Heksas titt på mars

Her forteller Ragna Torheim litt om gammel overtro, paganistiske høytider, månefaser, energien for mars, samt hva tarotkortene hennes sier om denne perioden. Håper dette gir deg en hyggelig lesestund og et litt nyansert blikk på den første vårmåneden.

Endelig går vi inn i mars og våren er rett rundt hjørnet. Mars er den første vårmåneden og våren starter tradisjonelt sett sammen med vårjevndøgn (når dag og natt er like lang), som faller på 20. mars i år.

Dette er en spennende tid hvor naturen våkner til live igjen, noe vi også kan kjenne på vår egen energi. Vi gir slipp på mørket, vasker og gjør klart hus, hage og kropp til den lyse, varme tiden som ligger foran oss. Mange sår frø og planlegger hagen, andre jobber mer med kosthold og trener slik at kroppen skal bli sunnere og sterkere for den aktive tiden foran oss.

Nyt våren og observer at naturen våkner til live etter den lange vinteren.

Det ligger en herlig eim av forventning og glede i denne tiden. I denne artikkelen tar jeg for meg gamle spådomsvers, månefaser, kort om paganistiske høytider, samt at jeg ser hva tarotkortene sier om mars. Håper dette kommer til nytte for deg som leser dette. Jeg ønsker deg en så magisk første vårmåned som mulig.

Gammel overtro og spådommer man kan jobbe med i mars: 

Dette er vers, råd og spådomstips som Sverre Østen har samlet i sin bok Hva dagene vet. Disse rådene er med som underholdning og litt herlig undring. Mye her kan gi gjenklang i dag som da disse rådene ble til for mange år siden. Spesielt værtegn kan være morsomt å følge med på! Her kan du lese et lite utdrag fra mars spår, eller Thormåned spår, som måneden ble kalt fra gammelt av:

Utdrag fra mars spår:

Litt spådom om været:

«Om meget tåke det i Thorsmåned blir, inn i et tåkete år vi oss begir. Så meget dugg det i Thormåned faller, så meget rimfrost etter påsken det kaller og så meget tåke til høsten vi får, Thorsmåned dette for årsværet rår.»

Fra gammelt av så spådde man at det kom til å bli mye tåke gjennom hele året hvis det var mye av det i mars måned.

Litt råd for helsen:

«I mars kommer kroppens væsker i gang med smertens tvang. Årelat deg ikke, men røttenes leskende saft kan du drikke. Lettkokt mat kan du nyte i fred og suppen med et svettebad er da riktig bra og slikt som er søtt, kan du gjerne ta. Det er godt å drikke mjød og annen søt drikke. Men vokt deg for kold drikke.»

(Fra Sverre Østens bok s. 82)

Månefaser i mars:

Fullmåne i Jomfruens tegn 7. mars kl. 13:40

Tirsdag 7. mars får vi årets tredje fullmåne, denne gangen i den hardtarbeidende og helseorienterte Jomfruens tegn. Dette er en perfekt fullmåne å gi slipp på livsstilsorienterte vaner som ikke gagner deg lenger. Gi slipp ved å tilgi og sett opp en plan for hvordan du ønsker at din helse og livsstil skal være så nær din drøm som overhode mulig. Se om du kan flette inn dette med din spirituelle praksis.

Ved fullmåne er det alltid en flott tid å gi slipp på negative tanker og mønstre som ikke gagner deg lenger, tilgi og fokusere på takknemlighet. Månen har da fullført sin syklus, den er full. Dette kan også påvirke deler i livet ditt ved at ting, hendelser, relasjoner og så videre kommer til et klimaks. Det kan bli litt emosjonelt og slitsomt. Dette er universets måte å hjelpe deg med å gi slipp på og komme deg videre fra ting som holder deg tilbake og blokkerer din energi.

Les her om hvordan du kan utføre din egen fullmåne-seremoni. 

Nymåne i Værens tegn 21. mars kl. 18:23

Årets tredje nymåne skjer dagen etter vårjevndøgn (Ostara) tirsdag 21. mars. Denne nymånen marker «lunasjons-nyttåret» siden Væren er det første tegnet i zodiaken. Hvis du tidligere ikke har jobbet med månens faser, men er nysgjerrig på dette, så er dette den perfekte nymånen å komme i gang med din månemagi. Væren handler også om deg (selvet). Derfor er det viktig å jobbe med drømmer for det neste lunasjonsåret, samt livet ditt; Tør å tenke stort og ambisiøst. Vær modig og kom i gang med dine drømmer og planer!

