Konkrete veier for et godt sexliv og parforhold
Årets Nytfestival har et seksualpedagogisk fokus
Når mainstream media omtaler seksualitet, er det ofte overfokus på teknikk og prestasjon, ifølge festivalsjef og initiativtaker Kjersti Helgeland. Mange av årets programposter omhandler hvordan man kan bli bedre kjent med og utvikle sin egen seksualitet, så man kan få en dypere og bedre relasjon med en partner.
– Følelser, kommunikasjon og det relasjonelle vies alt for lite plass. Seksualitet er et veldig bredt tema, det handler om mye mer enn seksualitet som en rent fysisk handling.
Jo mer vi har å spille på innenfor vårt seksuelle liv, jo mer robuste er vi når det skjer endringer i livet, hevder Helgeland.
– Eksempelvis når vi blir eldre, syke eller blir uten partner. Hvis vi har flere ting å spille på i vårt seksualliv, er det lettere å kunne håndtere endringer og ta vare på vår seksuelle energi.
Hvordan ha skikkelig god sex?
Festivalen består av foredrag, paneldebatter og en rekke miniworkshops. Årets tre hovedtema er altså:
- Hvordan kan vi ha skikkelig god sex og et godt parforhold?
- Mannens seksualitet og nytelse
- Sex i overgangsalderen og alderdommen
Helgeland forteller om det første punktet:
– Vi i festivalledelsen har tenkt at vi i alle år har fokusert på hvordan man kan ha skikkelig god sex. Når vi ser tilbake på tidligere programmer erkjenner vi likevel at praktiske råd rundt god sex ikke er det som det er lettest å få folk til å snakke om. Det er lettere å snakke om problemer, utfordringer eller samfunnsperspektiv. Praktiske råd for god sex har ikke stått i kø. Og dette har publikum etterspurt – hvordan kan vi lære mer?
Hvor skal vi egentlig lære om sex?, spør festivalsjefen seg.
– Man kan lese bøker, men utover det er det veldig få kurs om hvordan man kan ha god sex, der man får praktisk, anvendelig kunnskap om hvordan kroppen fungerer, om kommunikasjon og kjærlighet.
Positiv mannlig seksualitet

Kvinner er overrepresenterte på Nytfestivalen, både blant bidragsytere og publikum. Helgeland brenner for å nå ut til flere menn.
– Vi har lagt inn en innsats for å få mer om mannlig seksualitet på programmet i år. I likhet med mange andre tema knyttet til det seksuelle, er det også med mannlig seksualitet lett å få fokus på utfordringer, problemer og avvik. Vi har vektlagt å ha en positiv vinkling på mannens seksualitet. Det er blant annet flere workshops og foredrag der menn kan få konkrete råd til hvordan de kan oppnå mer nytelse og dypere kontakt med egen kropp.
Sex i alderdommen
Årets tredje fokusområde er sex i overgangsalderen og alderdommen. Det er et tabubelagt område, opplever Helgeland.
– Vi har et arrangement om overgangsalderen, og noen forskningsbaserte foredrag som gir mer kunnskap om alderen 65+. Hva vet vi om eldres seksualliv i dag? Det er viktig å skape mer åpenhet rundt det.
Eksempelvis kan det ta lenger tid for eldre menn å få ereksjon og penis er ikke like stiv som før. Det er viktig å snakke om det for å normalisere og ufarliggjøre folks utfordringer, ifølge Helgeland.
– «Ungdomssex» dominerer bildet vi har av sex, innen pornografi og i media. Det er stort sett fokus på den ungdommelige kroppen og sexen, med mindre man oppsøker litt sære sjangre. Det er mange som ikke kjenner seg igjen i det. Så det er viktig å få fram kunnskap om at seksuallivet og kroppen endrer seg i løpet av livet og at det er helt normalt.
Tabu i eldreomsorgen
Sexlivet når man er 20, 40, 60 eller 80 er ikke det samme. Dette må vi snakke mer om. Det snakkes også for lite om det innen eldreomsorgen og helsevesenet, ifølge festivalsjefen.
– Mange kan oppleve utfordringer, eksempelvis tørr skjede og ereksjonssvikt, ting man i utgangspunktet lett kan få hjelp med. Det er mye lettere hvis det er åpenhet rundt det. Vi vil sette på dagsorden at seksualiteten kan være en ressurs også i alderdommen.
Et annet spørsmål er hva som skjer hvis den ene partneren havner på sykehjem, eller man blir alene.
– I hvilken grad tilrettelegger det offentlige i slike situasjoner? spør Helgeland.
Nytelse for enhver smak

Hun er veldig stolt av årets program.
– Vi har fått til et bredt program og har et fantastisk team som er med på å skape festivalen. Vi tilbyr alt fra foredrag om orgasmer og analsex til samtaler om maskulinitet og kjønnsroller, veien til et sexpositivt samfunn og om religion og seksualitet. Det er også en rekke workshops under festivalen. Vi ønsker med festivalen å inspirere til mer nytelse for alle og å tilby noe for en hver smak.
Strømmer festivalen på nett
Det er en spesiell situasjon å skape en festival i koronatiden, medgir hun.
– Vi har valgt at vi vil kjøre på uansett. Vi vet foreløpig ikke det endelige tallet på hvor mange vi kan ha i salene. Vi har besluttet å strømme i hvert fall halvparten av programmet. Man kan kjøpe strømmebilletter. Da kan vi nå mange flere – både de som grunnet korona ikke ønsker å dra på arrangementet, og de som bor langt unna Oslo. Med strømming kan vi også nå Sverige og Danmark.
Hvis man vil sikre seg plass på den fysiske festivalen må man kjøpe billetter nå, råder hun.
– Grunnet korona er det begrenset hvor mange billetter vi kan ha i år på de fysiske arrangementene.
Les mer:
nytfestivalen.no
sustainablepassions.com (Kjersti Helgelands hjemmeside)
Om artikkelforfatteren:

Andreas Aubert tilbyr livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon, selvutviklingsgrupper for menn i Oslo og et bredt utvalg skrivehjelpstjenester.
Mer info/kontakt: andreas@autentisitet.no
Livsveiledning i Oslo og via Skype/telefon: Autentisitet.no
Artikkelarkiv og skrivehjelp: Andreasaubert.no
Mannsgrupper og andre selvutviklings-arrangementer: Facebook.com/autentisitet.no
For å lese resten av denne artikkelen må du bli abonnent.

Medium Digital
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner

Medium Magasin
6 utgaver i året
Mediums årshoroshop inkludert

Medium Komplett
Fri tilgang til Medium +
Tilgang til digitale magasiner
6 utgaver i året