Skip to main content

Heksas titt på februar

Her forteller Ragna Torheim litt om gammel overtro, paganistiske høytider, månefaser, energien for februar, samt hva tarotkortene hennes sier om denne perioden. Håper dette gir deg en hyggelig lesestund og en litt nyansert blikk på den siste vintermåneden.

Februar er den siste vintermåneden, Kong Vinter begynner sakte, men sikkert å løsne grepet. Dagene er lengre og himmelen prydes med vakre pastellfarger morgen og kveld. Det drypper kanskje fra taket og snøen smelter litt. Det kan selvsagt være mye snø fortsatt, men vi merker tydelig at den mørke tiden er over.

Gammel overtro og råd for februar: 

Is som smelter
I februar begynner vinteren å slippe taket mange steder. Vi kan få en liten smakebit på våren som er rett rundt hjørnet.

Dette er vers, visdom, råd og spådomstips som Sverre Østen har samlet i sin bok Hva dagene vet. Disse rådene er med som underholdning og litt herlig undring. Mye her kan gi gjenklang i dag som da disse rådene ble til for mange år siden. Spesielt værtegn kan være morsomt å følge med på!

Litt om februar:

To gammelnorske navn på februar er Gjø og Blidemåned. Navnet Gjø stammer nok fra sagnkvinnen Goa, som var datter av «Snø den gamle». Hun var søsteren til Torre, som hørte til i januar og februar. Det var ham man ofret til ved midtvintersblotet. Ordet «Blidemåned» er fra dansk og henviser til at at det blir lysere, eller «blidere», i februar.

Februar spår:

Her er et lite utdrag fra boken Hva dagene vet (2004) av Sverre Østen:

  • Den tirsdag som i fastelavnsuka kommer er dagen til alle engler fromme. Så sier de gamle alt etter sitt sinne: «Selvsamme morgen skal du plante inne!  Frø skal du så.» I englenes navn, så blir det grønt og kommer til gavn! Men jeg vil nå si at det er ikke verre enn at vi kan sette det hen til Vårherre, han som lar gress og løv, urter og trær sprette og spire, fjernt  eller nær, han som bestemmer, han rår også her. Dødelige skapninger kan ingenting gjøre, dette er sant og på det skal du høre.

  • Men som du solen tidlig fastelavn oppgår, da vokser det vel som først blir sådd i år. Dersom man hugger i Blidemåned trær, disse til husbygging velskikket er, for det har de gamle sagt lenge før meg: «Dersom det fryser St. Peters natt (22/2), da må du vente at deretter brått fryser det bittert i tredve døgn.» Så sier bonden, det er ikke løgn.

(Kilde: Side 44-45 i Hva dagene vet (2004) av Sverre Østen)

Månefaser i desember:

Fullmåne i Løven 5. februar kl. 19:28

Fullmånen i Løvens tegn 5. februar gir deg en unik mulighet til å jobbe med dine visjoner, drømmer og stolthet.

Søndagskvelden 5. februar får vi årets andre fullmåne, denne gangen i den stolte og varme Løvens tegn. Dette er en perfekt fullmåne for å jobbe med ditt ego og stolthet. Klarer du å finne en balanse her? Klarer du å drømme stort nok, samtidig uten å være hårsår eller ta ting personlig hvis andre ikke deler dine interesser og drømmer?

Ved fullmåne er det alltid en flott tid å gi slipp på negative tanker og mønstre som ikke gagner deg lenger, tilgi og fokusere på takknemlighet. Månen har da fullført sin syklus, den er full. Dette kan også påvirke deler i livet ditt ved at ting, hendelser, relasjoner og så videre kommer til et klimaks. Det kan bli litt emosjonelt og slitsomt. Dette er universets måte å hjelpe deg med å gi slipp på og komme deg videre fra ting som holder deg tilbake og blokkerer din energi.

Bruk denne fullmånen til å se på frykt og drømmer med nysgjerrige og kjærlige øyne. Gi slipp på og hel tydeligere skuffelser, og tør å drømme stort!

Les her om hvordan du kan utføre din egen fullmåne-seremoni. 

Nymåne i Fiskenes tegn 20. februar kl. 08:05

Nymånen i Fiskene 20. februar gir deg en gyllen mulighet til å fordype din spirituelle praksis og til å komme i kontakt med din indre visdom!

Årets andre nymåne er i det drømmende og intuitive tegnet Fiskene og tar sted mandags morgen den 20. februar. Dette er en herlig nymåne å komme mer i kontakt med din spirituelle, filosofiske og drømmende side. Å søke innover etter svar er fint under denne nymånen. Praktiser meditasjon tillat deg selv litt stilletid denne dagen.

Ved nymåne er månen helt i starten av sin syklus og det er en flott tid for å manifestere, visualisere og sette opp konkrete delmål og ønskeliste. Dette er en flott tid for å ta til med nye ting og ha en slags «ny start». Man begynner med blanke ark sammen med den nye månesyklusen. Lag deg gjerne en liste med ønsker, planer og drømmer når det er nymåne, så kan du la disse ønskene og planene vokse i takt med månen.