Ved nymåne er månen helt i starten av sin syklus og det er en flott tid for å manifestere, visualisere og sette opp konkrete delmål og ønskeliste. Dette er en flott tid for å ta til med nye ting og ha en slags «ny start». Man begynner med blanke ark sammen med den nye månesyklusen. Lag deg gjerne en liste med ønsker, planer og drømmer når det er nymåne, så kan du la disse ønskene og planene vokse i takt med månen.

Få 5 tips her om hva du kan gjøre når det er nymåne. 

Paganistisk høytid: Ostara

mandag 20. mars er det tid for den paganistiske sabbaten Ostara hvor man hyller våren.

Neste paganistiske høytid er Ostara som kommer på samme dag som vårjevndøgnet den 20. mars. I samme øyeblikk går vi også inn i Værens tegn og det er på mange måter en ny start som kommer sammen med denne vidunderlige høytiden. Dette er en sabbat som er en hyllest til våren, fruktbarhet og skapelse, ofte er den knyttet til påske.

Forslag til små ritualer du kan gjøre hjemme:

  • Vær tidlig ute og mal dine egne påskeegg med dine yndlingsfarger og vie dem til god helse, velstand og overflod. Egg er også et kraftfullt symbol på skapelse og fruktbarhet. Så bruk gjerne kreativiteten din til å manifestere det du ønsker deg utover våren.
  • Velsigne frøene du planlegger å så til våren. Plant og gi bort en potteplante til en god venn eller et familiemedlem.
  • Kos deg med en skikkelig god sjokolade på denne dagen – nyt livet.
  • Se over hva du eventuelt trenger av småting som får deg til å føle deg bra (hudpleie, treningsutstyr, sminke, mat og lignende), og fyll opp slik at du er klar for våren. Praktiserer du magi, er dette et fint tidspunkt å fylle opp med nødvendig utstyr og planlegge fremover.

Kunne du tenke deg å feire Ostara på magisk og heksete vis? Bli med meg og andre magiske deltakere på Heksetreff: Ostara Workshop 17.-19. mars. Du kan lese mer og melde deg på her. 

Hva tarotkortene til heksa sier om mars måned:

Hovedtema: Yppersteprestinnen. Mulig gave: Ni staver. Mulig utfordring: Tre staver. Kortstokk brukt: «The Unfolding Path Tarot» av Athene Arcana.

Hovedtema i mars:

Som hovedtema i mars kom selveste Yppersteprestinnen fra Den store arkana. Denne vise arketypen oppfordrer deg til å stole på intuisjonen din denne første vårmåneden. Du vil mer naturlig føle at du har bedre kontakt med din intuisjon og klarsyn i mars. Disse evnene, som vi alle besitter, vil være ekstra sterke denne våren. Derfor er det en ypperlig måned å for eksempel øve seg på tarot- eller orakelkort. Plutselig vil du få den etterlengtede innsikten du har savnet i et tema eller prosjekt og du «ser» hva som skal gjøres. Kanskje du også blir inspirert til å lese mer om alternative temaer, ta nettkurs om tarot, lære deg astrologi eller lignende. Yppersteprestinnen letter i mars på sløret slik at du får et lite glimt av den fantastiske og uendelige kunnskapen som universet, og du, sitter på. Kos deg med bøker, meld deg på kurs og la sjelen din få det spirituelle påfyllet og innsikten den tørster etter.

Mulig gave i gave:

Kortet som representerer en mulig gave i mars ble Ni staver. Dette kortet oppfordrer deg til å holde ut for du er snart i mål. Det kan kanskje føles som om hele verden eller universet jobber mot deg i mars og det kan være litt tungt – vit at dette er en gave og anstrengelsen vil så absolutt være verdt det! Dette kan føre til at du er litt ekstra i forsvarsposisjon og at humøret kan gå litt opp ned denne første vårmåneden. Det kan føles som om du brenner litt i begge ender og at du er sliten, men ikke gi deg – du er på rett vei og dette vil gi fortjeneste. Det du har bygget opp, eller prosessen du er i din spirituelle utvikling er svært  kraftfull. Sørg for å ta vare på deg selv oppi alt sammen med en daglig dose egenpleie, hvile og lek.

Mulig utfordring i mars:

Kortet som representerer en mulig utfordring ble Tre staver. Nok et ildkort i dette lille månedslegget. En gnist er tent hos deg når tre staver kommer inn i livet. Det kan hende du oppdager nye veier og muligheter i livet ditt denne første vårmåneden. Dette vil vekke en eventyrlyst og du har lyst til planlegge ivrig videre. Dette kan føre til litt støy og mangel på fokus du trenger for å komme i mål med enkelte prosjekter og drømmer. Ta en ting av gangen, pust med magen og vit at det som er ment for deg vil ikke gå deg forbi.

Ha en nydelig mars måned! 🌱☀

Stor klem fra «Tangenheksa» Ragna🧙🏻‍♀️

Kilder: