de siste 20 årene vært et sted hvor folk kan komme for å få inspirasjon og verktøy for å komme videre i sin spirituelle prosess. Både innehaver, Leo, Annette, moren Brita og de ansatte som sprer magi og yter god kundeservice, kan alle leve ut sine drømmer på si, mens butikken hjelper mennesker videre slik Vibeke opprinnelig hadde et ønske om.
– Det er nesten som om butikken har en egen sjel og englevakt i tunge tider. Når det kan virke tungt å drifte butikken, er det akkurat som om «alt bare ordner seg.» Som da folk viste engasjement og handlet mer på nettbutikken under den midlertidige stengingen av det fysiske butikklokale. Det er akkurat som om butikken har englevakt og at noen, eller noe våker over oss. De gangene jeg har tenkt: Nå gir jeg opp, nå klarer jeg ikke mer, så har det på mirakuløst vis løst seg, forteller Annette

Bøker, krystaller og ikke minst orakel- og tarotkort kan du skaffe deg fra denne nydelige og mangfoldige butikken. Foto: Annette Behrens.

Norske englekort

Nå er den fysiske butikken åpen igjen, og med planer om noen nye, norske englekort, som er et av varemerkene til Lille Arkana, håper Annette og resten av gjengen at de vil komme tilbake der de var før koronapandemien. Lille Arkana er kjent for er et stort utvalg av norske englekort.
– Hvordan startet egentlig Lille Arkana sitt eventyr?»

Butikken ble startet i 2000. Dette var Vibekes drøm og visjon. Hun ønsket å skape et samlingssted og en butikk som kunne hjelpe folk i utvikling. Det er jo selve essensen i butikkens slagord: «du er forandringen!», forteller Annette, med kjærlighet for søsterens ustoppelige lidenskap og pådriv for sin lille butikk.

Ideen om norske englekort, som er Lille Arkanas mest kjente produktlinje, kom til Vibeke gjennom en kraftfull drøm.

Hun sa til meg at vi skal oversette englekort og gi dem ut på norsk, for det er mange som trenger disse kortene som ikke er så gode i engelsk, forklarer Annette.

Englekortene ble varemerket til Lille Arkana, og det har hjulpet butikken med å få ting til å gå rundt. Men da Vibeke delte drømmen sin, var det først mye usikkerhet fra familien sin side.

Alle tenkte jo at dette var galskap, for det er enormt omfattende å publisere en kortstokk med lisenser, oversettelser og trykk, ja det er både en stor oppgave og investering, sier hun.

Solgte leiligheten – ble braksuksess

Oversettelsen av orakelkortstokkene var et stort prosjekt, og Annette forteller at Vibeke hadde så klokketro på prosjektet at hun valgte å selge leiligheten og heller leie en liten leilighet mens det første prosjektet pågikk. Etter dette begynte eventyret med å oversette orakelkortstokker fra engelsk til norsk. Den første stokken var Budskap fra dine engler av Doreen Virtue.

Da de første norske kortene endelig kom, var alternativmessen i Oslo Spektrum.

Vi rakk ikke å få hele opplaget før messa, men betalte ekstra for flyfrakt bare for å ha noen kortstokker å vise på denne første messa. Vi fikk tilsendt 160 kortstokker og de ble solgt ut de første to timene av messen forteller Annette.
Siden da har Lille Arkana fortsatt å oversette orakelkortstokker til norsk. De har også en egen kortstokk, Daglige Affirmasjoner, som er utviklet av Vibeke. Denne kommer i ny og revidert utgave i juli sammen med to helt nye oversettelser, Lysets Rebeller av Alana Fairchild og Englesvar av Radleigh Valentine.

Økende interesse for krystaller og smykker

Lille Arkana har et rikt utvalg av krystaller og smykker både på nett og i butikken i Oslo. Foto: Annette Behrens.

Annette forteller at i tillegg til kortstokker har butikken de siste årene opplevd større etterspørsel etter krystaller og smykker. Derfor har de tatt inn mer av dette og de har et stort utvalg av lommesteiner, unike smykker fra hele verden, samt større steiner man kan ha som pynt i rommet.

Det er også litt oppsving i smykker med symbolske betydninger. Jeg var i Bali og fant en kunstner som lagde de mest vanvittige smykkene. Disse unike smykkene kan du nå finne hos oss.

Gode tiltak på plass

Den 15. mai gjenåpnet den koselige butikken på Youngstorget, og det er gjort flere viktige tiltak slik at kundene kan handle trygt i de små lokalene. Annette forteller at det er hengt opp skilt i alle rommene om at kundene må holde avstand og at det er obligatorisk med håndvask/ håndsprit før man får komme inn. I tillegg må kundene hele tiden vaske hendene med sprit mens de er inne slik at varene holder seg rene.

Helst ville de delt ut munnbind til kundene for å sikre seg mot dråpesmitte, men her har det vært leveringsproblemer fra leverandør. Det viktigste er det gode tiltaket med håndsprit, sørge for at det ikke er for mange inne samtidig og at kundene må holde avstand. Det er maks to samtidig inne i de store rommene og maks en person i de små bakrommene. I tillegg blir disk og kortautomat jevnlig desinfisert

Se mer på lillearkana.no for en spennende og god netthandel.

Elisabeth Hægeland Reynolds

Jeg har jobbet som journalist i Medium siden 2007 og som redaktør siden 2014. Jeg er utdannet journalist, biopat og polaritetsterapeut.