Få 5 tips her om hva du kan gjøre når det er nymåne. 

Under Imbolc feirer man at vinterens slutt har startet.

Paganistisk høytid i februar: Imbolc

Imbolc er den magiske sabbaten hvor man feirer starten på slutten av vinteren. Denne faller alltid på 1. februar som er cirka midt mellom vintersolverv og vårjevndøgn. Våren unnfanges på denne tiden og den mørke tiden er snart over. Dagene er lengre i februar, og på den nordlige halvkule og mange andre steder begynner Kong Vinter å slippe sitt harde grep.

Dette er en perfekt tid å bli ferdig med den «mørke siden» i oss, gi slipp og begynne å jobbe mer effektivt mot de målene vi måtte ha for året som fortsatt ligger relativt blankt foran oss.

Her kan du lese mer om Imbolc.

Hva tarotkortene til heksa sier om februar måned:

Hovedtema: Fire sverd. Mulig gave: Fem sverd. Mulig utfordring: Seks mynter. Kortstokk brukt: «The Unfolding Path Tarot» av Athene Arcana.

Hovedtema i februar:

Som hovedtema for den siste vintermåneden kom kortet Fire sverd. Fire sverd kommer med et tydelig budskap om at du bør unne deg litt «nedetid» denne måneden. Se om du kan roe ned litt før den travle våren starter. Sørg for å få nok søvn og si nei hvis du ikke ønsker å være med på noen sosiale aktiviteter. Unn deg litt alenetid, mediter (gjerne også under nymånen 20. februar) eller dra på en liten utflukt alene.

Hvis du har jobbet mye på et spesifikt prosjekt, så anbefales du i februar å legge dette fra deg litt, hvil deg og ta det opp igjen med friske øyne. Noen ganger trenger vi å gi slipp for at magien og inspirasjonen kan få slippe til.

Mulig gave i februar:

Kortet som representerer en mulig gave i desember ble det litt triste Fem sverd. Dette kortet varsler at du kan bli preget av en eller annen form for nederlag eller skuffelse i februar – men det vil være en viktig mening og læring med dette! Lærdommen i kortet er hvordan du velger å håndtere denne eventuelle skuffelsen – denne lærdommen er en gave. Universet kommer med dette nederlaget til deg for en grunn. Det er noe bedre som venter og vi blir utfordret til å snu tankesettet vårt til å fokusere vekk fra skuffelsen og over til noe positivt. Hev hodet, rett deg i ryggen og fortsett livet ditt slik du vil leve det. Se for deg at gode ting kommer.

Mulig utfordring i februar:

Kortet som representerer en mulig utfordring ble Seks mynter. Dette kortet forteller at du i februar kanskje vil oppleve flere hendelser og episoder som handler om å hjelpe de rundt deg som ikke har like mye som deg. Dette kan oppleves vanskelig eller utfordrende hvis de gir mye til deg og du føler eller tror at du ikke har like mye å gi tilbake. Kanskje noen kommer til deg for råd og du deler av din tid og visdom til de som trenger det. Eller kanskje du vurderer å delta i en form for veldedighetsarbeid, men finner ut at du ikke har tid allikevel.

Dette kortet kan også bety at noen spør om hjelp eller ber deg om en tjeneste i løpet av måneden. Dette er et kort som viser at du har mye å gi av deg selv – aldri tvil på det! Både i form av materielle goder, men også visdom. Seks mynter har en viktig lærdom i seg: vurder nøye hvem du skal vie tiden og dine midler til (uansett om det er penger, tid eller visdom). Du kan ikke hjelpe alle, vurder nøye hvem du gir til – nettopp dette kan oppleves som utfordrende.

Kort oppsummert:

I februar er det lurt å unne seg hvile, akkurat som Moder jord gjør. Du kan forsiktig begynne å plante frø og gjøre deg klar for den travle og energiske tiden som ligger foran oss.

Det kan hende at drømmer og planer ikke utfolder seg akkurat slik du kunne tenke deg, men vit at alt skjer for en grunn og at et eventuelt tap eller nederlag vil vise seg å være en gave.

Det kan hende at du føler det er en utfordring å gi like mye tilbake som du får, eller vice versa. Vit at du fortjener å ha det godt og du er elsket. Åpne opp og ta i mot kjærligheten og gavene du så inderlig fortjener! Og husk: du kan ikke og skal ikke hjelpe alle. Velg med omhu hvem du deler din overflod av visdom, tid og penger med.

Ha en nydelig februar måned! ❄

Stor klem fra «Tangenheksa» Ragna ‍♀️

Kilder:

Relaterte saker: 

Ragna Torheim

Ragna Torheim er stolt heks, skribent, tarotlærer og podkaster. Hennes hovedfokus er tarot, heksekunst og spirituell utvikling. Hun elsker å skrive og holde kurs innen tarot.